Leto 2020, ki prinaša spopad med svetlobo in temo, nas bo vse postavilo pred preizkušnjo, je lani decembra posvarila Lili Sorum, naša najbolj cenjena numerologinja. Z vedo o številih, ki nam pomaga pravilneje razumeti sebe in naše delovanje, poslanstvo in naloge v življenju ter lekcije kot tudi karmo in najboljši pristop, kako jo preseči, se profesionalno ukvarja že več kot petnajst let. 

Kot posamezniki smo v obdobju začetka zdravljenja na globalni ravni. Opazili bomo vse več spoštovanja sočutja, predanosti in bolj neotipljivih načinov zdravljenja. V mislih imam alternativno medicino. Čedalje bolj se bomo vračali k naravi in naukom prednikov, a bolj inovativno. 

Leto 2020 se še ni začelo, ko ste nas v intervjuju za Ono ostro in jasno postavili na trdna tla z besedami: »Leto 2020 nas bo zagotovo vrglo.« Tedaj, pa najbrž lahko govorim o večini, nismo slutili katastrofe svetovne razsežnosti.

Tudi mene čez leto podobno presenetijo dogodki, ki potrjujejo tok energije. Ne zato, ker ne bi vedela, kaj energija prinaša, ampak zaradi človeških odzivov in odločitev, zaradi katerih so obseg in posledice toliko hujši. Za leto 2019 sem dejala, da bo narava pokazala svojo moč, in res je bilo rekordno število potresov, priča smo bili uničujočim hurikanom in poplavam. Napovedala sem, da bo pohlep prešel vse meje, nisem pa si niti najmanj mislila, da bomo šli tako daleč – v požiganje Amazonskega pragozda, pljuč našega planeta, zavoljo dobička. Spomnimo se, koliko (podtaknjenih) požarov je bilo v Braziliji, Boliviji ter tudi Avstraliji in Sibiriji. Poudarila bi, za bralke in bralce, ki se z numerologijo morda srečujejo prvič, da to ni prerokovanje, ne morem »šlogati« in denimo ozko reči, da se bo pojavil – virus. Tudi nisem zagovornica škandaloznih oznak in zbujanja strahu, zato namerno nisem poudarjala, ko sem govorila o vzrokih krize, ki nas bo preizkušala, da bo šlo za področje zdravja – seštevek letnice je število štiri, ki simbolizira fizično telo –, saj predobro vem, kaj lahko strah povzroči v naši podzavesti in kako uničujoče lahko deluje na posameznika, še preden se kar koli zgodi. Razmere letos so ekstremne, zato so razsežnosti temu primerno, no, osupljive. 

Novi koronavirus, tako majhen patogen s »krono«, o katerem stroka še ni rekla zadnje besede in proti kateremu nihče v populaciji ni imun, je bil sprožilec boja med svetlobo in temo, kot ste se izrazili, ko ste označili letošnje leto, in postavil mejnik v vedenju celotnega človeštva.

Zagotovo nam bo pomagal izluščiti marsikaj, česar sicer ne bi prepoznali, predvsem sami pri sebi. Večinoma menimo, da smo strpni, razumni in tako naprej, a ob spremljanju objestnega in skrajno sebičnega ropanja trgovin ob razglasitvi epidemije ter še vedno nedoslednega upoštevanja ukrepov za njeno zajezitev mislim, da smo, če smo količkaj samokritični, opazili tudi plati sebe in svojih bližnjih, ali če rečem bolj nežno in splošno, človeštva, ki najprej poskrbi zase, čeprav zaradi pretiravanja zmanjka za druge. Brez dvoma je to le začetek procesa prepoznavanja, kje vse sistemi, ki naj bi služili človeku, niso dovolj cenjeni in močni, pa naj gre za zdravstvo (znova število štiri) ali politični sistem, ki ne poskrbi za najbolj ogrožene (število štiri simbolizira tudi temelje družbe). Ali drugače, če se izrazim po domače: letos bo pokalo po šivih. Poudarjate, da leto 2020 v ospredje postavlja odnose. Simbolizira jih število dva. Na spletni strani ste zapisali, da koronavirus lahko prevedemo v – kaj je virusnega v našem življenju. Ali v socialni osamitvi, ko je upočasnjeno tudi zasebno življenje, v ogledalu vidimo resničen odsev sebe, ki ga prej morda nismo niti opazili?

