Draga Eva,

zagotovo je strah pred nastopanjem ena od pogostejših težav, s katero se spopadajo posamezniki. Zelo pomembno in predvsem pozitivno je to, da ste se odločili temu narediti konec, in prvi korak je že ta, da ste o tem spregovorili in pisali. Pri strahu pred nastopanjem moramo stvari pogledati širše in globlje. 

Kaj je tisto, kar vas pri vsem tem tako muči? To, da ste opaženi, da ste v središču pozornosti? Morda to, da se vas sliši, pri čemer niste navajeni svojega glasu? Ali se morda spopadate s strahom, da boste kaj rekli narobe, pri čemer se vam bodo smejali, kar bi za vas pomenilo osramotitev? 

Veliko je razlogov, zakaj se ljudje bojijo izpostavljenosti pri nastopanju, in čisto vsak je zelo specifičen, predvsem pa je pomembno, da se soočimo s tem, kar je v ozadju. Vredno bi bilo pobrskati po vaši preteklosti in ugotoviti, od kod to izvira. Velikokrat vzroki segajo v zgodnje otroštvo, k prvim nastopom v šoli, kjer morda dobimo slabe izkušnje, ki se tako močno usidrajo, da nas spremljajo vse življenje. Ali pa morda splošno mišljenje staršev, ki imajo fiksne ideje, da »v družini pa nismo govorci«. Velikokrat prav takšen pomembne malenkosti, ki to sploh niso, vplivajo na kasnejše spoprijemanje z izzivi, ki jih opisujete. 

Vsekakor je dobro, da se dokopljete do vzroka in z njim delate. Strah pred nastopi se da učinkovito odpraviti tudi s posebnimi tehnikami, ki omogočijo preseganje omejitev in prepričanj, ki so v tem trenutku v vas.