Čeprav najbolj slovi po poročnih cvetličnih mojstrovinah, se Metka Sporiš zaveda, da cvetlice polepšajo dan vsakomur, kadarkoli in kjerkoli. Ravno zato se je domislila naročnine na šopek, ki naročnika enkrat na teden ali mesec preseneti na domačem pragu. 

Tradicija podarjanja svežega ali sušenega cvetja je stara kot človeštvo samo. Zakaj sploh podarjati rože?  

Cvetje ima v sebi nekaj magičnega. Že v starih časih so z njim krasili domovanja in posvečene prostore, poleg tega pa so iz njega pridobivali tudi dišave, iztiskali eterična olja, kuhali čaje … Podarjanje cvetja kot darila ob osebnem prazniku se je v našem prostoru uveljavilo v viktorijanski dobi in se ohranilo vse do danes.

Pri podarjanju cvetja gre predvsem za sporočila, ki jih želimo prenesti obdarovancu. Lahko bi rekli, da se preko cvetja ustvarja nekakšna vez med dvema osebama. Podarjamo ga ob različnih priložnostih in šele v nekem določenem kontekstu cvetje dobi svoj pravi pomen; lahko gre za izkaz ljubezni, naklonjenosti, hvaležnosti, sočustvovanja … Lahko bi rekli, da cvetje vedno podarjamo s pozitivnim namenom, da nekoga razvedrimo, mu polepšamo dan, ga presenetimo in mislim, da ima ravno zato tradicija podarjanja cvetja že tako dolgo zgodovino. 

Poleg tega cvetje dokazano pozitivno vpliva na naše razpoloženje, kar dokazujejo tudi številne raziskave. Ste vedeli, da bolniki, ki imajo v sobah cvetje, hitreje ozdravijo? Da so učenci, ki imajo v učilnicah šopke rož, bolj ustvarjalni? Da vrtnarjenje pomaga osebam z demenco? Še in še bi lahko naštevala … 

Včasih so bila pravila glede obdarovanja s cvetjem precej strožja kot danes. Veljalo je recimo, da je potrebno v šopku podariti neparno število cvetlic, saj je parno število namenjeno umrlim. Strožja so bila tudi pravila, katero cvetje podariti ob določeni priložnosti.  

Včasih so ljudje dobro vedeli, kakšen pomen nosi določena cvetlica, ne samo barva, tudi vrsta je bila za vsako priložnost drugačna. Se tega ljudje danes še zavedajo? Ohranjate to znanje cvetličarji ali se držite modnih smernic? Nam morda lahko poveste, katero cvetje se spodobi izbrati ob kateri priložnosti? 

Včasih so bila pravila glede obdarovanja s cvetjem precej strožja kot danes. Veljalo je recimo, da je potrebno v šopku podariti neparno število cvetlic, saj je parno število namenjeno umrlim. Strožja so bila tudi pravila, katero cvetje podariti ob določeni priložnosti. Ljudje se danes tega zavedajo vse manj, kljub temu pa nekatere odločitve sprejemamo čisto intuitivno - vsi nekako vemo, da je rumena barva prijateljstva, rdeča ljubezni in tako naprej. 


Danes so ta pravila nekoliko omiljena in najpomembnejša stvar pri izbiri cvetja je okus tistega, ki bo cvetje prejel. Sama se kot cvetličarka trudim kreirati čim bolj unikatne, včasih celo nenavadne cvetlične kreacije, zato zagotovo kršim kar nekaj pravil. (smeh) So pa vsa pravila vedno odvisna od konteksta in kulture, v kateri nekdo ustvarja. Nekaj, kar je pri nas nesprejemljivo, je morda na drugem koncu sveta celo zaželeno. Seveda pri ustvarjanju upoštevam želje, ki jih ima naročnik, vendar se trudim, da takšna nenapisana pravila ne posegajo preveč v moj ustvarjalni proces.

Prvi v Sloveniji ponujate naročnino na šopek, ki ni samo lepo darilo bližnji osebi, ampak tudi samemu sebi. Si ljudje pogosto kupijo rože zase? 

