Ko se vam bo povrnilo samozaupanje, težave s penisom ne bo več

Na takšna vprašanja v ambulanti pogosto naletim, ne postavljajo pa jih samo mladi moški. Velikost penisa je zgodovinsko povezana s sposobnostjo za oploditev, uspešno seksualno zadovoljitvijo partnerja in kulturno pogojenim kompleksom supermoškega iz filmov in družbenih omrežij (mačo z velikim falusom). 

Ko govorimo o problemu te vrste, moramo upoštevati ne le anatomijo in dejansko velikost penisa, temveč tudi osebno občutljivost in vrednotenje velikosti glede na relacijski odnos. Visok indeks telesne mase običajno daje občutek majhnega penisa. Zgodi se tudi, da moški s povprečno velikostjo penisa niso zadovoljni in obsesivno premišljujejo samo o tem, kar seveda vpliva na njihovo razpoloženje in čustva. Pri spolnosti so osredotočeni zgolj na izvedbo in velikost spolnega uda in ne na svoj in partnerjev užitek, skupno intimnost. Penis ni nujno konstitucijsko majhen; na to, kako se doživljamo, lahko vpliva kombinacija telesne dismorfične motnje, ko je dojemanje samega sebe spremenjeno. Kot se lahko sami sebi zdimo presuhi ali predebeli, lahko verjamemo tudi, da imamo premajhen penis – penilna dismorfofobija.

Kako bi vam na vprašanje odgovorila, če bi prišli v mojo ambulanto? Najprej naj povem, da se velikost penisa meri od pubisa do vrha iztegnjenega penisa, ko ni v fazi erekcije. Ko govorimo o mikropenisu, pomeni, da je njegova dolžina za več kot 2,5 standardne deviacije manjša kot povprečna (pri odraslih: 12,4 centimetra +/- 2,7 centimetra). Ponavljam, govorimo o dolžini, ne debelosti penisa, torej cirkumferenci. 

Problem, kot je vaš, bi obravnavala v štirih fazah. Na prvem srečanju je treba klientu najprej zagotoviti, da ga razumemo, pokazati empatijo. V tem trenutku so meritve penisa običajno že narejene ali doma ali ob obisku urologa. 

Pri drugem srečanju bi bilo dobro izpostaviti, da je velikost vašega penisa običajna ter da je glavni problem nastal v odnosu in nato izgubi samozavesti. Težava se je pojavila v spolnosti in je odvisna od položaja, dojemanja sebe in osredotočenosti, da bi jo zadovoljili. Zadovoljstvo partnerice je odvisno od privlačnosti, ljubezenskega odnosa in trdote penisa. Pri tem velikost penisa ni pomembna, prav tako ne globina penetracije. Kot veste, je klitoris prav pri vhodu v vagino, njene stene pa so elastične, zato velikost penisa ne igra vloge. Da vaše nekdanje dekle govori o vašem udu, je zgolj izraz njene želje, da vas poniža, ko v javnosti deli intimnosti, ki se tičejo samo vaju. 

Tretji korak je v vašem primeru potrditev urologovega nasveta; s hujšanjem boste namreč dosegli, da se zmanjša maščobna blazina na korenu penisa, s tem pa bo tudi penis videti večji. Tukaj lahko pomaga operativni poseg, če bi pri njem vztrajali kot lepotnem popravku. Samo psihoseksualno svetovanje pa bi vam pomagalo, da se sprejmete prav takšni, kakršni ste, in ne silite v posege, ki niso trajni. Klasični metodi za povečanje penisa sta sicer vakuum in trakcija penisa; oboje brez večjega uspeha. Pri izkušenih urologih in v večjih zdravstvenih centrih so postale modne še druge metode, a se zanje odloči majhen odstotek bolnikov. 

Četrti korak pa je: ko boste sami sebe sprejeli kot poželjivega moškega, ko se vam bo povrnilo samozaupanje, težave s penisom ne bo več. Dobro je, da se o tem, kar doživljate, pogovorite s strokovnjakom. Verjemite vase in v življenju boste doživljali zadovoljivo spolnost in intimnost.