Začniva na začetku. Kako bi vi definirali moškost?

Pravi moški je tisti, ki se dobro počuti v svoji koži, ki zna poskrbeti zase, za svojo partnerico in svojo družino ter dodaja neko vrednost okolju, v katerem živi. Je samozavesten, govorim seveda o pravi samozavesti, in ne lažni, ki jo pogosto vidimo. To pomeni, da ni agresiven, je empatičen. Razume, da ni treba zapletati stvari.

Moški možgani delujejo kot zelo urejen predalnik. Če komu kaj ni všeč, zapre tisti predal in odmisli zadevo. Ženski možgani pa so kot klopčič volne, v njih je vse povezano z vsem. 

Pa vseeno ženske danes tarnajo, da je težko najti takšne posameznike. Zakaj?

Ženske razmišljate drugače, zato tudi odbirate drugače. Že komuniciramo povsem različno. Moški komuniciramo bistveno bolj preprosto, tisto, kar mislimo, tudi povemo. Ženske pa razumete namene v ozadju sporočila in špekulirate pomene, ki niso jasno izraženi z besedami. Od tod izhaja ideja, da je moška energija usmerjena kot laser, zato moški v življenju tudi nujno potrebujejo ciljno usmerjenost, ženska pa je magnetna in povezuje. Skupaj ustvarjata simbiozo, jin in jang, kot elektromagnetni motor, ki za delovanje potrebuje oboje, usmerjen električni sunek in magnetno polje. Tudi vi trdite, da imamo vsi v sebi dve polji energije, žensko in moško. Je pravi moški torej tisti, ki ima več ali dovolj moške energije, da prevlada nad žensko?

Moškost, o kateri govorite, je danes problem, in sicer zato, ker se je fanti ne morejo naučiti drugače kot z zgledom. Potrebujejo velikega drugega, ki jih pelje skozi iniciacijo moškosti. Danes je trend pri ločitvah, da otroci ostajajo mamam. S tem ni nič narobe, dokler oče ni samo imaginarna figura, ki nima več neposrednega stika s sinom. Dodajte v to enačbo še družbena omrežja, na katerih se prikazujejo samo popolni posnetki sveta, pa se znajdete v povsem imaginarnem svetu, kjer nimate oprijemljivega polja realnosti, na katero bi se nanašali. To je za odraščajoče fante velik problem.

Takoj ko moški postane star jopič, v katerem se ženska počuti le udobno, ni več privlačen. Z njim je fino živeti, kaj drugega pa raje počne s kom drugim. 

Omenjate razlike v mišljenju moških in žensk, slišali smo že, da so ženske z Venere, moški pa z Marsa, ter da je moškim mar le za seks, ženske pa iščejo čustveni stik. Ali to drži?

Že res, da moški veliko mislimo na seks, a celo raziskave kažejo podcenjevanje naše pripravljenosti, da se vežemo. Točka razhoda para se običajno zgodi, ker se moški in ženska ne držita osnovnega pravila romantičnih odnosov. To je, da mora ženska svojemu moškemu ostati do smrti trofeja, drugače bo lovil drugje, moški pa mora ostati zvest tistemu, kar ga v življenju poganja. Če je denimo pred partnersko zvezo rad šraufal, potem naj to tudi vezan še naprej počne. Čez dve leti bo zagotovo začel poslušati, da ima ves čas zamazane prste ali da bi lahko manj denarja zapravljal za svoj hobi. Ženska bo hotela, da se prilagodi, in ga poskušala spremeniti po svojih željah.Pa je dobro, če ji to uspe?

Seveda ne! Tisti trenutek, ko ji bo uspelo, bo on postal copata, sosed, ki hodi po svoji poti, pa bo postal bolj zanimiv in zapeljiv kot njen mož. Na polju zapeljevanja sta namreč dve temeljni točki. Prva je varnost, druga pa privlačnost. Takoj ko moški postane star jopič, v katerem se ženska počuti le udobno, ni več privlačen. Z njim je fino živeti, kaj drugega pa raje počne s kom drugim. Enako se zgodi, če je moški samo privlačen. Fino se bo z njim zabavati, a življenje z njim ne bo prijetno.

Ženska mora imeti do zadnje tisočinke sekunde občutek izbire. In to mora biti za moškega dovolj jasen signal. Občutek varnosti je v zapeljevanju ekstremno pomemben. 

Kaj pa skrivnostnost? Ali ni tudi ta lastnost ženskam pogosto privlačna?

