Naučiti se morata, česar vaju starši niso

Razumem vašo stisko in strah. Prepiri in obračunavanje med starši, ki ste jim bili priča leta, so pustili močan pečat v vaši duši. Doživljanje družine, družinskega življenja, družinske klime pa tudi odnosa med mamo in očetom in odnosa do vaju z bratom je bilo zaznamovano s toliko negativnimi čustvi, da so posledice neizogibne. Pokazale so se kmalu – v obdobju, ko se mladi že zanimajo za nasprotni spol in se razvijajo prve simpatije ter mladostniške zaljubljenosti, ste se umaknili in ogradili pred vsako možnostjo, da bi se zbližali z nasprotnim spolom. Pri taki drži ste vztrajali dolgo, čeprav je vaša duša hrepenela po ljubezni. A strah in nezaupanje v ljubezen sta bila močnejša od hrepenenja.

Komaj pred kratkim vam je uspelo zrahljati svoje čustvene vezi in vaša zdrava želja po ljubezni se je udejanjila, ko ste se zaljubili v sodelavca in z njim ustvarili ljubezenski odnos. Razumljivo je, da je bilo na začetku vajine zveze vse enkratno. Vedno je tako, ko sta dva zaljubljena. Ko pa očaranost malo popusti, se je treba soočiti z realnostjo. To je čas, ko se pravi odnos začne. Lahko se razvija in raste v zaupanju, razumevanju, zbliževanju, pripadnosti, prilagajanju drug drugemu, v poglabljanju čustev, iskanju skupne poti. V nasprotnem primeru lahko hitro pripelje do razlik, ki so za enega ali oba partnerja nesprejemljive, in s tem do razdora zveze. Sami ste odkrili, da s partnerjem izhajata iz podobnih družin. To seveda ni naključje. Verjetno imata podobne ali komplementarne težave v čustvenem svetu.

Če vas prav razumem, vas skrbi, da ste način svojega odzivanja v konfliktih s partnerjem podedovali in se v vaši zvezi ponavlja zgodba staršev. Mislim, da gre v tem primeru za prevzem vedenjskih vzorcev, ki ste jim bili izpostavljeni v primarni družini. To pomeni, da ste se takih odzivov in komunikacije naučili od staršev. Tako ravnanje staršev vas je spremljalo vso mladost. Lahko si predstavljate, zakaj se je tako globoko zapisalo v vašo dušo. Veste, da ni prav, radi bi ravnali drugače, a vam ne uspe. Preprosto vas nekaj sili v poznane vzorce. Za optimizem in spodbudo vedite, da se privzetih, naučenih vedenjskih vzorcev lahko znebimo. Prvi pogoj za to je, da jih prepoznamo. Vi ste ta mehanizem že prepoznali. Vse možnosti imate, da rešita problem in zvezo. Močna motivacija, ki jo imata, in nekaj truda ter vztrajnosti bo treba, pa vama bo uspelo. S partnerjem se bosta morala naučiti tistega, česar vaju starši niso. Poiščita si ustreznega terapevta, ki vaju bo strokovno vodil in vama dajal potrebno oporo v tem procesu.