Kalcij

Skrbi za: močne kosti, zobe in nohte, živce, mišice in hormonsko ravnovesje.

Z njim so bogati: sir, jogurt, mleko, tofu, mandlji, sončnična semena, pšenični otrobi, ajda, sezam, peteršilj in druga zelenolistnata zelenjava, koruza ter fige.

Koristne navade: parmezana ne posujmo le po testeninah, temveč tudi po solati, mesu, kuhani zelenjavi, krompirju in vmešanih jajcih. Grizljajmo suhe fige in lešnike.



Železo

Skrbi za: delovanje rdečih krvničk, rast in uravnavanje metabolizma kosti, lepe lase, kožo in nohte.

Z njim so bogati: jetra, rdeče meso, jajca, pšenični otrobi, sončnična semena, mandlji, peteršilj, špinača, stročnice, suhe marelice in slive.

Koristne navade: pogost prigrizek naj bodo sveže ali suhe slive ali marelice. V glavni obrok vsaj občasno vključimo fižol in kuhano špinačo.



Magnezij

Skrbi za: boljšo obnovo DNK, pomaga pri sintezi beljakovin, ogljikovih hidratov in lipidov, krepitev las in nohtov.

Z njim so bogati: indijski oreščki, mandlji, ajda, pšenični otrobi, kalčki, morska trava, banane in temna čokolada.

Koristne navade: dobra pijača je donat Mg. Kadar nas popade želja po sladkem, izberimo oreške in nekaj koščkov temne čokolade.



Cink

Skrbi za: zdravje dihal, aktivacijo encimov, večjo plodnost in zdravje reproduktivnih organov, celjenje ran.

Z njim so bogati: piščanec, rdeče meso, jetra, sardine, bele ribe, kozice, ostrige, rumenjak, mleko, suhi fižol, rž, oves, pšenica, ajda, sezam, oreščki vseh vrst in ingver.

Koristne navade: izvrsten prigrizek so indijski oreščki, kot posip na pecivu ali solatah pa sezam. Ne pozabimo na morske sadeže. Lahko jih izberemo na pici, na testeninah ali v solati.



Selen

Skrbi za: boljše antioksidativno delovanje, zdravje ščitnice, srca, ledvic, razstrupljanje organizma, obnavljanje DNK in sperme.

Z njim so bogati: blitva, česen, ječmen, gobe, kalčki, oves, brazilski oreščki, jajca, maslo, mleko, kozice, ribe in morska hrana, rdeče meso in jabolčni kis.

Koristne navade: zajtrkujmo ovsene kosmiče z mlekom. Polivko za solato pripravimo z domačim jabolčnim kisom in sveže stisnjenim česnom.



Zanjo in zanj

Za boljšo oskrbo z minerali in vitamini pri obeh spolih poskrbimo s posebnimi obredi in izbirami. Ženske, golaže in juhe kuhajmo v železnem loncu za večjo vsebnost železa v hrani; pripravimo si sveže smutije iz treh sestavin, ki posebej prijajo in koristijo poleti, ko denimo v mešalniku zmešamo led, mleko kot vir kalcija in poljuben svež sezonski sadež, poln vitaminov.

Moški, pri peki na žaru ne smete pozabiti na svežo zelenjavo, ribe in piščanca! Paradižnik in izdelke iz paradižnika je priporočljivo jesti vsaj enkrat tedensko, saj kot popoln vir antioksidantov skrbijo za zdravo prostato.



Super solatni krožnik
Ta prav nič zapleteni recept vsebuje kakovostne beljakovine in vitamin B12 – v puranu in jajcu – poleg enkrat nenasičenih maščob v avokadu. Listnata zelena solata poskrbi za nekaj vlaknin, železa, niacina oziroma vitamina B3 in cinka.  Za eno porcijo 50 g purana, narezanega na kocke 50 g avokada, narezanega na kocke 1 jajce, trdo kuhano in narezano 40 g sveže špinače  Vse sestavine dobro premešamo in jih prelijemo z limonovim sokom ali kisom.  (Vir: 200 nasvetov za zdravo prehrano in boljše počutje, dr. Judith Rodriguez, Založba Mladinska knjiga)