Vseslovenska akcija – na uredništvu One jo vse od začetka organiziramo v sodelovanju s civilno iniciativo Kakšno šolo hočemo in njeno predsednico Manco Košir – je letos dobila slavnostni epilog v štajerski vasi Bizeljsko. Že na poti iz Ljubljane do največjega naselja v občini Brežice, za katerega so značilni vinogradi in prekrasne pešpoti ob rekli Sotli, smo se znova na lastne oči prepričali, v kako čudoviti, zeleni deželi živimo. Naš končni cilj, osnovna šola Bizeljsko, je prav tako prijazna, prostorna in svetla, odeta v pastelne barve.Cenijo svoje korenine

Kulturna prireditev, ki jo je, kot smo se dogovorili, skrivaj organizirala ravnateljica Metka Kržan, da bi bil njihov najučitelj zares presenečen – prav zato mu je rekla, da pridejo na obisk predstavniki z ministrstva, ne pa medijev – se je začela z besedami mlade povezovalke, učenke Vanesse Kukovičič: »Znanje je vrednota, kar so naši predniki ugotovili že daljnega leta 1790, ko so v kraju ustanovili prvo šolo. Ugodne razmere so omogočile zgodnjo poselitev tega območja že v kameni in kovinski dobi, o čemer pričajo arheološka najdišča. Imamo zgodovino, cenimo svoje korenine. Kot pravijo – če ne veš, od kod izhajaš, je vseeno, kam greš.«Ob bistrem potoku je mlin

V nadaljevanju so otroci in najstniki pod mentorstvom Vilka Urka ter učiteljic Tine Krmpotič, Lidije Balon, Ivanke Divjak in Barbare Zorko mojstrsko zapeli kopico avtorskih in ljudskih pesmi, med drugim Oj, lepo je res na deželi, Psiček nima repa več in Ob bistrem potoku je mlin. Niso pa le peli, temveč tudi plesali, deklamirali in igrali na inštrumente, tako da se nas je glasba še močneje dotaknila. »Hvala vam za čudovit program, ki je mojo dušo spomnil, da v njej prebiva otrok,« je v govoru med drugim dejala Manca Košir, ki vedno znova poudarja, da je šola dobra le, če na njej učijo dobri učitelji. »Vesela sem, ker imam ob sebi krasne sodelavce, učitelje in vse druge. Ob takšnih dogodkih, ki niso zapisani v letnem delovnem načrtu, temveč padejo z neba, pa tudi pri vseh ostalih, lahko rečem, da smo usvojili kompetenco sodelovanja. Resnično vsi smo povezani. To nam uspeva tudi zaradi naše pripadnosti kolektivu, ne bi pa nam uspelo, če ne bi imeli čudovitih učencev,« so se glasile besede ravnateljice Kržanove. Potem je bil čas za veliki finale, ko smo razglasili najučitelja šolskega leta 2016/17 – Vilka Urka! Po aplavzu, ki mu ni bilo konca, in mnogih vriskih navdušenja je na oder prikorakal z ganjenim pogledom in nasmehom ter za nagrado od našega podjetja Delo oziroma revije Ona prejel bon za tisoč evrov, namesto šopka pa nekaj, kar nikoli ne oveni – izbor odličnih knjig.Presenečenje uspelo

»Redko kdaj me kaj preseneti, ampak tokrat sem pa res presenečen. Sploh zato, ker učence velikokrat kregam in sem kdaj siten do sodelavcev. Hvala vsem, tudi bralkam in bralcem One, ki so glasovali zame. Ne bi mogel delati dobro, če ne bi imel takšnega vodstva, sodelavcev in otrok, vseh, ki so pripravljeni sprejemati moje ideje.« V potrditev povedanega smo prebrali pismo treh Vilkovih učenk, pred slabim mesecem poslano na naše uredništvo skupaj z glasovnicami. Objavljamo transkript:


Spoštovani,
pošiljamo vam glasovnice za najboljšega učitelja. Smo člani in članice mladinskega pevskega zbora OŠ Bizeljsko. Na vajah se imamo lepo, se šalimo, radi in veliko pojemo, najrajši pa nastopamo pod taktirko učitelja Vilka Urka. Želimo si, da bi zbrali dovolj glasov in s tem pokazali, da je naš učitelj najboljši učitelj – najboljši v Sloveniji.
Karla, Manca, Vita 


Posrečena šala o delovni dobi

Po še enem bučnem aplavzu je najučitelj s hvaležnostjo v glasu naznanil, da bo svojo nagrado delil z vsemi – tako s kolektivom kot svojimi učenci. »Vilko Urek pravzaprav ne potrebuje delovnih obveznosti oziroma letnih načrtov, ker dela s srcem in sledi vrednotam. Ne le na šoli, tudi drugje. Vedno rad pripravi glasbeni program kjer koli in kadar koli, tudi ko gre za otroke s posebnimi potrebami. Za svoje delo je prejel tudi že najvišjo nagrado občine. Vsi skupaj smo lahko zelo ponosni, da imamo najboljšega učitelja prav na Bizeljskem v občini Brežice. Vilko je dober človek, ki rad pomaga in živi za svoj poklic,« je zmagovalcu iskrene čestitke predal tudi župan občine Brežice Ivan Molan. V sklepni besedi ravnateljice Metke Kržan pa smo izvedeli, da sta z učiteljem Urkom na OŠ Bizeljsko prišla sočasno pred 33 leti, istega dne pa se bosta najverjetneje tudi upokojila, ker so delovno dobo žensk izenačili z moškimi.

