Seksualne škarje pravijo psihologi stanju, v katerem se partnerja ne moreta ujeti v pogostosti spolnih odnosov. Eden je vedno pripravljen na seks, drugi pa zelo redko ali nikoli. Oba sta pod pritiskom, oba položaj uničuje. »Prosim, pusti me pri miru, dokler ne bom jaz hotela in začela,« je Cita prosila Pavla. Pavel je razumel in čakal. Čakal in čakal, po nekaj mesecih pa se je naveličal, kupil lep šopek rož v upanju ... Jasno, Cita je ponorela. To je pritisk na njeno osebno svobodo, je kričala, saj sta imela jasen dogovor. Skratka, Pavel je ostal brez seksa, slabe volje in začel je razmišljati, ali ima njuna zveza sploh še kakšen smisel.



Škarje in terapija

Pomanjkanje veselja do spolnih užitkov ni izključno ženska stvar, moški trpijo enako, mogoče še bolj, ker svojega pomanjkanja veselja ne morejo skriti. Če ni potrebe, jim ne pomagajo niti majhne čudežne tabletke. Največja težava pa je popolno nerazumevanje med enako in nasprotno mislečimi. Moški, ki nimajo težav z zadovoljevanjem svojega spolnega apetita, si ne more predstavljati, kako hudo je tistemu brez želje po seksu. Jan bi bil zadovoljen, če bi lahko seksal enkrat na mesec, njegova draga bi vsaj trikrat na teden. Zaradi svojih nezadovoljenih potreb in večnih namigovanj se počuti Kristina majhno in umazano, Jan pa ima občutek, da od njega preveč zahteva, sram ga je, da se izgovarja, da išče vedno nove razloge za umik. Toda Kristina ne odneha, še vedno je prepričana, da mu bo koristil dolg dopust, da se bo brez domačega stresa vse samo uredilo. Toda seksualne škarje so v njunem primeru široko odprte, tako zelo, da jih niti seksualna terapije ne more več zapreti.



Libido imamo vsi

Zveni kruto, vendar je dokazano, da se po izrednem čustvenem stanju prvih mesecev skupnega življenja pokažejo v seksu resnična nagnjenja, ki se upirajo vsakemu tujemu vplivu in tujim željam. V osnovi smo ljudje razdeljeni v skupino, ki ji je seks v veselje in si ga pogosto želi, in skupino, ki ji ne pomeni dosti. Pomanjkanje veselja do seksa ni bolezen, ki bi se jo dalo pozdraviti z dopustom niti z darili in šopki rož. To je stanje, to je karakterna poteza osebe, ki je popolnoma zadovoljna s stanjem brez spolnosti ali z zelo malo. Tega niti sto terapij ne more spremeniti oziroma precej težko.



Zebra ali leopard

Če se partnerja nikoli ne pogovarjata o svojih čustvih, če nista nežna drug z drugim, obzirna in ljubeča, se seveda njun odnos pozna pri seksu. To lahko popravita z odkritimi pogovori, mogoče s pomočjo strokovnjaka in močno voljo uspeti in obdržati partnerstvo. Če pa je vse drugo v partnerstvu v redu, samo seks ne, je huje. Niti terapije niti moč ljubezni ne morejo odstraniti tega problema.

Nekoliko spolnega neujemanja lahko da odnosu nov, mikaven zagon, če pa so seksualne škarje vedno bolj odprte in so bile že na začetku zveze, naj se partner ne zanaša na moč svoje ljubezni, na spremembo s časom niti na svojo sposobnost spremeniti drugega. Niti z najboljšimi željami se iz zebre ne da narediti leoparda.