Svet se spreminja z nami in mi z njim

Draga ga. bralka, 

ljudje se skozi življenje in ob dotikih vseh preizkušenj spreminjamo. Marsikdo sicer trdi, da »se starega konja ne more učiti novih trikov«, kar ne drži. Odvisno je od nas, ali smo pripravljeni na rast, in od okolja, ki v nas posega zelo močno, sprejemati impulze, jih tematizirati in predelovati. Okolje pa so vsi tisti ljudje, s katerimi imamo redne stike in seveda, kvaliteta življenja, ki jo imamo, izredno vpliva. Tako gmotno kot duhovno.

S sestro sta si bili seveda bližje, ko sta delili »isti« svet vrednot. In ko sta se skupaj borili v bitkah, se trudili preživeti (za ločitev je potreben pogum, zato številni raje sedijo na dveh ali celo treh stolih), sta vzpostavili močno vez, pogojevano iz stisk. Udobje, denar, prestiž, dragocenosti tu in tam, pa spremenijo občutke. Doživljanje sveta. Dojemanje tega in onega.

In okolje spreminja vsakogar od nas. To sta tako imenovani nevroplastičnost in zrcalnost nevronov. Če smo lepo tretirani in živimo le v lepem, vidimo zgolj eno dimenzijo realnosti. Enako velja za stiske. Oboje nas preobraža. Vaša sestra morda prvič doživlja obilje; ima blišč in toplino ljubečih stiskov rok, teles. Ljubezen je resda najmočnejša sila, a tudi gravitacija ji močno parira. Svet materije nas oblikuje. Vse. Tudi vas. Z njeno spremembo se spreminjate tudi vi.

In res je, ko rečemo, da oblast spreminja ljudi. Moč, denar. Dodatno drži, da v njih okrepi določene lastnosti, zlasti pa sive pege značaja, ki se sicer ne pokažejo. Drži pa tudi, da vsi odtisi sveta krepijo naš notranji sij. Če ga le imamo. Če smo ga izgradili v življenju. Ali pa že prinesli na svet, kar je pa drugo vprašanje.

Svetujem vam, da sestri nežno poveste, da se spreminja. Da ji privoščite vso srečo, a da obenem želite, da ohrani tvoren, klen značaj. Plehak in prazen, dolgočasen in ponovljiv je lahko vsak. In globina duša žari tudi za druge, kar pomeni, da sočustvuje. Izreden sij pa ostane, če notranjega glasu nikdar ne zadušimo. Vaš je glasen, zato mu zaupajte.

Želim vam vse dobro!