Kraljica Elizabeta II. je pristala na "obdobje tranzicije", o katerem sta v izjavi za javnost govorila princ Harry in Meghan Markle. Po dvournem kriznem sestanku v Sandringhamu, ki so se ga poleg kraljice in Harryja udeležili še princ Charles, princ William in Meghan Markle prek videokonference, je jasno, da britanska kraljeva družina v novem desetletju spreminja svoj način delovanja. Elizabeta II. je medijem sporočila, da v celoti podpira svojega vnuka Harryja in njegovo ženo, da razume njuno željo po drugačni vlogi, a si še vedno želi, da bi ostala "polno zaposlena člana družine".

V sporočilu za javnost je kraljica še izpostavila, da je bil pogovor "zelo konstruktiven", poroča BBC. "Družina v celoti podpira željo Harryja in Meghan, da kot družina ustvarita novo življenje," je začela. "Čeprav bi raje videli, da bi ostala polno zaposlena člana kraljeve družine, spoštujemo in razumemo njuno željo, da kot družina stopita na neodvisno pot in ostaneta cenjen del širše družine," je nadaljevala. 

Foto: Toby Melville/Reuters

Zdaj se začenja čas prehoda, v okviru katerega bosta Harry in Meghan živela v Kanadi in Veliki Britaniji. "Jasno sta izrazila željo, da v tem času nočeta biti odvisna od denarja davkoplačevalcev," je še dodala kraljica. "Spremembe so kompleksne družinske zadeve, časa nas še veliko dela, a dokončne odločitve bodo sprejete v prihodnjih dneh," je zaključila Elizabeta II.

Meghan Markle in princ Harry sta v izjavi za javnost zapisala, da hočeta zaživeti po svoje, postaneta finančno neodvisna, vzpostavita dva domova (enega v Kanadi in ohranita Frogmore Cottage v Veliki Britaniji) in se umakneta od oči javnosti. Meghan, zoper katere britanski tabloidi vodijo podobno vojno kot proti pokojni princesi Diani, naj bi težko prenašala »glodanje do kosti« in se želi umakniti. Princ Harry, ki je od nekdaj veljal za zelo svojeglavega člana kraljeve družine, pa naj bi želel abdicirati. Mediji so njun odhod že označili za »Megxit«.


Princ Harry in princ William sta pred začetkom sestanka za medije zanikala vesti, da so Meghan popustili živci, ker naj bi jo William ustrahoval. Tabloidi so poročali, da je bil princ William odločen, da bo Harryja in Meghan "postavil na svoje mesto". V izjavi za javnost sta brata zanikala, da težava tiči v ustrahovanju. "Glede na to, da sva oba zelo zavezana promociji duševnega zdravja in načinom, kako se to vzpostavlja in ohranja, so takšne zgodbe z najine strani nepredstavljive," sta sporočila medijem.

Foto: Toby Melville/Reuters

Pritisk, ki ga občuti britanska kraljeva družina, je velik. Bojijo se predvsem izredno iskrenega intervjuja, ki bi ga princ Harry in Meghan Markle lahko dala prijateljici in televizijski voditeljici Oprah Winfrey. Najhujša problematika naj bi bila predvsem rasizem in seksizem znotraj družine.