Potrebujete življenjski načrt

Pozdravljeni,

hvala za vaše iskreno pismo. Verjamem, da vam ni lahko in da se počutite izgubljeni. Pri vaši starosti namreč iz okolice prejmemo že veliko znakov, kakšno naj bi bilo uspešno in urejeno življenje. Po 30. letu si veliko ljudi že ustvari družino, njihove prioritete pa se spremenijo. Naenkrat nimajo več toliko časa za prijatelje in tudi ko se družijo, je govora o družini in otrocih. Če so tudi vaši vrstniki takšni, lahko to zelo vpliva na to, da se počutite, da vam, ki še nimate partnerja, družine ali izdelane kariere, nič ne gre.

A ne obupajte, še vedno ste mladi in s pravilnim pristopom so vam še vedno dosegljive stvari, po katerih hrepenite. Vaš problem je to, da jih še niste konkretizirali, zato pa se tudi uresničiti ne morejo. Prvi korak, ki ga torej morate narediti, je, da ugotovite, kaj si v resnici želite od življenja, s čim bi bili zadovoljni in  kaj bi radi dosegli. Šele nato pride na vrsto akcija oziroma življenjski načrt, kot temu rečemo v psihologiji. Z življenjskim načrtom si postavimo cilje, to pa nam omogoči, da najdemo svoj smisel. Cilji nas pravzaprav spodbujajo, da se premaknemo od točke A do B, in četudi gre za majhne, kratkoročne cilje, z njihovim doseganjem krepimo samozavest. Ko namreč cilj izpolnimo, občutimo zadovoljstvo, kar se kaže na vseh področjih življenja.

Svetujem vam torej, da v drugem koraku naredite življenjski načrt, napišite si ga v zvezek ali dnevnik, da ga boste lahko večkrat prebrali, zlasti takrat, ko vam bo primanjkovalo volje za naprej. Spremembe v življenju lahko dosežemo le z jasno vizijo, zato je nujno, da si začnete postavljati tako kratkoročne kot dolgoročne cilje, ob tem pa ne pozabite, da lahko z malimi koraki napredujete zelo daleč, pa še manjša verjetnost je, da boste pri tem obupali, saj je majhne cilje lažje osvojiti.

Ko boste ugotovili, kaj vas v življenju veseli in našli svoje poslanstvo, se vam bo izboljšala samozavest, to pa je ključno pri iskanju partnerja. Če se namreč v lastni koži počutimo dobro, tudi privlačimo podobne ljudi. Zato ne obupavajte nad tem, da ste samski, ko boste imeli urejeno življenje, bo prišel tudi pravi partner.

In zapomnite si, drugi nas ne morejo osrečiti pa tudi spremeniti ne, to moč imamo samo mi sami. Lahko nam polepšajo življenje, a na vsakem od nas je, da poskrbimo zase in si uredimo življenje, kot si želimo. Verjamem, da vam bo uspelo, srečno!