Kje se torej ženskam godi najbolje? Ženski portal Woman's Day je opravil raziskavo in razodel deset najpravičnejših držav na svetu, ko gre za odnose do enega in drugega spola. Poglejmo si, kje so plače med moškimi in ženskami poenotene, kje velja porodniški dopust tako za očeta in mamo, kje so na najvišjih političnih položajih tako ženske kot moški itn.

Na desetem mestu najdemo Novo Zelandijo. Ta velja za zelo miroljubno in prijazno deželo, ki enako obravnava tako moške kot tudi ženske. Veliko je poudarka na zdravem življenju, politika je prijazno naravnana do družin in pravic mater. Deveta je naša severna soseda, Avstrija, ki se hvali z veliko gospodarsko uspešnostjo, v kateri enako uživajo tako moški kot ženske, veliko je uspešnih podjetnic.Vrnimo se tja spodaj, v Avstralijo, ki je na osmem mestu. Avstralci radi poudarjajo, da so veliki športni navdušenci, redna rekreacija in zdrav življenjski slog pa prinašata dobro počutje, visoko delovno uspešnost in dolgo življenjsko dobo obema spoloma. Sedma je Švica: država se sploh redno uvršča na sezname dežel, kjer je življenje najkakovostnejše, tako za moške kot tudi za ženske. Čeprav z zamudo: spomnimo, Švicarke so si volilno pravico izborile šele leta 1971.Finska je na šestem mestu, a se je v zgodovino zapisala kot prva, ki je ženskam podelila volilno pravico – tam so jim jo podelili že leta 1906. Na Finskem so na enakopravnost med spoloma izjemno ponosni, tako zelo, da vsako leto nagradijo projekte, ki spodbujajo družbeno pravičnost, devetošolci pa so prejeli v branje svojevrstno biblijo, delo nigerijske pisateljice Chimamande Ngozi Adichie: Vsi moramo biti feministi. Peta je Kanada, ki enakopravnost med spoloma uvršča na dnevni red domače politike, in Kanadčanke se praviloma ne pritožujejo nad stanjem duha v domovini. Žal pa statistika pri tem marsikdaj pozablja na predstavnice avtohtonih skupnosti, ki so pogosto potisnjene na rob preživetja in so tudi največkrat žrtve kaznivih dejanj. Na četrto mesto se je uvrstila Nizozemska, ki se hvali predvsem z izredno skrbjo za nosečnice in novopečene matere. Država se hvali enakopravnostjo tudi na delovnih mestih in drugih pomembnih področjih.Zdaj pa se zapeljimo na skandinavsko turnejo: na tretjem mestu je Norveška, ki ima podobne nosečniške in porodniške standarde kakor Nizozemska, le da politika enakopravnosti med spoloma žanje še večje uspehe. Druga je Danska, ki se hvali s spolno enakopravnostjo tako v izobrazbi, gospodarstvu, zdravstvenem sistemu in politiki. Zmagovalka pa je Švedska, ki je prav tako med vodilnimi na področju nege bodočih mamic, porodniških dopustov in zdravstva, hvali pa se tudi z visoko zastopanostjo žensk v politiki, ki zasedajo polovico ministrskih položajev.

Kaj pa Slovenija? Uvrščamo se na 31. mesto: avtorji raziskave poudarjajo, da ženske pri nas živijo mnogo dlje kot moški, veliko je zunajzakonskih skupnosti, zdravje pa je za vse prednostno, ne nazadnje živimo obdani z neokrnjeno naravo in številnimi gozdovi.