Vojvoda Suseški, princ Harry, je prvič po kraljičini izjavi za javnost, da vnuku dopušča odstop s položaja polno zaposlenega člana kraljeve družine, spregovoril o svoji odločitvi. Na zasebnem dobrodelnem dogodku, ki ga je organizirala njegova organizacija Sentable, je v zelo osebnem govoru pojasnil, da z Meghan nista imela druge izbire kot se umakniti, poroča revija Hello!

»Velika Britanija je moj dom in dežela, ki jo imam rad. To se ne bo nikoli spremenilo,« je začel nekdanji princ. »Vem, da me poznate dovolj dobro, da veste, da sem izbral žensko, mojo ženo, ki ima enake vrednote kot jaz. Ima jih. In še vedno je tista ženska, v katero sem se zaljubil,« je nadaljeval in s tem zavrnil namigovanja in vztrajna poročanja tabloidov, da je Meghan izkoriščevalska nekdanja igralka, ki Harryja sebično hoče speljati na »napačno pot«.

Po poroki sta bila navdušena, polna elana in pripravljena zavihati rokave. »Zato mi je zelo žal, da se je zgodilo to, kar se je. Odločitev, da se z ženo umakneva, ni bila enostavna. Botrovali so ji meseci pogovorov in leta številnih izzivov,« je pojasnil Harry. »Vem, da nisem vedno naredil pravega koraka, a kar se tiče zadnjega nisem imel druge izbire,« je še dodal in izpostavil, da to ne pomeni, da zapušča Britance.


Hotela sta ostati na uslugo kraljici, Združenemu kraljestvu in vojski, a brez podpore davkoplačevalskega denarja. Vendar to ni mogoče, je dodal Harry. »To sem sprejel, vedoč, da me ne spremeni kot človeka,« je dodal. »Naredil sem korak proč od vsega, kar sem kdajkoli poznal, da bom lahko naredil korak proti bolj mirnemu življenju,« je poudaril.

Preberite še: Harry in Meghan bosta vrnila denar za obnovo Frogmore Cottage

»Ko sem pred 23 leti izgubil mamo, ste me vzeli pod svoje okrilje. Namenili ste mi ogromno pozornosti. A mediji so zelo močna sila. Upam, da bomo nekega dne združili moči in postali močnejši na drugačen način,« je na medijski linč, ki ga vodijo nekateri britanski mediji zoper njega in njegovo ženo, jasno pokazal Harry.

Foto: Henry Nicholls/Reuters

Svoj govor je zaključil z zahvalo Britancem in vsem, ki so ga in ga še vedno podpirajo. Še vedno bo ostal isti Harry, je poudaril in se spomnil še svojega sina Archija: »Privilegij je bil z vami deliti navdušenje, ko je moj sin Archie prvič videl sneg in bil nad njim popolnoma navdušen.«

Brata William in Harry, ki sta se vedno dobro razumela in bila tesno povezana, sta po odločitvi o umiku skupaj preživela nekaj časa in zgladila domnevni spor. Ker Harry odhaja v Kanado, je bil skrajni čas, da se pogovorita o vsem, kar ju je mučilo. Pogovorom sta se pridružili tudi Kate in Meghan, poroča Daily Mail.

Kraljica Elizabeta II. je izpolnila svojo obljubo in samo nekaj dni po pogovorih javnosti sporočila, da je kraljeva družina prišla do dogovora, kako rešiti zahtevo po umiku, ki sta jo izrazila Harry in Meghan. »Zavedam se številnih izzivov, s katerimi sta se morala spoprijeti, ker sta bila pretekli dve leti neprestano pod drobnogledom. Zato podpiram njuno željo po bolj neodvisnem življenju,« je zapisala kraljica in se jima zahvalila za opravljeno delo ter Meghan, ki se je potrudila, da je zelo hitro postala del kraljeve družine.

Foto: Pool/Reuters

Z novim dogovorom se bosta Harry in Meghan morala umakniti z vseh dejavnosti, povezanih s kraljevim nazivom, in tudi uradnih vojaških zadev. Ne bosta več prejemala davkoplačevalskega denarja. Obdržala bosta osebje, a kraljice Elizabete II. formalno več ne moreta predstavljati. Kljub temu sta se vojvoda in vojvodinja Suseška zavezala, da bosta sledila vrednotam britanske kraljeve družine. Svojih kraljevih nazivov ne bosta več uporabljala, prav tako bosta sama poplačala prenovo Frogmore Cottage, ki ostaja njun dom v Veliki Britaniji. Nov dogovor bo začel veljati spomladi letos, je še navedeno v uradni izjavi za javnost.