Ambasadorka romske glasbe je bila znana po celem svetu, še posebno priljubljena pa na Balkanu. V več kot 55-letni karieri je nastopila na preko 23.000 koncertih in izdala več kot 500 plošč, kaset in CD-jev. Leta 1976 so jo na prvem festivalu romske glasbe v Indiji razglasili za kraljico romske glasbe, priznanje ji je podelila takratna predsednica vlade Indira Gandhi. Prejela je še nešteto drugih nagrad, med njimi makedonsko najvišje državno priznanje na področju umetnosti, naziv nacionalna umetnica v Beogradu, v Moskvi pa so jo leta 2002 imenovali za romsko pevko stoletja.

Esma Redžepova je bila dvakrat nominirana za Nobelovo nagrado za mir, z možem Stevom Teodosievskim sta bila namreč velika humanitarca. Skupaj sta vse do njegove smrti leta 1997 posvojila, vzgojila in izšolala 47 sirot in pouličnih otrok. Esma je bila med drugim tudi ambasadorka Združenih narodov za begunce. Še lansko leto je v prazničnem času na meji delila darila vsem, ki jih je doletela žalostna usoda, da so morali zapustiti svoja domovanja.

Slovensko občinstvo je romska kraljica nazadnje navdušila aprila, ko je na dvorišču etno kluba Zlati zob nastopila ob letošnjem svetovnem dnevu Romov. Glasbeno izročilo Esme Redžepove pa živi naprej. Dolgoletna borka za pravice Romov je za seboj pustila bogato glasbeno dediščino, ki bo gotovo navduševala še prihodnje generacije. Esma Redžepova se je pred leti o svojem poslanstvu razgovorila v reviji Ona. Preberite, kaj je ob takratni drugi nominaciji za Nobelovo nagrado povedala kraljica romske glasbe. Intervju lahko preberete tukaj.