Alkohol je najslabša rešitev

Za pretiran neutemeljen strah pred ljudmi ali socialno fobijo je značilno, kar sami opisujete v pismu, namreč trajen strah zaradi enega ali več socialnih položajev. Nekateri se bojijo javnega nastopanja, drugi neznanih ljudi ali skupin. Tisti, ki trpi zaradi socialne fobije, se zaveda, da je strah pretiran, vendar si ne more pomagati. Raje se izogiba strah vzbujajočim okoliščinam, to pa spet prinaša druge tegobe, predvsem socialno izolacijo in pomanjkanje izkušenj v stiku z drugimi ljudmi.

Napete mišice, tresenje in trzanje, ki jih omenjate, so tudi posledica pretiranega strahu in napetosti v družbi. Alkohol proti strahu je ena od najslabših rešitev, ker vas zlahka zapelje v zasvojenost. Kaj menite, kako bi na vaš alkoholizem gledala okolica, ki ji dajete tako velik pomen?

Odpravljanje fobij zahteva precej vztrajnosti in prizadevanja. Psihiater ali psiholog sta lahko svetovalca in pomočnika, glavno delo pa morate opraviti sami. Ker gre za spremembo v vašem doživljanju in vedenju, to ne pride čez noč in za dober rezultat je treba vztrajati do konca terapije. Pogosto se uporablja kombinacija zdravil in psihoterapije. Če vam je psihiater predpisal še antidepresiv, bi ga bilo priporočljivo jemati dlje, saj se njegov učinek razvije po približno dveh tednih do enega meseca. Na začetku so res lahko neprijetni stranski učinki, a skoraj vedno minejo. Pomirjevala pa je priporočljivo jemati le kratko obdobje.

Če ne marate zdravil, se lahko odločite za psihoterapijo. V Ljubljani se kar nekaj kliničnih psihologov uspešno ukvarja s terapijo fobij. Ena od najintenzivnejših tehnik je tehnika s preplavljanjem. Pri tej je oseba v zanjo največjih mogočih ogrožajočih okoliščinah, vendar iz njih ne more pobegniti, ampak se mora z njimi spoprijeti. Po začetnem burnem odzivu, ki zahteva mnogo energije, se človek umiri in začenja drugače doživljati prej ogrožajoče okoliščine.

Desenzibilizacijska tehnika poteka bolj postopno. Človek se na strah vzbujajoče stvari nauči odzivati drugače. Pri tem pomagajo sprostitvene tehnike.

Tehnika zgleda temelji na posnemanju drugih ljudi, ki ne kažejo v problematičnih okoliščinah nobenega strahu. Vsekakor je zdravljenje fobije za vas zelo priporočljivo, ker si boste tako po najboljših možnostih odprli vrata v družbo, in to brez zlorabe alkohola, ki je lahko veliko bolj uničevalen in sramoten kot katera koli druga oblika zdravljenja.