Vsak odnos lahko izboljšamo

Spoštovana bralka,

iz vaše djotiš natalne karte je razvidno, da ste oseba, ki želi biti samostojna ter se odločati in živeti po svoje. Uspeh, kariera in vidnejše mesto v družbi vam veliko pomenijo, želite si biti cenjeni in spoštovani. Kadar si zaupate in ste prepričani o svojem prav, znate biti zelo odločna, borbena, nepopustljiva, vzdržljiva in ciljno naravnana oseba. Vendar niste od nekdaj takšni.

V prvih štirinajstih letih življenja ste verjetno doživljali situacije, ki so v vas pustile močna občutja negotovosti in dvomov vase, čeprav svojih strahov navzven ne želite pokazati. Po svojem štirinajstem letu pa ste se v naslednjih sedmih letih, do svojega enaindvajsetega leta, naučili na  situacije odzivati s svojo uporniško, bojevito, nepopustljivo naravo, da bi tako lahko poskrbeli za svoje ambicije. Po eni strani ste takrat razvili močno zavedanje svojega prav, po drugi pa sprejeli prepričanja, zaradi katerih težje razumete druge in težko sklepate kompromise, ki so nujni za vsak dober odnos. Ravnanja drugih vas lahko zelo jezijo, ker jih jemljete preveč osebno. Težko vam je sprejeti, da ima lahko vsakdo svoj prav in da vaš prav še ne pomeni, da drugi nimajo prav. Motive za njihove odzive ocenjujete skozi svoje poglede in vrednote.

Dosti lažje bi vam bilo, če bi se bolj zavedali, da drugi ničesar ne počno vam, zaradi vas, ampak zaradi sebe, zaradi svojih občutij in pogledov, ki so si jih oblikovali skozi svoje pretekle izkušnje. V vas namreč ni samo odločna, nepopustljiva in ambiciozna plat, temveč tudi zelo nežna, romantična duša, ki ji močno manjka ljubezni in si zelo želi, da bi se lahko zanesla na druge, da jo bodo znali osrečiti. Slabši trenutki v odnosih sprožajo v vas tesnobo in strah pred izgubo varnosti. Velika želja po ljubezni in prepričanje, da vas lahko osrečijo le drugi, bi vas lahko zavedla, da bi najprej dolgo preveč idealizirali druge in imeli do njih pričakovanja, ki jih niso zmožni izpolniti, kasneje pa bi do njih čutili hudo razočaranje, zamere in nespoštovanje. Ta del vaše narave je bil doslej najbolj izražen v obdobjih med leti 1977-78, 1986-88, 1993-94 in 2007-10. Znova bo močno v ospredju med leti 2021-24, zato je pomembno, da čim prej pridete do spoznanj, zakaj nas drugi ne morejo osrečiti, zakaj se lahko osrečimo le sami in zakaj je za dober odnos ključnega pomena, da vanj vnašamo svoje veselje in zadovoljstvo, ne pa razočaranj in nezaupanja.

Glede svoje prihodnosti imate jasno razdelane želje, kar je dobro, kajti dokler se ne zavedamo svojih želja, ne moremo vedeti, kako naj ravnamo, da nam bo prav. Želite si skrbništvo nad hčerko in lastništvo nepremičnine, v kateri bivate, iz vaših besed pa izhaja, da se bosta morala z bivšim možem tako glede skrbništva nad hčerko, kot razdelitve premoženja, še dogovoriti.

V zvezi s skrbništvom nad hčerko vam svetujem, da razmislite, zakaj si v resnici želite, da bi pripadlo vam. Niso namreč vse naše želje vedno uresničljive tako, kot smo si zamislili, zlasti takrat ne, ko posegajo v želje drugih. Vendar nam vsaka želja pomaga bolje razumeti, česa si dejansko želimo, in videti ne samo eno, ampak različne poti do istega cilja. Svoji hčerki zagotovo želite najboljše. Morda se zaradi svoje razveze bojite, da bo imel oče slab vpliv nanjo, ker bi se hči lahko zdaj nanj preveč navezala in bila kasneje razočarana. Morda pa je prišel na površje vaš stari strah, da lahko izgubite ljubezen in naklonjenost tistih, ki vam največ pomenijo, zato jih poskušate s svojo prisotnostjo, pozornostjo in predanostjo čim bolj in čim dlje zadržati ob sebi. V vsakem primeru velja, da boste za svojo željo, da bo hčerki čim lepše, največ storili, če se boste sami osvobodili strahu pred razočaranji v odnosih, kajti na tak način ga najbolj zanesljivo ne boste širili nanjo.

V zvezi s hišo sklepam, da si jo želite obdržati, ker vam prostorsko in lokacijsko trenutno najbolj ustreza. Vendar se bosta morala z bivšim možem glede usode skupne hiše še dogovoriti. Vaše možnosti, da najdeta dogovor, bodo dosti večje, če bo med vama spet stekel pogovor, ki ga zdaj ni. Kadar so med bivšimi partnerji še nerešene stvari, a ne zmorejo konstruktivnega pogovora, je vedno v ozadju prizadetost, ki si jo povzročajo z medsebojnimi očitki in kritiko. Ne čakajte, da vam bo bivši mož začel izkazovati spoštovanje, ki si ga želite, ampak začnite vi v vajin odnos vnašati spoštovanje. Opustite kritiko in očitke. Ne osredotočajte se na stvari, ki vas pri njem motijo, ampak skušajte videti vsaj nekaj, kar je za vas spoštovanja vredno. V vsakem človeku bomo našli stvari, vredne našega spoštovanja, če jih bomo le hoteli videti. V vašem interesu je, da vnesete svoj del spoštovanja v odnos, ki bo vsaj v vajini starševski vlogi za vedno ostal del vašega življenja. Tega se zavedate, zato si želite, da bi bil čim boljši. Vsak odnos lahko izboljšamo. V življenju namreč veljajo določene zakonitosti. Glede spoštovanja velja, da bodo drugi postali spoštljivi do nas, če mi postanemo spoštljivi do njih. Ko bo v vajinem odnosu zavladalo spoštovanje, morda tudi bivanje v dveh ločenih nadstropjih vajine hiše za vas ne bo več tako nesprejemljivo. Tudi to je ena od poti do uresničitve vaše želje.

Srečno!