Izvedeti morate, ali ima smisel vztrajati

Domnevajva, da je res, kar mislite, to je, da vas ženska, s katero sta spoznala do tedaj neznana čustvena obzorja, resnično ljubi. V tem primeru je smiselno, da vztrajate in ji daste priložnost, da uredi odnose z možem, ob katerem je bila nesrečna, a ji zdaj grozi s samomorom. Grožnjo s samomorom je treba vzeti resno in verjetno nikakor ne želite, da bi jo njen mož uresničil in z mučnimi občutki krivde obremenil predvsem njo, pa tudi vas. Moževo izsiljevanje vaše ženske sicer nima pravega smisla, saj je tako ne more pripraviti do tega, da bi ga vzljubila, ko pa je enkrat že bila z njim nesrečna in sta se razšla. Poleg tega ljubi vas. Toda v stiski, ki ga je prignala do točke, da je začel groziti s samomorom, ima zanj njegovo ravnanje smisel.

Njegova selitev iz stanovanja, v katerem živita z vašo žensko, traja že eno leto. Razumljivo je, da ste nestrpni. Zaradi grožnje s samomorom kaže, da se bo selitev še odložila. Vi ste sprejeli odločitev, ki nikakor ni preprosta, in se ločili, in enako pričakujete od nje. Če vas resnično ljubi, in vi njo, boste verjetno želeli vztrajati in počakati, da uredi odnose z možem in bo ta sprejel dejstvo, da je zanj izgubljena. Kaj neki ga žene, da se s tem ne more sprijazniti? Njen mož potrebuje psihološko pomoč in dobro bi bilo, da si jo poišče. Toda tega najbrž ne bo hotel storiti. Morda pa bi ga vaša ženska pripravila do tega, da skupaj, kot zakonski par, poiščeta strokovno pomoč. S pomočjo strokovnjaka bi mož lahko prišel do uvida v nesmiselnost svojega početja in zaprl to poglavje svojega življenja. Ji boste to predlagali?

Ko berem vašo pripoved, pa me obhajajo še nekateri pomisleki. Napisali ste, da je vaša ženska, potem ko se je njen mož izselil, predlagala, da začasno pretrgata stike. Zakaj? Še bolj nenavadno je, da ste o grožnji s samomorom izvedeli od njene prijateljice. Zakaj vam ona tega ni povedala? Pomisleke vzbuja tudi to, da vam ne dovoli približevanja stavbi, v kateri živi. Strinjam se, da nima smisla izzivati in se kazati očem njenega moža, toda njeno izjavo je slišati kot ukaz, ki sodi v razmerje med nadrejenim in podrejenim, ne pa v odnos med zaveznikoma. Poleg tega izselitvi njenega moža ni videti konca. Je to zgolj zaradi bojazni pred omenjeno grožnjo ali pa si morda ne želi zadeve pospešiti zaradi drugih razlogov? In ne nazadnje se sami sprašujete, ali naj še vztrajate. Ali razmišljate, da se morda nima trdnega namena ločiti in zapustiti moža zaradi vas?

Upam, da namig iz prejšnjega vprašanja ni utemeljen in da so omenjene nenavadnosti le posledica pritiska moževe grožnje s samomorom. Predlagam vam, da se o tem prepričate. V zadnjem letu sta se večkrat dobila in bila tudi intimna, torej imata zaupen stik. Izkoristite to danost in ji prijazno povejte svoje misli. Bodite zares prijazni, kajti zelo verjetno občuti veliko stisko zaradi moževih groženj. Bodita odkrita drug z drugim, utrdita svoje zavezništvo in si bodita v podporo. Upam, da bosta s pogovorom pregnala bojazni in utrdila vajin odnos ter postala še bolj odločna, da nekoč zaživita v srečnem partnerskem odnosu.