Tako je. Dodala bi, da si ogledalo nastavljamo sami. In ne »tečna žena doma«, ne »nesposoben mož«, ne »nadut šef«. Pravo vprašanje je: Kaj je tako groznega na meni, da ne morem biti sam s seboj in se potrebujem zamotiti z drugimi ljudmi in mehanizmi bega? Kaj je tako virusnega v naših življenjih, v naših odnosih, da je karantena tako velik izziv? Mar nismo radi doma, obdani s svojimi dragimi? Ko smo sveže zaljubljeni, nam je še spati škoda, kajne. Kaj se je torej zgodilo? Tu bi želela poudariti, da sočustvujem z vsemi v stiski, ki so ujeti v toksične in nasilne odnose, ter tistimi, katerih otroci so edini topel obrok na dan pojedli v šoli oziroma vrtcu. Še dva kazalnika, da moderna družba ne deluje do človeka prijazno. Naš ego je tisti, zaradi katerega imamo sebe za sodobne, napredne in civilizirane, plemensko skupnost, denimo, pa za primitivno. Zagotavljam, da se podobno ne bi zgodilo v nobenem plemenu. Še živali so mnogokrat bolj sočutne kot človek. Ravno sem brala, da sloni hodijo s hitrostjo najbolj počasnega. Volkovi postavijo na čelo kolone starejše in tiste, ki se ne morejo sami braniti. Živalski svet nas lahko mnogo nauči.

Menite, da bomo po katastrofi boljši ljudje? Lahko se izkaže, kot se je že po težkih preizkušnjah – kar je bilo, pospravimo v zgodovinske knjige in muzeje, življenje pa teče naprej.

Dobro vprašanje, tudi sama si ga postavljam. Marsikdo ne bo več mogel ubežati samemu sebi. Seveda pa bo ostal določen odstotek ljudi, ki se bo okoristil s tujo stisko. Z numerološkega stališča govorim o obeh ekstremih, zato lahko pričakujemo neverjetna dejanja požrtvovalnosti in tudi dobesedno vojno stanje. Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je ukazal streljati na tiste, ki ne spoštujejo karantene. Žal se bosta obe plati zelo nazorno izražali. Ali bo vsak bolj ozaveščen človek zaradi izrednih razmer kaj naredil zase ali stanje uporabil za izgovor, bo tudi dober kazalnik, iz kakšnega testa smo. 

Vsekakor menim, da bodo ponekod v gospodarstvu posledice nepopravljive. Ne le v gospodarstvu, tudi v zdravstvu in družbenem sistemu. Če nas do kritične točke ne bo pripeljal virus, nas bo pa nekaj drugega. 

Ena od stvari je, da je prepad med sočutjem in sebičnostjo postal manjši. Ali v teh težkih časih opažate še kakšno spremembo na bolje? Pred pol leta, ko sva govorili, ste dejali, naj se pripravimo na nihanja iz enega ekstrema v drugega in predvsem na drugačnost, ter da bodo prave vrednote mnogo bolj cenjene v letu 2022.

Leto 2022 bo mojstrsko in takrat se bo opazil nov val energije, drugačne vrste preobrat, kot ga doživljamo letos. V tistem obdobju lahko pričakujemo postavitev novih sistemov – možna je drugačna politična ureditev, tudi spremembe v monetarnem sistemu – o tem bom več povedala konec leta 2021. Ne vem, ali je prepad manjši ali je zgolj bolj razločen. Naša dejanja so mnogo bolj na očeh in veliko bolj črno-bela. So ljudje, ki mislijo samo nase, in so ljudje, ki so na parkirišču nepoznanim starejšim pomagali, da njim ni bilo treba v trgovino. Vedno lahko pomagamo. Vedno lahko naredimo korak več, gesto več. Zdaj, se mi zdi, bo to mnogo lažje zaznati. 

