Ne dovolite, da vas potegne s seboj na dno

Zelo dobro je, ker ste začutili, da vam je vsega dovolj. Ponavljajte si to misel vedno znova. Naj se vrti kot pokvarjena plošča v vaši glavi. Ne dovolite si, da bi začeli razmišljati, češ, saj ni hudo in se bo vse uredilo. Dobro veste, da se to ne bo zgodilo. Dovolj ste vztrajali v upanju, da bo vaš fant sprejel pobudo za zdravljenje.

Njegova stiska ga še ni pripeljala do točke, ko bi odvrgel obrambe in si priznal, da je alkoholik. Ni sposoben priznati samodestruktivnega vedenja, ki vodi navzdol, proč od življenja. Ali bo to sploh kdaj spoznal, ni mogoče predvideti. Vem, da vam je zelo hudo, vendar ste naredili vse, kar ste mogli. Nihče mu ne more pomagati, tudi strokovnjaki ne, če pomoči ne sprejme in je tudi ne išče. Nič od tistega, kar vam očita, ni predmet vaše odgovornosti, temveč njegove. Krivdo za svoje nezadovoljstvo in nesrečno življenje želi prevaliti na vaša ramena, ker ni, kot vsi osebnostno nezreli ljudje, sposoben prevzeti odgovornosti zase.

Ne dovolite, da vas potegne s seboj na dno. Vaš fant ni zmožen zdravega čustvenega odnosa do partnerice, zato ste zaman pričakovali, da bo do vas spoštljiv, pozoren, uvideven, nežen in vam bo v oporo. Njegova edina »ljubezen« je alkohol. Vi sami pa ste odgovorni za svoje odločitve, izbiro partnerja in lastno življenjsko pot. Poskusite se iz težke preizkušnje, ki jo doživljate, kaj koristnega naučiti. Vprašajte se, zakaj ste se odločili za zvezo z alkoholikom. Zakaj ste vztrajali dve leti? Ali je bil tudi v vaši družini navzoč alkoholizem? Kakšne morebitne posledice čutite? Ali sprejemate samo sebe in se imate dovolj radi? Kako doživljate sebe kot žensko? Ali ste tudi vi, kot mnogo Slovencev, preveč strpni do pijančevanja, in ne vidite, koliko zla povzroča alkoholizem?

Vsa ta vprašanja in še kakšno so se mi zastavila v trenutku, ko sem prebrala vaše pismo. Za vas naj bodo izziv, da boste začeli iskati odgovore. Dejstvo je, da je vaš fant pil že na začetku vajine zveze in ni postal alkoholik kar čez noč. Glede na to, da se je zdravil zaradi vnetja trebušne slinavke, je verjetno alkoholik že več let. Vi tega niste hoteli videti. Vztrajali ste z njim in mu bili v potuho. S tem niste naredili nič dobrega ne sebi ne njemu. Skrajni čas je torej, da se ozavestite vsaj vi in poskrbite za svoj osebnostni razvoj. Prvi korak je, ko pravite: »Dovolj imam.« Drugi korak pa, da »trenutno stanje«, ko nista skupaj, takoj spremenite v stalno. Torej – zvezo nemudoma radikalno razdrite. Lahko si poiščete tudi pomoč v skupini, ki je namenjena svojcem alkoholikov. Recite torej alkoholizmu »ne« in se odločite za zdrav življenjski slog.