Minili so časi, ko je bilo golo telo nekaj umazanega, nemoralnega in tabu, danes ga jemljemo za samoumevnega, prav tako seksualnost. Organi za seks so za telesno in duševno zdravje prav tako pomembni kot pljuča ali želodec. Seveda se je o njih nekoč manj govorilo, posledica današnje odprtosti je, da poznamo več spolnih bolezni in težav, kot so jih nekdaj.

Za zdravje

Normalno, da ima spolnost tudi svojo prvotno nalogo – razmnoževanje in preprečitev izumrtja. Toda seks je dosti več kot dejanje, ki naj pripelje do rojstva novega bitja, seks je veselje, užitek, nabitost čustev, če je povezan z ljubeznijo, pa je tudi del telesnega in duševnega zdravja. Učinkov zdravega seksa je mnogo: poskrbi za zdravo, globoko spanje, odpravlja težave s prostato, pomaga pri osteoporozi in kalcinaciji žil, varuje pred infekcijskimi boleznimi in pospešuje izločanje hormona sreče endorfina, ki lajša bolečine in s hormonom prolaktin odpravlja stres. Moško telo med seksom izloča testosterone, ki zdravilno vplivajo na kosti, srce in krvni obtok, seks preprečuje srčni infarkt in težave s krvnim obtokom. Žensko telo pa izloča estrogene, ki obnavljajo kožne celice ter pomagajo odpravljati celulit in krčne žile.Poljub

Že en pravi, čustveni poljub je zdravilo. Znanstveniki so ugotovili, da je pri enem poljubu udeleženih sto milijard živčnih celic, ki aktivirajo možgane in preplavijo telo s hormoni. Pa še – poljub aktivira imunski sistem in ga krepi.

Tako razširjena dejavnost pri taki množici ljudi na svetu seveda prinaša tudi večje in manjše težave in bolezni. Mnogo zdravnikov se je posvetilo samo tem težavam in pridružili so se jim še psihologi, saj se seks rodi v glavi, in če tam ni tako, kot naj bi bilo, odpade.

Nezmožnost erekcije

Kot že omenjeno je težav veliko. Najpogostejša pri moških (od 25 do 75 odstotkov) je nezmožnost erekcije. Vzroki so različni: od prehodnih (stres, bolezen, preutrujenost) do resnih. Prehodni vzroki od časa do časa ne bi smeli biti problem, najbolje je, če jih moški pozabijo, preostale pa morajo zdraviti. Finski raziskovalci so ugotovili, da imajo to težavo pogosto strastni kadilci, nadalje so lahko vzroki obolenje žil, prostate, srčne težave, arterioskleroza ... In še in še. Naslednja pogosta težava je prehiter izliv semenske tekočine. Vzroki so navadno psihični, zato je priporočljivo, da jih zdravijo psihologi. Tudi počasna ali zakasnela ejakulacija je navadno psihičnega izvora, lahko je samo pritisk oziroma strah pred tem, da je ne bo.Ženske

Zgodovinsko gledano je seksualnost bila in je še zdaj marsikje razdvojena oziroma je spolnost popolnoma moška stvar. Ženska vloga naj bi bila zadovoljitev moškega in rojevanje otrok, kar v mnogo kulturah velja še danes. Denimo obrezovanje, ki vzame ženski ves užitek pri spolnosti in je eden najbolj krutih obredov pri primitivnih ljudstvih, in tudi če ženska ni tako kruto pohabljena, ni enakovredna moškemu. Še danes poročajo desetletne deklice s starimi moškimi, in če jih zalotijo, da so nezveste, jih kamenjajo ali bičajo do smrti, kar se moškim ne dogaja.

Na pomoč!

Ženske se osamosvajajo, v civiliziranem svetu hitreje kot med drugimi ljudstvi, vendar imajo še vedno težave s seksom, o katerih nerade in malo govorijo. Avstrijski zdravnik in svetovalec za spolne težave dr. Claus Buddeberg je nekaj let izvajal študijo, v kateri je zajel 26.000 moških in žensk. Samo devet odstotkov jih je priznalo, da se upajo o svojih težavah pogovarjati s svojim zdravnikom in jim ta prisluhne. Dalje je ugotovil, da samo vsak deseti moški s težavami poišče zdravnika in samo vsaka peta ženska. To je strahotno! Mnogo je še temnega, neraziskanega, na žalost takega, kar otežuje srečno spolno življenje.Težave

Najpogostejša težava žensk je po raziskavah nezmožnost vzburjenja, za njo pride pomanjkanje poželenja in na tretjem mestu so suha nožnica in bolečine pri odnosu. Vzrokov za težave je lahko več. Lahko so hormonske motnje, visok krvni pritisk, sladkorna bolezen, težave s ščitnico, slaba prekrvitev, obolenje živčnega sistema, nevrološke težave in seveda psihične travme, denimo posilstvo, zlorabe v mladosti.

Veliki O

Nezmožnost doživljanja orgazma je pri ženskah pogostejša. Pri njih je to odvisno od zelo zapletenega in diferenciranega psihičnega in fizičnega razpoloženja, ki se nanaša predvsem na njenega partnerja. Ženska vzburljivost izhaja iz pripravljenosti in zahteva razumevanje za potrebe svoje seksualnosti. Pomanjkanje partnerjeve občutljivosti ali njegove spolne težave (prehiter ali prepočasen izliv) lahko preprečijo doživetje orgazma. Strokovna revija Sexualmedicine navaja, da 25 odstotkov žensk med spolnim aktom nikoli ali zelo redko doživi orgazem, 20 odstotkov samo včasih, tretjina vprašanih pa zaigra orgazem.Vse je v glavi

Drugi pogosti pojav je boleč odnos, ki ga lahko povzroči močna napetost v spodnjem delu trebuha. Ta je lahko psihična, posledica spolne zlorabe ali posilstva, lahko fizična, močno vnetje jajčnikov, težave z mehurjem ali zarastline po operaciji. Tudi tako imenovani vaginalni krč, s katerim so povezane bolečine med prodiranjem penisa v vagino in pogosto kljub obojestranski pripravljenosti onemogočajo odnos, so večinoma psihičnega izvora. To so lahko negativne izkušnje ali globlji psihični vzroki. Zdravljenje težav je največkrat mogoče in tudi uspešno, predvsem pa je pametno, da se bolnik posvetuje z zdravnikom. Ženske z ginekologom, moški z urologom. Včasih zdravnikova razlaga ne zadošča, potrebna je tudi psihična terapija, saj je zdrava, srečna spolnost v prvi vrsti stvar glave oziroma človeške duše.