Odlika vrhunskega športnika je zanesljivo vztrajnost. A vendarle zagotovo ni vedno tako samoumevna: od kod črpate energijo in navdih za nove in vedno naporne podvige, sploh takrat, ko ne gre vse po načrtih?

Ko mi ne gre, se spomnim na - vztrajnost! (smeh) Nikoli se ne smeš predati, kajti vsak naslednji korak je pomembnejši od predhodnega. Poleg tega pa sem nepopustljiv, in ko mi je najtežje, se spomnim na to svojo lastnost, ki pa je odvisna tudi od tega, kako se človek odloči. Tako da ima vsak možnost, da se odloči, da bo vztrajal, in verjamem, da bo potem tudi dosegel, kar si je zastavil.

Videti je, da je vztrajnost vrlina, ki je predvsem mladim danes primanjkuje.

Današnje mladine ne poznam tako dobro. Prepričan sem, da vsak ima talent za nekaj in talent je treba izkoristiti. Vztrajnost pa je dobrodošla pri vseh stvareh, ne glede na to, s čim se ukvarjajo in kakšen talent imajo. Mislim, da te prav vztrajnost lahko daleč pripelje. Treba je verjeti v svoje cilje in trdo delati za to. 

So vam to starši privzgojili ali vas je tega naučil šport? Ima človek to v sebi?

Kombinacija več dejavnikov, človek ima to v sebi, malo te vzgojijo, malo se naučiš ... Vsekakor sem ponosen, da so me starši vzgajali tako, da sem lahko postal športnik, ampak da si lahko športnik, moraš trdo delati in garati, tako da se tu spet pokaže, kako pomembna je vztrajnost. Če ne bi bil vztrajen, ne bi dobil priložnosti, da grem na olimpijske igre, že drugič, in to mi pomeni res veliko. Nisem pa izpolnil še vseh ciljev, tako da bom vztrajal še naprej! 

Kje iščete podporo, energijo, ko ste tako daleč od doma? Imate morda kakšno razvado, s katero se radi pocartate med sezono?

Po navadi imamo veliko obveznosti čez dan. Sproščam se običajno s počitkom, takrat se slišim z domačimi, z dekletom in dan kar naenkrat mine. Doma je več časa za sproščanje, v krogu najbližjih je to najlepše. No, sredi sezone pa se ne smemo preveč sprostiti, ker vedno znova prihajajo trenutki, za katere je treba delati in jim slediti. Seveda pa je pomembna prava mera pri vsaki stvari. 


Vas zanima zgodba še katerega izmed zimskih športnikov, ki branijo slovensko zastavo na olimpijskih igrah v Pyeongchangu 2018? Spremljajte serijo člankov o Slovenski olimpijski vztrajnosti.

Preberite si zgodbo o 
slovenskih skakalcih in zgodbi slovenskega alpskega smučarja Boštjana Klineta ter mlade skakalke Špele Rogelj