Pristen dotik in prave misli so lahko najboljše zdravilo, še toliko bolj, če jih pridružimo primerni telesni dejavnosti. V času, ko nas družba na vsakem koraku prepričuje, kaj moramo početi ali imeti, da bi bili zares srečni, zadovoljni in zdravi, lahko najdemo najbolj zanesljivega zaveznika v samem sebi. Preizkusimo se v umetnosti meditacije, aromaterapije, masaže, dihanja, odklapljanja od okolice in sprejemanja v zavetju svojega doma; vse omenjeno je mogoče izpeljati že v približno pol ure. Posledično bomo več kot pripravljeni na prijetno druženje z ljudmi, ki so na podobni valovni dolžini – sproščeni.

1 Globoko dihaj in si predstavljaj

Ob omembi meditacije še vedno mnogi zavijejo z očmi, a določena vizualizacija nam lahko zares pomaga pri odganjanju negativnega stresa. Pri tem nimamo v mislih le, ko si zaprtih oči in ob zavestnem dihanju predstavljamo valovanje morja, smaragdno reko ali kakšen drug simbol pretočnosti. Naša afirmacija naj bo: Z izdihom varno opuščam vse, kar je slabo in ne koristi mojemu telesu in umu, me žalosti, boli, ob vdihu pa v svoje življenje vabim dobre stvari in ljudi!

2 Izberi prave dišav(nic)e

Ni nepomembno, kakšen parfum ali dezodorant ter začimbe uporabljamo, saj vonj vpliva na naše razpoloženje in počutje. Pri pripravi jedi je dobrodošlo, da uporabljamo kar največ svežih aromatičnih začimb, ki iz telesa odvajajo strupe, denimo baziliko in rožmarin. Mnoge zdravilne dišavnice se odlično izkažejo tudi v sprostitvenih aromaterapevtskih kopelih, še posebno sivka. Za še močnejši učinek že v nekaj minutah uporabimo nekaj kapljic stoodstotnega eteričnega olja sivke.

3 Več dotikov, a previdno

Nekateri terapevti živijo v prvi vrsti na račun osamljenih ljudi, ki so lačni ne le pozornosti in pohvale, temveč dotika. Pa vendar ni vseeno, komu se pustimo dotikati, še sploh če smo občutljivi za energije, ki jih izžarevajo posamezniki. Težko bomo zgrešili s samomasažo. Ta naj bo nežna in ne sme trajati predolgo. Denimo za boljšo prebavo gnetimo stopala, delovanje pljuč pa spodbudimo s krožnim pritiskanjem na točko notranje strani podlakti tik pod zapestjem.

4 Skoči v lepši dan

V znanem nenavadnem športnem navijaškem vzkliku »kdor ne skače, ni Sloven'c!« je najmanj eno zrno resnice, ko pomislimo na skrb za obstoj oziroma zdravje. Kdor med telesno vadbo namreč vsaj malo ne skoči v zrak, težko trdi, da je njegova rekreacija zares celostna oziroma vsestranska. Prav igra z gravitacijo v kombinaciji z raztezanjem mišic in pospešenim dihanjem prispeva k trdnejšemu zdravju, seveda v kombinaciji z dovolj spanja. Za piko na i smo potem še boljše volje.

5 Piši, riši, pleši, poj, šivaj, pleti, beri

Svet poganjajo ljudje z logiko, toda ustvarjalni ljudje ga naredijo vrednega, da živimo v njem, trdi David Droga, svetovno znani avstralski strokovnjak za oglaševanje. To velja tudi na zasebnem intimnem področju. Vsak dan moramo izvesti ogromno rutinskih obveznosti, a če smo medtem po svoje ustvarjalni, se znamo odklopiti, nas to ne izčrpava. Predlog: pred obveznostjo, po njej ali kar vmes sproščeno pišimo, rišimo, plešimo, pojmo, šivajmo, pletimo ali berimo kakovostno knjigo.

6 Objemi in pobožaj se

Objemi nas zbližujejo, a ljudje pogosto pozabimo objeti predvsem sami sebe, morda le v mislih ali konkretno telesno. To je lahko močna simbolična poteza, s katero potrdimo sprejemanje sebe. Nikomur se nam ni treba opravičevati za to, kar smo. Prav je, da negujemo in skrbno varujemo vse tisto, kar je v nas najbolj dragocenega. Pobožajmo svoj obraz, svoje telo, saj je le naše in neponovljivo. Uživajmo v tem in cenimo, kaj vse izjemnega nam omogoča početi in doživeti. 


Preberite še: 

Prehrana otrok: Sladkarije puščajo resne posledice na vidu, laseh, srcu