Da bi hčerkam pomagali do zdravega pogleda na družbo in do potrebne odločnosti, se je nujno izogibati nekaterim izrazom, poglejmo si, s katerimi besedami lahko hčer neprijazno zaznamujemo ali pa ji predstavimo popačeno sliko sveta. Preberite si, kaj priporočajo strokovnjaki revije Women's Health. 

Ti si genij! S tem ji ne naredimo nobene usluge, pa čeprav je bila morda njena poteza resnično genialna. Namesto da poudarjamo njeno vrlino, poudarimo trud, ki ga je vložila, da je dosegla odličen rezultat, dobro zamisel in izvirnost. »Uspelo ti je, bravo!« je mnogo primernejši poklon, s katerim jo bomo obvarovali morebitnega pretiranega razočaranja, ko ji zadeve ne bodo šle tako bleščeče od rok. Bistvo je, da jo naučimo premagovanja ovir in spopadanja s težavami.Videti sem grozna! S tem ko ponižujete svoj videz, hčer učite poniževanja svojega videza ali pa videza drugih. Negativni izrazi, povezani s telesom, vodijo k slabi samopodobi in pomanjkanju samospoštovanju, od tu pa je pot do hujših stisk zelo kratka. Matere, ne pozabite, da se hčerke zgledujejo po vas in vas občudujejo, zatorej jim bodite kar najlepši zgled.Dekleta zmorejo vse. Hčerke tako pogosto radi opogumljamo, da ne bi živele v prepričanju, da zaostajajo za deškimi vrstniki. A dejstvo je, da nihče ne zmore vsega, niti dečki niti deklice, in če jih prepričujemo, da so vsemogočni, bodo slej ko prej doživeli nepričakovano razočaranje. Spodbuda naj bo realna in utemeljena, a nikoli ne pozabimo, je enaka tako za deklice kot za dečke.

Zredila si se, shujšati moraš! Pri komentiranju videza je potrebna skrajna previdnost, nihče si ne želi, da bi otrok telovadil pod pritiskom ali v strahu pred obsojanjem okolice. Gibanje je nujno za ohranjanje zdravja, ne pa za doseganje izmišljenih lepotnih meril. Rekreacija naj bo v družinskem krogu zabavna in predvsem priložnost za skupno preživljanje časa. Dobri rezultati, ki bodo le z dobro voljo in pozitivno energijo dolgoročni, so tako neizogibni.Fantje so pač fantje. Ni res in še enkrat – ni res. Samo zato ker so moškega spola, še ne pomeni, da si lahko privoščijo grobosti in nesramnosti, ki jim jih predvsem v mladih letih tako radi dopuščamo. Tudi prek incidentov, kot je prerivanje na igrišču, se otroci socializirajo, krepijo samozavest in učijo pravil igre. Prerivanje, potiskanje, brce, boksi, udarci, metanje neprimernih predmetov ipd. niso nikoli dopustni, pa tudi če za njimi stoji še tako navihan deček. Grobost ni nikoli sprejemljiva, le tako bo dekle zraslo v žensko, ki ne bo dopuščalo moškega nasilja, poudarjajo strokovnjaki.Daj teti poljupčka! Lepo je, da pozdravijo tete, strice, skratka, vse sorodnike in prijatelje, ko pridejo na obisk – a vendarle jih ni treba siliti v telesne stike, če jim je ob teh neprijetno! Eno je bonton, drugo pa so tesni objemi in poljubi, ki še odraslim ne ustrezajo vedno. Namesto da spodbujate k poljubom, hčer vprašajte, ali želi morda poljubiti sorodnika, ki ga dolgo ni videla – naj ve, da sama odloča, kaj bo s svojim telesom in s kom bo delila nežnosti.

Kako zelo lepa si! Kakšen poklon tu in tam seveda polaska tudi deklici, a vendarle naj vaši komplimenti ne temeljijo zgolj na videzu. Poudarjajte njeno dobroto, prijaznost, uvidevnost, učne uspehe, športne dosežke, odločnost, poštenost, trud … Seznam je neskončen, zakaj bi se torej osredotočili le na videz?Ne dotikaj se intimnih predelov. Prav nič ni narobe, če otrok raziskuje svoje telo, a se mora naučiti, da se to počne v zasebnosti. Hčer torej diskretno opozorite, da intimne zadeve zahtevajo svoj čas in prostor, namesto da ji dotikanje panično prepoveste.

Seveda, ni staršev, ki bi se na otrokova dejanja vedno odzivali s popolnimi odgovori in ki ne bi nikoli delali napak. Brez skrbi, s kakšnim spodrsljajem tu pa tam mu že ne boste zagrenili življenja in mu dali slabe popotnice! Bolj kakor besede pa so pomembna vaša dejanja – otrok se po vas zgleduje, zato bodite takšni, kakršne si želite videti svoj, ko doseže odraslost.