V času preobratov je veliko odvisno od nas samih in tudi od vodij na prvi bojni črti. Zaupanje v ukrepe stroge karantene pri obvladovanju epidemije nas večinoma povezuje, čeprav se najdejo posamezniki, ki so proti vsemu, razen proti sejanju razdiralnosti med ljudmi.

Zelo dobro ste povedali: proti vsemu, razen razdiralnosti med ljudmi. Na žalost se bo tudi ta plat vse bolj kazala. Podpihovanje, hujskanje, dobesedno laži – vse za ustrahovanje. Zaradi resnosti razmer, vala obolelih vsepovsod in zavedanja, da je zdravniške opreme premalo, je smiselno, da pazimo nase in na okolico. Ne vem, ali je resnično potreben vladni ukrep, da bi bili dober sočlovek. Tudi o tem se je treba zamisliti.Občutek, da bomo, ko se težke razmere umirijo, še pred večjim izzivom, ni varljiv, mar ne?

Zdaj so se pred nas postavili izzivi, povezani s soočanjem s seboj, našimi odnosi in strahom. Ko se bodo razmere umirile, se bodo pojavili drugačni izzivi. Nekateri bodo seveda posledice tega »premora« čutili drugače ali pa na drugih področjih – merim na poslovni del življenja. Za gospodarstvo je epidemija zagotovo udarec, enako za naše odnose. Na družbenih omrežjih smo lahko opazili objave, da se nam obetata baby boom in kopica ločitev.

Se življenje ne bo vrnilo v utečene tirnice, kaj menite?

Iskreno upam, da se bomo naučili lekcije, ki nam jo je virus prinesel. Še predobro vem, da se lekcije ponavljajo, dokler jih ne usvojimo, in samo ugibamo lahko, kaj bi se lahko pojavilo v nasprotnem. Vidimo lahko podobe lepše Zemlje … Vem, da to ni bilo bistvo vašega vprašanja, a ne zanemarimo tega, da je Zemlja živa in nanjo vse prevečkrat pozabimo. Upam, da bomo ohranili elektronsko poslovanje, kjer je to mogoče, in še kakšne druge navade, ki smo jih morali usvojiti v tem času. Vsekakor pa menim, da bodo ponekod v gospodarstvu posledice nepopravljive. Ne le v gospodarstvu, tudi v zdravstvu in družbenem sistemu. Če nas do kritične točke ne bo pripeljal virus, nas bo pa nekaj drugega.

Virus nas opozarja, da je naše zdravje naša odgovornost. Naša miselna naravnanost tudi, kar seveda ne velja za tiste, ki se borijo z depresijo ali katero drugo vrsto duševnih bolezni in si sami težko pomagajo. Virus je pravzaprav izvrsten učitelj: prilagaja se učencu! 

Kaj nas lahko doleti?

Pravzaprav lahko pričakujemo kar koli. Ne pozabimo, da smo v letu nenadnih preobratov, nepričakovanega ter obeh ekstremov. Torej, lahko se zadeve pomirijo – o čemer sicer dvomim – ali pa eskalirajo in končno dosežejo točko za dolgoročno spremembo. Merim predvsem na sisteme, organizacije, korporacije, o katerih mnogi trdijo, da vodijo svet.

Poudarjate, da je karma ponovna priložnost, da delamo bolje, kot smo. Koliko popravnih izpitov lahko imamo?

Dokler se ne naučimo ali pa, kot kaže, Zemlje ne uničimo in s tem izničimo življenje, kot ga poznamo. Zveni dramatično, vem, a je resnično tako.

Je človeški karmični dolg drugačen od tistega, ki ga ima vsak posameznik v osebnem številu?

Seveda. Eno je karmični dolg, ki ga predelujemo kot človeštvo in delamo na globalni ravni oziroma kolektivni zavesti. Vsak posameznik pa ima svojo pot in karmični dolg se lahko skriva v osebnih številih (izračunamo jih iz imena, priimka in rojstnega datuma) ali imenu in priimku, morda rojstnem datumu. Ta dolg vpliva primarno na posameznika in njegove odnose.Numerologi pravite, da vsako število nosi svojo vibracijo in energijski zapis. Katero na nas deluje maja?