Pravi moški mora na dolgi rok razviti skrivnostnost v globino. Ena od definicij alfa moškega je, da je šef v svoji kategoriji. Moderen moški mora biti dober vsaj na enem področju, ki ga zanima. Takrat se iz skrivnostnosti prelije v globino.

Torej menite, da nekdo, ki je zadovoljen s svojim življenjem, je dober oče in stabilen partner, pa ne hrepeni po vodstvenem položaju, ženski prej ali slej ne bo več privlačen?

Ni nujno, da je pravi moški v soju žarometov. Tudi če ima družbi skrito vlogo, to še ne pomeni, da je pomen njegovega dela za družbo kaj manjši. Vsako delo je namreč častno. Pomembno je, da si prizadevamo za določen cilj in uspeh, saj s tem izpolnjujemo svoje naravno poslanstvo. Svet se vrti, ker nas poganjajo ambicije, motivacija, strahovi. Cilj nam daje smer v življenju in nam pomaga rasti.Vrniva se k zapeljevanju. V živalskem svetu so samci bolj pisani od samic in pritegnejo njihovo pozornost za parjenje. Kako pa je pri ljudeh? Kdo zapelje koga?

Moški izbiramo, zato se ženske lepotičite, ve pa na koncu izberete. Takšno dinamiko ima tudi pravi poljub. Moški izzove poljub, se približa ženski, a na koncu pusti dovolj prostora, da se ona primakne ali umakne. Ženska mora imeti do zadnje tisočinke sekunde občutek izbire. In to mora biti za moškega dovolj jasen signal. Občutek varnosti je v zapeljevanju ekstremno pomemben.

Stara dunajska šola prinese s seboj občutek varnosti, govorim predvsem o odpiranju vrat, pomoči pri oblačenju plašča. V enakopravnosti med spoloma se dogajajo ogromni premiki, vendar so prav te manire še vedno tako privlačne. 

Pravite, da je ženska trofeja, moški pa lovec. Kaj pa ko moškega ulovi ženska? Ali ti odnosi ne bodo zdržali preizkušnje na dolgi rok?

To, da gre dekle za fantom, se meni zdi skrajnost. Vsekakor bo pravi moški naredil prvi korak, a le če mu je ženska poslala signale, da jo zanima. Preden se igrica zapeljevanja začne, ženska odda povprečno od 15 do 18 signalov, saj so moški tako slepi in nepozorni nanje. Potem je tu še problem, da ne prepoznajo vedno, za kakšne signale gre. Niso vsi povabilo za seks. Ženske namreč rade ustvarjate tudi zgolj družbeno mrežo, zato imajo nekatere težave, ko na napačnih krajih iščejo potencialne partnerje. Če si želijo nekoga, s katerim bodo ob kaminu uživale v kozarcu vina, potem naj ne hodijo v Franci na balanci (ljubljanski nočni lokal, ki slovi po zabavah, op. p.).Nedavno ste dejali, da mora imeti moški pokrite tri stvari, higieno, manire stare dunajske šole in humor.

Ja, osebna urejenost in higiena pri moških sta pomembni. Stara dunajska šola prinese s seboj občutek varnosti, govorim predvsem o odpiranju vrat, pomoči pri oblačenju plašča. V enakopravnosti med spoloma se dogajajo ogromni premiki, vendar so prav te manire še vedno tako privlačne. Če nekdo nima smisla za humor in ni zabaven? No, to je pa katastrofa. Humor je povezan z empatijo, ključ te pa je, da se v družbi takega moškega počutiš prijetno.

Ženske velikokrat predstavimo potencialnega partnerja prijateljicam, da ocenijo, kakšen je, ali nas je vreden. Kaj pa moški? Ali si prijatelji med seboj pomagajo oceniti potencialno partnerico?

Moški jemljemo svojo žensko kot svojo zasebnost in radi čuvamo svoj vrtiček. Ne gre za ljubosumje ali strah, da ti bo prijatelj speljal dekle. Gre bolj za to, da ločujemo področja, o katerih govorimo drug z drugim. Z enim prijateljem si izmenjamo informacije o ženi, z drugim o ljubici, s tretjim o avtu. Točno se ve, kaj kam spada. Moški možgani delujejo kot zelo urejen predalnik. Če komu kaj ni všeč, zapre tisti predal in odmisli zadevo. Ženski možgani pa so kot klopčič volne, v njih je vse povezano z vsem.