Le kakšnih dvajset odstotkov ljudi priznava, da so partnerja prevarali s telesnim stikom, medtem ko jih skoraj polovica pove, da so bili nezvesti čustveno. Takšne prevare so lahko veliko hujše, opozarjajo strokovnjaki.

Ko platonski odnos preide v čustvenega, pa čeprav ni spolnega ali telesnega stika, gre za neprimeren odnos za vezano osebo. In mnogi se tega preskoka niti ne zavedajo, zato običajno traja zelo dolgo, da spoznajo svojo nezvestobo – običajno jo priznajo šele takrat, ko so pripravljeni narediti korak naprej. Torej v fizični ali romantični smeri.Takšni odnosi so običajno posledica pomanjkanja pristne vezi s partnerjem, nehotenega oddaljevanja, zamer. Uteho tako iščejo v pozornosti in besedi drugega, kar je lahko zelo nevarno, a v današnji telekomunikacijski dobi zelo enostavno in dostopno. Mnogi ohranjajo nedovoljene stike prek pametnega telefona ali družbenega omrežja pod pretvezo, da se pogovarjajo s prijateljem – največkrat na skrivaj. Skrivnosti pa so velika past za odnose, poudarjajo strokovnjaki.Velika večina prizadetih se strinja, da so čustvene prevare veliko hujše od telesnih – medtem ko mimobežni seks mnogi lahko prebolijo in oprostijo, pa čustvene globine z drugo osebo ne zmorejo. Za takšno vez ni opravičila, se strinja večina, raziskave pa kažejo, da se jih največ začne na delovnem mestu, ki je pogosto vir stisk in težav, zato je jasno, da razumevanje in podporo iščejo pri tistih, ki doživljajo podobno. Preprosto zato, ker menijo, da pri partnerju ne bodo deležni ustrezne utehe in tolažbe.

Skrivnosti uspešne zveze je komunikacija med partnerjema, tako se enostavno prepreči, da bi eden od njiju (ali pa celo oba) iskal razumevanje drugje in se sčasoma zapletel v zgodbo, od katere ne bo mogel kar tako ubežati, ko bo spoznal, da je odtaval predaleč. Hkrati pa je občutek povezanosti z drugo osebo znak, da izbrani partner morda le ni pravi življenjski sopotnik …