Vrata je odprla s pomočjo društva Verjamem vate, ki deluje kot socialno podjetje in praznuje drugi rojstni dan. Je v Domžalah na Ljubljanski cesti 104 v opečnatem bloku pri Policiji. »Naša trgovin'ca je trgovina iz druge roke, ki daje velik poudarek ponovni uporabi oblačil ter skrbi za sočloveka,« poudarjata njeni ustanoviteljici Vesna Vehovec in Alenka Žnidarič, ki sta nam zaupali več o projektu.


Mladi z razvojno motnjo, ki nam pomagajo, tako pridobijo možnost stika z zunanjim svetom. Želimo jih opolnomočiti predvsem v komunikaciji s stranko, vljudnem pristopu do nje in zahvali za nakupljene ali podarjene stvari.


Od kod pravzaprav ideja? 

Ustanoviteljici Naše trgovin'ce Vesna Vehovec in Alenka Žnidarič sva jo prepletli z zgodbami svojih osebnih življenj in prav v njej našli možnost, kako iz svojih izkušenj delovati v širše dobro. Obe sva namreč mami otrok s posebnimi potrebami, ki sva poleg skrbi za družino našli še dovolj moči, da poskrbiva tudi za druge mlade z razvojno motnjo, predvsem s spoštovanjem njihovih potreb po delu, sprejetju in pripadnosti. Družbi želiva pokazati, da smo vsi ljudje enakopravni. 


Kdo vse ste torej Naša trgovin'ca? 

Prav integracija v socialno in delovno okolje je razlog za razvoj socialnega podjetništva v društvu Verjamem vate, z zaposlovanjem ranljivih, teže zaposljivih oseb. Trenutno je v Naši trgovin'ci zaposlena modna oblikovalka iz ranljive skupine, pri soustvarjanju projekta pa so se nam z vsem srcem pridružili tudi zunanje šivilje ter prostovoljci, ki želijo pomagati društvu in njegovemu poslanstvu. 


PREBERITE TUDI: Dobrodelna 2Cellos!


S čim vse postrežete? 

Naša trgovin'ca je trgovina iz druge roke, ki ponuja lepo ohranjena oblačila, predvsem za ženske, najstnike ter mlajše otroke. V njej je mogoče najti tudi modne dodatke, od nakita pa do torbic, čevlje, igrače ter knjige. V okviru lastnega programa ponujamo tudi izdelke, ki jih ustvarjajo mladi z razvojno motnjo s pomočjo prostovoljnih ustvarjalk. Navdušujemo pa še z novo modno zgodbo o ponovni uporabi – z modno linijo Love recircle. Za vse, ki potrebujejo šiviljska popravila, je v času obratovanja tudi popravljalnica. Prihodek od prodaje je namenjen delovanju in razvoju društva Verjamem vate. 


Modna linija Love recircle, pravita. Za kaj gre, kako bi jo opisali? 

Z zavedanjem, da nič ne sme v nič, smo svoj prodajni program iz druge roke popestrili z lastno linijo oblačil Love recircle. Naše ustvarjalke predelajo oblačila po načelu ponovne uporabe v unikatne modne kose. Oblačila iz linije Love recircle so resnično nekaj edinstvenega zaradi pridiha sproščenosti in kančka drugačnosti, ki sta vtkani v vsak kos. Namenjena so tako odraslim kot otrokom. Izdelujemo jih iz več skrbno izbranih kosov, ki niso več uporabni. Linija je prepoznavna predvsem po unikatnih kavbojkah za odrasle in otroke. Ponosni smo tudi na unikatne suknjiče in tunike ter torbe iz letos tako modnega džinsa. 


PREBERITE TUDI: Veste, kaj lahko oblečete v Kairu?


V trgovini pomagajo mladi z motnjami v razvoju. Nam zaupate malo več o tej plemeniti spodbudi in priložnosti, ki jo ponujate? 

Mladi z razvojno motnjo, ki nam pomagajo, tako pridobijo možnost stika z zunanjim svetom. Želimo jih opolnomočiti predvsem v komunikaciji s stranko, vljudnem pristopu do nje in zahvali za nakupljene ali podarjene stvari. Poleg tega pomagajo v skladišču ter šivalnici. Pregledujejo podarjena oblačila, ločijo oblačila za odrasle in otroke, sodelujejo pri njihovem čiščenju, neuporabna pripravijo za predelavo, z njih odrežejo vse gumbe, pregledajo uporabnost podarjenih igrač, jih očistijo, razvrstijo knjige … Zelo spretni so pri postavljanju prodajnih izdelkov na police, ki jih skrbno urejajo. Skrbijo za čistočo okolice ter trgovine. Občasno ter ob naši pomoči pa natisnejo tudi kakšen račun. Vseskozi imajo ob sebi koga, ki jih usmerja in med delom nenehno poučuje. Tako se ob delu naučijo ravnanja z denarjem, bontona ter organizacije v času in prostoru. 


V katerih odtenkih pa v vašo trgovin'co privabljajo aktualni modni kosi? 

Trenutno Naša trgovin'ca žari v spomladanski pisani paleti cvetličnih barv, v različnih vzorcih in potiskih.