»Drži, isti dan sva prišla in bova verjetno tudi odšla – glede na to, kako spreminjajo delovno zakonodajo, pa bo verjetno nekoč pisalo: Umrla sta Metka Kržan in Vilko Urek. Do pogreba ležita – v šoli,« nam je s posrečeno šalo postregel najučitelj in požel huronski smeh.


PREBERITE ŠE: Onin naj učitelj o pedagoškem poslanstvuOd sproščenosti do lepih nastopov

Pika na i in hkrati konec prireditve sta bila še dva nastopa učencev. Dekliška skupina je zapela Vem, da danes bo srečen dan avtorja Tomaža Domicelja, združeni zbori in šolski ansambel pod Urkovo taktirko pa so navdušili z domiselno priredbo pesmi Rock me, ki je prav tako nastala s pomočjo junaka dogodka. Za kratko izjavo smo ujeli tudi dekleta, ki so na naše uredništvo poslale pismo: Vito Stermecki, Manco Mihelin – ta je sredi prireditve pod mentorstvom Vilka Urka izvrstno zapela skladbo Con ter partiro – in Karlo Žmavc. Dejale so, da jim ni treba iskati natančnih razlogov, zakaj je njihov učitelj Vilko najboljši, ker to pač je: »Všeč nam je, ker se na njegovih urah zabavamo in smo lahko sproščeni, zato pa tudi nastajajo tako lepi nastopi!«


»Menda še ni plačana, zato gre na moj račun!« je za torto velikanko dejal široko nasmejani novopečeni najučitelj Vilko Urek v družbi otrok in sokrajanov – tudi župana Brežic Ivana Molana in ravnateljice Metke Kržan.


Srce negujejo umetniški predmeti

Med vožnjo nazaj proti upravnemu središču Slovenije, kjer se kopičijo uradna pravila, kaj se v šoli sme in kaj ne, nam je Manca Košir podala svojo impresijo tega, kar smo doživeli: »Navdušena sem bila nad proslavo in izborom najučitelja. Ni naključje, da je dobil nagrado za najbolj priljubljenega in dobrega prav učitelj glasbene umetnosti, saj so vzgojni predmeti ti, ki gradijo kulturo srca. Kot je rekel Srečko Kosovel: Etika je doma v srcu. Srce negujejo umetniški predmeti – glasba, likovna in telesna vzgoja. Velik poudarek bi moral biti prav na njih, ker spodbujajo kreativnost, inovativnost, povezovanje, graditev skupnosti, odpiranje srca in duha ter v šolah ustvarjajo prav posebno vzdušje radosti in veselja. Še ta veliki smo udarjali z nogami v ritmu čudovite glasbe, ki jo je napisal tudi naš najučitelj. To je bilo res veliko doživetje in hvala vsem! Se že veselim akcije prihodnje leto in se radovedno sprašujem, le katera šola bo zmagala v letu 2018.« Držimo pesti, da bodo bralke in bralci spet znali slišati in videti, katera učiteljica ali učitelj zna najbolj iskreno zabrenkati na strune srca. 


      REZULTATI GLASOVANJA      
Na uredništvo je od marca do konca maja, kolikor je trajal izbor, prispelo natančno 334 glasovnic. Med njimi so jih bralke in bralci prvouvrščenemu namenili rekordno število; lanski zmagovalec jih je prejel 109. Lestvico prvih treh sestavljajo:
1. Vilko Urek, OŠ Bizeljsko, Bizeljsko: 136 glasov;
2. Monika Krošelj, OŠ Ledina, Ljubljana, 57 glasov;
3. Nataša Jazbec, OŠ Toneta Okrogarja – podružnica Kisovec, Zagorje ob Savi, 21 glasov.


      IZŽREBANI GLASOVALCI      
Med tistimi, ki ste glasovali za svojega favorita ali favoritinjo, smo izžrebali srečno peterico. Darilno kartico Merkurja v vrednosti po 20 evrov prejmejo:
Alenka Vranič iz Slovenj Gradca, Barbara Goličnik iz Mozirja, Avgust Heričko iz Kamnice, Slavka Kolednik s Ptuja in Katja Petan iz Globokega. Čestitamo!