Niso vsi prijatelji za vedno

Pozdravljeni,

hvala za vaše pismo. Pri vsaki življenjski spremembi se zgodijo tako dobre kot slabe stvari. Prva stvar, ki jo opisujete, je slaba izkušnja z vašim nadrejenim. Žal mi je, da ste naleteli na takšen odziv, ni v vseh službah tako. A rada bi vas opogumila, da ne obupate in šefu pokažete, da se moti in da nosečnost ni nič slabega ter da lahko še vedno korektno opravljate svoje delo do porodniškega dopusta.

Poskusite njegove reakcije ne vzeti osebno, gre za njegova prepričanja, ki bi jih moral v profesionalnem svetu v 21. stoletju pustiti doma, zato ne dovolite, da vas njegov nekorekten odnos vrže iz tira. Če imate občutek, da nadrejeni zaradi nosečnosti nad vami izvaja mobing, razmislite tudi o pravni pomoči, saj je to kaznivo dejanje in pomembno je, da se, zlasti v vašem trenutnem stanju, zaščitite.

Druga težava, ki jo opisujete, pa so vaše prijateljice oziroma osebe, za katere ste verjeli, da so vaše prijateljice. Tako vam bom povedala, ni tako neobičajno, da se prijatelji, tudi če so si bili leta zelo blizu, na neki točki v življenju razidejo. Naša življenja se namreč spreminjajo in ni nujno, da nas stvari in izkušnje, ki so nas povezovale nekoč, čez čas še družijo.

Mislim, da imajo vaše prijateljice prav, da se bo vaše življenje zelo spremenilo, postali boste mama in prihod otroka je seveda ogromna sprememba. A ne imejte zaradi tega slabe vesti. Bistvo življenja je v rasti in spremembe so pravzaprav edina konstanta, na katero lahko računamo. Nekatera poznanstva bodo morda zamrla, a zgodila se bodo nova, sploh ko boste v stiku z drugimi nosečnicami in mamicami. Ne skrbite, prava prijateljstva bodo ostala, je pa vsak konec priložnost za nov začetek, če le dovolimo, da se zgodi. Srečno!