Zgodnje civilizacije v Indiji in Babilonu so že 3000 let pred našim štetjem različne vrste kristalov glede na njihovo barvo in vpliv povezale s planeti, ki vladajo določenemu časovnemu obdobju leta, njihove ugotovitve pa je v 1. stoletju povzel rimsko-judovski zgodovinar Jožef Flavij ter uveljavil 12 kamnov za 12 mesecev v letu in 12 znamenj zodiaka. 

Verovanje, da minerali vplivajo na zdravje in prinašajo blaginjo, se je okrepilo in še danes mnogi nosijo pri sebi izbrane kamne za srečo in dobro počutje. Vdelani v kos nakita ali preprosto počivajoč v žepu, denarnici ali torbici, odločitev je odvisna od posameznika, enako kot izbira minerala. Lahko se ravnate po starodavnih izročilih, na podlagi katerih danes vlada več prepričanj, nekateri kamne razvrščajo glede na mesec rojstva, drugi glede na znamenje zodiaka, ali pa preprosto prisluhnete intuiciji. Zadnje ni zanemarljivo, saj kamni vplivajo na naše počutje, najboljšo energijo pa bomo lahko črpali le od tistih, ki smo jim že po naravi naklonjeni. 

Januar (kozorog/vodnar) - Granat 

Granat je eden izmed najbolj iskanih zbirateljskih poldragih kamnov. Večinoma smo ga vajeni v rdečih odtenkih, a obstajajo tudi druge barve minerala, ki naj bi varoval srce in kri, zastopal pa resnico in zaupanje ter lastniku prinašal pogum. 

Alternativa: roževec 

Februar (vodnar/ribi) - Ametist 


Ametist navdušuje z odtenki vijoličaste, ki so lahko tako pastelni kot intenzivno purpurni. Ta poldragi kamen je že od nekdaj sinonim za treznost in mir, spodbujal pa naj bi ustvarjalnost in ščitil pred odvisniškim vedenjem. Pri nakupu bodite pozorni, saj ta mineral z lahkoto vzgojijo tudi v laboratoriju, zato je na tržišču veliko nenaravnih različic. 

Alternativa: oniks 

Marec (ribi/oven) - Akvamarin 

Kot morje moder in čist akvamarin so za zaščito nosili že pomorščaki antike. Ta poldragi kamen simbolizira srečo in večno mladost, krepil pa naj bi tudi samozavest. 

Alternativa: krvavi kamen (heliotrop)  

April (oven/bik)  - Diamant 

Diamante, najbolj iskane med dragimi kamni, človeštvo ceni že od trenutka, ko so v Indiji izkopali prve. Nekoč najtrši material na svetu je v celoti iz ogljika, v naravi ga najdemo v skoraj vseh barvah. Najbolj razširjeni so seveda brezbarvni in nekdaj so verjeli, da le čisti diamanti brez napak prinašajo moč, bogastvo ter srečo, nepopolni pa ravno nasprotno. Njihova trdnost in prepričanje, da se delijo po spolu ter da lahko dva takšna kamna celo rodita novega, pa sta jim dala romantično noto, zato so še danes sinonim zaroke in večne zvestobe zaljubljencev. 

Alternativa: kamena strela 

Maj (bik/dvojčka) - Smaragd 

Zelena barva smaragda človeka že stoletja hipnotizira in navdihuje. Dragi kamen se pojavlja v marsikateri zgodovinski legendi, sveti gral naj bi bil izrezljan iz njega. Smaragd simbolizira preporod in ponovno rojstvo, lastnikom pa naj bi omogočal celo jasnovidnost. 

Alternativa: krizopras 

Junij (dvojčka/rak) - Biser 

Biser ni pravi mineral, saj nastaja iz kompleksnih beljakovin, ki jih izdelujejo školjke, a ga vseeno uvrščamo med drage in poldrage kamne. Že od nekdaj simbolizira čistost, skromnost in predanost, zato ga povezujejo z uspešnimi in srečnimi zakoni. Več kot 90 odstotkov biserov na tržišču danes je kultiviranih in cenovno bolj dostopnih, medtem ko divji še vedno dosegajo astronomske cene. 

Alternativa: mesečev kamen 

Julij (rak/lev) - Rubin 

Rubini že stoletja veljajo za kraljeve drage kamne in ni naključje, da še danes dosegajo na trgu najvišjo ceno. Ti rdeči dragulji so pravzaprav iz iste družine mineralov kot safirji, a le rdečim pripada ime rubin. Izražajo moč, lastnikom pa prinašajo v življenje harmonijo in blaginjo. 

Alternativa: karneol 

Avgust (lev/devica) - Peridot 

Stari Egipčani so peridot povezovali s soncem in od tod izvira prepričanje, da ti poldragi kamni varujejo pred temo, zloveščimi silami in negativnimi mislimi. Najdemo jih v vseh odtenkih zelene, najbolj priljubljeni so v barvi jabolka, nekateri pa celo verjamejo, da peridoti prinašajo denar. 

Alternativa: sardoniks 

September (devica/tehtnica) - Safir 

Safirje v nasprotju s splošnim prepričanjem najdemo v vseh odtenkih mavrice, ne le modrem, nekateri pa celo spreminjajo barvo glede na to, kako so osvetljeni. Ti dragi kamni naj bi ščitili pred revščino, kralji pa so jih nosili, ker naj bi varovali pred zavistnimi podaniki. Safir povezujejo tudi z vero, zato ga mnogi uporabljajo za meditacijo. 

Alternativa: lapis lazuli 

Oktober (tehtnica/škorpijon) - Opal 

Opal je sinonim za drugačnost, gotovo tudi zato, ker v nasprotju z drugimi dragimi in poldragimi kamni vsebuje veliko več vode, nekateri mu zato pravijo celo strjena želatina. V preteklosti so ljudje pripisovali opalom vse mogoče negativne učinke, med drugim sposobnost, da uničijo življenje. Danes so zelo priljubljeni, nekateri namreč verjamejo, da ščitijo vid in lase. 

Alternativa: rožnati turmalin 

November (škorpijon/strelec) - Topaz 

Topaz se v naravi pojavlja v različnih barvah, a rojenim v novembru se priporoča kamen v toplih odtenkih rumene. Lastnika naj bi varoval pred duševnimi težavami in krepil ter bistril misli. Mnogi verjamejo, da ta poldragi kamen ščiti tudi pred nenadno smrtjo. 

Alternativa: citrin 

December (strelec/kozorog) - Turkiz 

Turkiz je eden izmed najstarejših poldragih kamnov, ki so ga odkrile civilizacije Sinajskega polotoka. Kamen, ki ga obrusijo tako, da izgubi prosojnost, so za svojega vzeli tudi ameriški domorodci, na Bližnjem vzhodu pa so verjeli, da turkiz varuje pred padci, zlasti s konja. Prepričanje se je preneslo v Evropo, kjer pravijo, da lastnika ščiti pred zlomi kosti. 

Alternativa: tanzanit