Varna spolnost. Kaj to pravzaprav je? Varna spolnost je, ko spolna partnerja odgovorno ravnata z lastnim zdravjem in zdravjem drugega, ko poskrbita za preventivno zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi in tudi pred neželeno nosečnostjo. A danes se osredotočimo na spolno prenosljive okužbe in s tem povezane bolezni. Tem se seveda lahko izognete, če nosite v žepu, denarnici ali damski torbici kondome.

Kondom je obvezen

Govorimo o norih, vročih, prepotenih, hormonov polnih nočeh, zato nima smisla pametovati, da bi se bilo najbolje vzdržati seksa. Vse poka od strasti, poželenja in se možganski predeli enostavno izklopijo. Koliko vas je že izkusilo vroče noči v strastnih objemih, upam, da z uporabo kondoma?Razširjenost spolno prenosljivih bolezni se naglo povečuje. Tudi tiste, o katerih smo menili, da so iztrebljene, denimo sifilis in gonoreja, so ponovno tukaj. Z zdravjem se ne šalite. Vem, ko ne razmišljamo z glavo, temveč nam delujejo le organi pod popkom, je težko pametovati in odgovorno ravnati, a točno to želim sporočiti z današnjim razmišljanjem.

Gonoreje in sifilisa vse več

Najbolj razširjene spolno prenosljive bolezni, okužb s katerimi je čedalje več, so gonoreja (klapavica ali triper), sifilis, nekateri virusi iz skupine virusov papiloma, herpes simpleks tip 2, okužba s HIV, klamidijske okužbe, glivične okužbe spolovil iz rodu Candida, trihomoniaza, okužba z virusom hepatitisa B in virus hepatitisa C (vir: dr. Alenka Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije).Glede na to, kaj jih povzroča, jih delimo na bakterijske (klamidija, sifilis in gonoreja), virusne (HIV, HPV, herpes, hepatitis), glive (kandidaza), praživali (trihomoniaza) in ektoparazite (garje, sramne uši). 

Okuži se lahko vsak od nas in nezdravljene okužbe imajo lahko resne zdravstvene posledice, poleg tega je treba k zdravljenju pritegniti spolnega partnerja osebe, ki se je okužila. Zato res vzemite na znanje, kako pomembna je preventiva, torej zaščita.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je opravil raziskave in ugotovil, da se je starost mladostnikov ob prvem spolnem odnosu znižala z 18,5 leta na 17,6 v primerjavi z letom 1996. 

Najbolj ogroženi najstniki

Ne pozabimo, da se med najbolj ogrožene skupine uvrščajo najstniki, ki imajo pogosto premalo informacij o varni spolnosti, se ne zavedajo odgovornosti do zdravja in jih hitro zanese pri možnosti spolnega kontakta, saj si želijo dokazovanja ali pač vstopanja v svet odraslosti tudi z raziskovanjem spolnosti, a brez resnega razmisleka. Ja, vem, poletje je tukaj. Nacionalni inštitut za javno zdravje je opravil raziskave in ugotovil, da se je starost mladostnikov ob prvem spolnem odnosu znižala z 18,5 leta na 17,6 v primerjavi z letom 1996. Pri tem bi prosila starše najstnikov, da premorete pogum, premagate morebitne zadržke in se iskreno ter odprto pomenite s svojimi odraščajočimi najstniki, kaj pomeni odgovorna uporaba kondoma, in jim jih tudi kupite. Naj vas ne bo sram, podprite mladega človeka v raziskovanju spolnosti, ki je izjemno pomemben del življenja vsakogar od nas, tudi tako, da imajo na razpolago kondome, saj poznam primere, ko so najstniki občevali brez zaščite in nekako upali, da bo vse v redu (beri: ne bo nosečnosti), ker si nakupa kondomov niso mogli privoščiti. Sploh niso razmišljali o možnosti okužbe s katero od spolno prenosljivih bolezni.Uporabite razum

Vsekakor se lahko še pred dopustom na vročih plažah odločimo, da ne bomo zaletavo flirtali in si dokazovali, da smo še »greha vredni«, tako da se bomo brezglavo spuščali v spolne avanture. Ali se cenite in se imate radi? Če je odgovor da, vam ne bo težko razumno razmišljati, tudi če bo termometer v senci kazal krepko čez 30 stopinj. Če bo strast prevladala, si vseeno nekam priročno pripravite kondome. In dame moje drage, ne čakajte vedno na to, da bo moški tisti, ki bo potegnil kondom iz žepa, tudi ve bodite odgovorne do zdravja in če ga gospod ne premore, kondoma namreč, ga imejte ve. Pravijo, da smo enakopravni, moški in ženske, torej tudi v spolnosti ravnajmo odgovorno.

Takoj obiščite zdravnika

Vsak zase najbolje ve, kaj mu pomenita zdravje in zvestoba, poletne noči pa hitro izzvenijo v jesenske vsakodnevne skrbi. Če boste začutili neprijetno bolečino in spremembe na zunanjih spolnih organih, srbečico ali izcedek, takoj obiščite zdravnika oziroma se napotite na testiranje na virus HIV. Evita Leskovšek z NIJZ pravi, da zgodnje odkrivanje pripomore k boljšemu izidu bolezni. * Avtorica prispevka je univerzitetna dipl. socialna pedagoginja in dipl. socialna delavka, www.svetovalnica.si, 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali za nasvet, pišite na: info@svetovalnica.si.