Čim prej po strokovno pomoč

Spoštovana gospa Petra, vaše pisanje kaže na to, da ste o spolnosti zelo dobro poučeni. Navajate spolne prakse, o katerih veliko ljudi ne bi javno govorilo, v prepričanju, da je oralni ali analni seks nekaj nedopustnega, moralno oporečnega ali celo perverznega.

Sodobna seksologija pravi, da je v spolnosti med partnerjema dovoljeno vse, če se tako dogovorita, če jima to ustreza in če oba v tem uživata. Edini pogoj je torej soglasje obeh spolnih partnerjev, siljenja nekoga v tak odnos pa je vprašljivo, oporečno in lahko tudi kaznivo.

Toliko o tem. Sem pa zato toliko bolj presenečen, da z možem ob teh informacijah nista v 25 letih skupnega spolnega življenja poiskala ustrezne strokovne pomoči, s katero bi rešili moževo, s tem pa tudi vašo težavo. Vzrok za prezgodnji izliv pri vašem partnerju zagotovo ni to, da ni obrezan ali da ima celo preveliko kožico na spolnem udu. Cilj obrezovanja v nekaterih kulturah je povsem drugačen in tu ne gre pripisovati krivde moževim staršem.

Glede na vajina leta nista še prav ničesar zamudila, zato takoj obiščite strokovnjake za to področje. Še najbolje bi bilo, če se oglasite v ambulanti naše enote za spolno zdravje na Centru za mentalno zdravje Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana na Grablovičevi 44a, kjer se boste dogovorili za obliko terapevtske pomoči.

Drugi del vašega pisanja in opisa sprememb pri možu pa jasno govori, da je depresiven. Ne morem le na podlagi teh opisov oceniti, ali je vzrok povezan z omenjeno težavo v spolnosti ali pa se za njegovo depresivnostjo skriva kaj drugega. Pomembno je, da zaradi svojega počutja takoj poišče strokovno pomoč, morebiti še prej kot pomoč seksologa. Bo pa tudi psihiater seksolog prepoznal depresivno razpoloženje pri možu in lahko zastavil zdravljenje tako, da bo mogoče reševati obe težavi hkrati. Ne odlašajte več, pojdite z njim in to čim prej uredite.