Slovenija kot država bo v osebnem mesecu štirice, kar pomeni, da bo vse več trenja med »tako se dela že od nekdaj« in očitno potrebo po spremembi. Omenila sem že, da število štiri simbolizira sisteme, obstoječe načine delovanja, strah, podzavest, fizično telo ter zdravje in preteklost. Lahko bi ponovili napake v prenagljenih odločitvah. Kot posamezniki – velja tudi za tiste, ki niso iz Slovenije – pa smo v obdobju začetka zdravljenja na globalni ravni. Opazili bomo vse več spoštovanja sočutja, predanosti in bolj neotipljivih načinov zdravljenja. V mislih imam alternativno medicino. Čedalje bolj se bomo vračali k naravi in naukom prednikov, a bolj inovativno. Seveda moramo biti previdni, saj vemo, da ni vsaka vrsta zdravljenja primerna za vse in, žal, tudi na tem področju je vse več ljudi, ki svoje sposobnosti precenjujejo in lahko dosežejo negativen učinek namesto pozitivnega. V odnosih bomo opazili več razhajanj ali vsaj preobratov in trenutkov »aha!«, trenutkov spoznanja.

Na spletni strani ste zapisali, da lahko število nič pomeni tudi, da bo novi koronavirus popustil tako nenadoma, kot se je pojavil. Seveda ne bo izginil, posledice bodo. Z drugimi besedami: z virusom, ki se menda hitro prilagaja človeškemu gostitelju, bomo morali živeti. Kako bo?

Predvsem nas spodbuja k bolj zdravemu življenju, mar ne? In tako se okrepi imunski sistem. Marsikdo si še po obisku stranišča ne umije rok. Opravičujem se, če sem preveč neposredna. Smo v času, ko gremo težko v trgovino, na fitnes ali v kozmetični salon po hitro rešitev. Virus nas opozarja, da je naše zdravje naša odgovornost. Naša miselna naravnanost tudi, kar seveda ne velja za tiste, ki se borijo z depresijo ali katero drugo vrsto duševnih bolezni in si sami težko pomagajo. Virus je pravzaprav izvrsten učitelj: prilagaja se učencu!

September prinaša neke vrste preobrat. Vse nas bo tako ali drugače postavilo na glavo. Padle bodo še zadnje maske, izbruhnila najbolj potlačena čustva in vstali še najbolj zatirani. 

Bomo z novo sezono odpornejši in bolje opremljeni na spoprijemanje s covidom-19?

Logična posledica vsega, kar počnemo, je takšna. Seveda pa bodo, kot vedno, izjeme.

A izpostavljate, da bodo septembra ekstremi spet občutni. Zdravstveno? Družbeno? Bo na politični sceni kaj na preizkušnji?

Bojim se, da bom morala znova, kakor ste rekli, ostro ponoviti: O, da. Pravzaprav vse leto. September prinaša neke vrste preobrat. Okrepil bo naše doživljanje. Težko ozko opredelim, kam nas bo odneslo, a odneslo nas bo. To bi lahko primerjala s centrifugo ob koncu pranja. Vse nas bo tako ali drugače postavilo na glavo. Padle bodo še zadnje maske, izbruhnila najbolj potlačena čustva in vstali še najbolj zatirani. Zveni dramatično, a v resnici gre lahko samo za iskrico, ki bo prerasla v požar ali pač ne bo. V naših odzivih bo jasno, ali smo se do tedaj že česa naučili ali ne.

Eden vaših poudarkov v intervjuju za Ono je bil, da je kolesje leta 2020 sproženo. Gotovo pomeni to, da nikoli več ne bo, kot je bilo? Lili, še strašnejša je naslednja misel: Vse bo, samo nas ne bo!

Kaj pa bo, če nas ne bo? Vseeno verjamem, da smo kot človeštvo vse bolj zavedni, da je ta način življenja samouničevalen. Prešli smo točko, ko bi se še dalo stanje vrniti v tisto izpred sto let. Virus, naravne katastrofe, vremenska nihanja, vse to je v veliki meri rezultat človeške prisotnosti na Zemlji. Če nas ne bi bilo, bi bil planet močno drugačen. Morda pa je čas, da postanemo bolj eno z naravo, planetom, življenjem in kar je najpomembneje – s seboj.