Odločno prebudite moža

Pri vaši zgodbi je dobro to, da ste spregledali. Številnim parom se zgodi, da so že odtujeni, pa se tega še zavedajo ne. Postajajo le vedno bolj nezadovoljni, nataknjeni, vedno manj potrpežljivi, nič jim ni prav, a tudi ne vedo, kaj je narobe. Za nelagodje krivijo stres pri delu in iščejo še druge zunanje vzroke. Iz vašega primera se vidi, kaj se zgodi, če se partnerja ne zavedata, da je za odnos treba skrbeti in si vzeti čas, tudi če mislimo, da ga nimamo. Dejstvo pa je, da se vedno najde čas za tisto, kar se nam zdi pomembno. Pomembne so torej naše prioritete. Mnogi mislijo, da je odnos nekaj, kar bo vedno v zadovoljstvo, ne da bi kar koli naredili za to. Tako živijo v zmoti. Strezni jih pogosto šele velika stiska, ko eden od obeh ugotovi, da tako ne želi več živeti. Tako kot vi, ki se v čustveno izpraznjeni zvezi sprašujete, zakaj ste sploh še z njim. S svojim vedenjem kaže, da mu vi niste pomembni, za družinsko življenje se ne meni in otrok mu je deveta briga.

Ena od pasti, v katero se je ujel vaš mož, je tudi ta, da ima delovno mesto v domači hiši in nima določenega delovnega časa. Tako je ves čas doma ali pa v službi. Meja med zasebnim in delovnim življenjem je popolnoma zabrisana. Čas ni ustrezno ločen na delovni čas in čas za družino. Vaš mož je popolnoma pozabil na vaše in otrokove potrebe, prav tako tudi na svoje. Vse lepo v življenju, ki si ga lahko ustvarimo z ljubečimi družinskimi odnosi, za katere potrebujemo čas in čustveno energijo, ki ji pravimo ljubezen, je zreduciral na beden užitek ob virtualnem seksu. Ker ima dela dovolj in je zaslužek tudi dober, živi tako iz dneva v dan in si misli, da je pač življenje tako.

Vsaj vi ste se prebudili. Zdaj je vaša naloga, da poskusite zbuditi tudi njega. Pa ne bodite preveč nežni. Odločno mu povejte, da se tega ne greste več. Ali bosta spremenila vajino skupno življenje ali pa ga ne bo več. Spomnite ga na vajine začetke in vse lepe skupne trenutke. Povejte mu, da ne ve, kaj vse zamuja, ker se premalo posveča hčerki. Vaš mož se mora prebuditi iz čustvene otopelosti ali pa ne bosta več skupaj, to mu mora postati jasno. Predlagajte mu skupen obisk pri psihoterapevtu. To bi lahko pospešilo proces urejanja vajinega odnosa. Zavestno in odločno bosta morala spremeniti življenjski slog. Manjkajo prav tiste vsebine, s katerimi poskrbimo, da nam je lepo in da laže prenašamo stres vsakdanjega življenja. Na izražanje čustev, pripadnosti, bližino sta pozabila. Ni nežnih dotikov, ki govorijo brez besed. Ni čudno, da je vajina spolnost na ničli.

Temeljito se bosta morala pogovoriti o teh stvareh, predvsem pa drug drugemu odpreti svojo dušo in spet začutiti vse tisto, kar sta dopustila, da je v vaju zaspalo. Odslej morata med vikendi imeti čas zase in za družino pa tudi med tednom si morata obvezno vzeti čas. Nujno je, da je družina skupaj za mizo vsaj ob enem obroku dnevno. Za prvi vikend si izberite izlet v naravo. Pogovarjajte se, igrajte se, smejte in se veselite dejstva, da ste skupaj. Postanita ob hčerki tudi vidva spet otroka, vsaj za kakšen dan, pa bosta začutila, kako blagodejen učinek ima to tudi na odrasle. Iz vsega srca vam želim, da bi vam uspelo.