Če razumemo proces spolnosti, lahko obrnemo proces staranja. Se strinjate s tem rekom?

Ja. In dodala bi še: Če znamo pogledati, kaj nas je ustvarilo, bomo videli tudi, kaj nas lahko naredi nesmrtne. To je spolna energija.


Torej je spolna energija nujna za zdravje, revitalizacijo, pomlajevanje?

Če želimo ohranjati vitalnost in mladost, potem se je dobro naučiti ohranjati in upravljati svojo spolno energijo, ki ji v naravni kitajski medicini rečemo tudi jing. Upad jinga povzroči, da se staramo; manj ga imamo, hitreje se staramo. Vendar pa ni nujno, da s staranjem spolno energijo izgubljamo. Sama preučujem številne starostnike, ki so stari tudi več kot sto let in so bolj mladostni kot moji vrstniki, obenem pa so v življenju srečni in zadovoljni. To so ljudje, ki zelo dobro skladiščijo in upravljajo svoj jing.

Kitajski moški in ženske so se včasih na spočetje pripravljali vsaj deset mesecev in v tem času zelo pazili, kaj so jedli, harmonizirali so svoj um in poglabljali dih; vse to, da bi potomcem zagotovili močno zdravje in vitalnega duha.

Spolna energija je najmočnejša energija na fizični ravni, imamo jo vsi, iz nje smo rojeni. Kaj vse zajema?

Spolna energija zajema bistveno več kot zgolj spolni odnos; je tudi upravljanje velikega podjetja, gradnja hiše, prijetni družinski odnosi ... Je močna ustvarjalna energija, ki jo lahko usmerimo, kamor želimo, tudi v duhovnost in evolucijsko rast. Ker jo ljudje primarno usmerjamo v spolnost in reprodukcijo, je pomembno, da se tako moški kot ženske zavedamo odgovornosti, ki jo imamo pri spočetju otroka. V tem trenutku del lastne energije prenašamo na potomce. Kitajski moški in ženske so se včasih na spočetje pripravljali vsaj deset mesecev in v tem času zelo pazili, kaj so jedli, trudili so se delovati vrlinsko in manj čustveno, harmonizirali so svoj um in poglabljali dih; vse to, da bi potomcem zagotovili močno zdravje in vitalnega duha.


Ali s spolnim odnosom porabljamo spolno energijo?

Ne, ni nujno. Spolnost so tisočletja uporabljali za zdravljenje in duhovno rast. Vse je odvisno od njenega izvajanja. Če med ljubljenjem pride do izmenjave esenc med moškim in žensko, kar pomeni, da ženska posrka moško toplino in moški ženske tekočine, potem je spolnost izredno krepčilna za oba. Za ženske spolnost povečuje jing, tudi če na koncu spolnega odnosa zapremo vagino z nežnimi kontrakcijami mišic medeničnega dna, da energija ne odteka.

Lahko pa s spolnostjo tudi izgubljamo energijo. Na primer, če ženska v meni, ko jo preplavljajo vročinski valovi in se njena notranjost suši, nadaljuje z ognjevitimi spolnimi odnosi, se lahko poškoduje in zniža raven energije. Ali moški, ki prepogosto ejakulira, hitro izčrpa svojo spolno energijo, čeprav je ima sprva veliko. Takšne primere poznamo iz sveta uspešnih zvezdnikov, tudi športnikov, ki se zelo hitro postarajo ali zbolijo.

Če bi več žensk redno dosegalo orgazme, bi bile bolj zadovoljne in manj napete. 

Je orgazem najvišja manifestacija naše spolne energije?

Nikakor ne. Je pa orgazem odlično zdravilo in najboljša sprostitev, ki razbremeni naš živčni sistem. Če želimo živeti kakovostno in zdravo, ga je zelo pomembno doživljati redno. Če bi več žensk redno dosegalo orgazme, bi bile bolj zadovoljne in manj napete.


Kako lahko ženska poveča svojo spolno energijo?

S tem, da uravnotežimo svoja čustva in um, da ne reagiramo pretirano pa tudi s kakovostnim spanjem in hrano. Obstaja kar precej metod in tehnik dihanja, gibanja in masaž, ki omogočajo večjo proizvodnjo jinga v notranjih organih, kjer se spolna energija kopiči. Ena od pomembnejših tehnik za ženske je učvrstitev mišic medeničnega dna, pri čemer se nožnica dodatno navlaži in ohranja tekočine. Pri vajah si lahko pomagamo z žadastim jajčkom, ki spodbuja tudi dvig obraznih mišic, kar vpliva na mladostnost in lepoto žensk.


Na katerih delih je ženska spolna energija?

Poleg spolnih organov je tudi v dojkah. Prebujamo jo lahko z masažami; za ženske v meni je zelo koristna masaža jajčnikov, ki v tem obdobju ustvarjajo manj hormonov, z masažo pa jim podaljšujemo moč in vitalnost. Koristna je tudi masaža prsi, ki krepi žensko spolno energijo, hkrati pa ji omogoča, da kroži po telesu prek krvi. Z masažami prsi in jajčnikov ženske preprečimo blokade spolne energije, ki se kažejo v obliki cist, uredimo menstruacije in odstranimo boleče krče med njimi.

Moški, ki prepogosto ejakulira, hitro izčrpa svojo spolno energijo, čeprav je ima sprva veliko. Takšne primere poznamo iz sveta uspešnih zvezdnikov, tudi športnikov, ki se zelo hitro postarajo ali zbolijo.

Obstajajo obdobja, pri katerih je še posebno pomembno negovati žensko spolno energijo?

Ja, seveda. Ženska izgubi največ energije in krvi ob porodu, zato se mora nanj ustrezno pripraviti, po njem pa ustrezno regenerirati. Priporočljivo je začeti stiskati mišice medeničnega dna ali uporabljati žadasta jajčka. Koristno je tudi, da več počiva, in dobro je, da si povrne izgubljeno energijo.

Svojo spolno energijo naj neguje ves čas, tako bo tudi prehod v meno ali »drugo pomlad«, kot so jo imenovale starodavne kitajske ženske, lahkotnejši. Ženske, ki po 50. ohranijo dovolj spolne energije, laže zaplujejo v novo, mnogokrat bolj duhovno življenjsko obdobje.


Izžarevate veliko energije, obenem pa ste omenili, da ne čutite potrebe po izpostavljanju, dokazovanju.

Živimo v ognjevitem moškem svetu, svetu uma in aktivnosti, kar je za žensko, ki je bolj čustvena, velika obremenitev. Večina je izgubljena, razpršena, preveč razmišljajo, njihove tekočine pa se ob tem sušijo. Ko se bomo naučile umiriti um, ga nastaniti v srcu in prebivati v njem, bomo postale zadovoljne s seboj in pomirjene s svetom. Dojele bomo svoje bistvo. Zunanji svet se nas ne bo več dotaknil, obenem pa bomo imele več energije za stvari, ki so nam resnično pomembne. Ko si bomo same podarile vrednost, nam bodo spoštovanje namenili tudi drugi. Zato, drage dame, naj vam ne bo škoda časa za prebujanje srca in samospoštovanja, lahko tudi s čisto navadnim iskrenim nasmehom, ki kar traja in traja.