Ja, pred kratkim smo zaradi velikega zanimanja kupcem ponudili naročnino na šopek. Vsi imamo sklenjeno kakšno naročnino - na telefon, na Netflix in razne druge aplikacije - in prav je, da lahko sklenemo naročnino tudi na šopek. Pri tem namreč ljudje lahko prihranijo čas in skrbi, saj za redno dostavo poskrbimo mi. Šopek jih potem samo pričaka na njihovem naslovu in zaenkrat so odzivi zares spodbudni.

Če je v preteklosti veljalo, da se »ne spodobi« kupiti cvetja zase, se je tudi to danes nekoliko spremenilo. Po mojih izkušnjah si vse več ljudi kupuje rože in moram reči, da sama podpiram tak način razmišljanja. Zakaj bi čakal na nekoga, da ti podari cvetje, če si ga lahko podariš sam/a? Trenutno prav to sporočilo pričaka tudi kupce naše cvetličarne v Škofji Loki. 

Pogosto slišimo, da slovenski moški ne podarjajo več rož. Ali to drži? Zakaj ne in zakaj ta tradicija ne bi smela izumreti? 

Morda se odgovor na to vprašanje skriva kar v prejšnjem odgovoru. Ker si ženske dovolijo kupiti rože same sebi in ne čakajo več na moške. (smeh) Po mojih izkušnjah sicer moški še vedno kupujejo cvetje ženskam, saj se zavedajo, kakšna lepa pozornost je šopek cvetja. Vse pogosteje pa moški kupujejo cvetje tudi brez posebnega razloga, da presenetijo svoje partnerke.

Morda kot zanimivost: ob prejemu cvetja se ljudje dokazano počutimo ljubljene in sprejete, kar 95 odstotkov žensk pa se poleg tega natančno spominja, kdaj so nazadnje dobile šopek od moškega. Tradicija obdarovanja s cvetjem se mi sama po sebi zdi nekaj lepega in bi bilo škoda, da izumre. Cvetje je namreč zares odličen način komunikacije med osebami in verjamem, da čisto zares širi srečo. 

Rezano cvetje je pravzaprav večno. S pravilnimi tehnikami sušenja lahko iz njega dobimo suho cvetje, ki nam lahko prav tako služi kot dekoracija prostora ali pa kot material za nadaljnje ustvarjanje. 

Kako pa je s podarjanjem cvetja moškim? Slišala sem za nasvet, da si cvetje ob osebnem prazniku zasluži vsak, ne glede na spol, a še vedno ga pogosteje dobijo ženske kot moški. Zakaj je tako? Se ta trend spreminja? 

Tudi sama sem mnenja, da si cvetje zasluži vsak. Je pa res, da so za cvetje še vedno nekoliko bolj dovzetne ženske. 

V zadnjih letih so vedno bolj priljubljene tudi umetne rože (cvetje iz blaga, svile, papirja), pojavljajo se tudi v modi. Kako gledate na to? Bodo umetne cvetlice, sploh ob poplavi plastike, kdaj nadomestile prave? 

Po mojem mnenju se umetno cvetje s pravim cvetjem le težko primerja. Pravo cvetje namreč nosi zgodbo, od nas zahteva določeno pozornost, skrb … Tudi minljivost svežemu cvetju daje prav poseben čar, ki ga umetno cvetje ne more nadomestiti. Poleg tega je tu še vonj, ki v človeku sprošča občutke ugodja. 


Je rezano cvetje prijazno do okolja? 

Rezano cvetje je pravzaprav večno. S pravilnimi tehnikami sušenja lahko iz njega dobimo suho cvetje, ki nam lahko prav tako služi kot dekoracija prostora ali pa kot material za nadaljnje ustvarjanje.

Lahko sveži šopek posušimo kar sami? 

Seveda, obstaja kar nekaj različnih tehnik za sušenje cvetja. Ko sveže cvetje oveni, ni potrebno, da roma v smeti. Sama mislim, da mu prav ta minljivost daje poseben čar, ampak kljub temu mu lahko življenjsko dobo podaljšamo pravzaprav za vedno. Nekaj načinov za sušenje cvetja je denimo prešanje listov ali cvetov, sušenje v vazi brez vode, sušenje na zraku (šopek naj visi obrnjen navzdol), hitro sušenje v mikrovalovni pečici … Predvsem je pomembno, da se med sušenjem cvetje umakne z neposrednega vira svetlobe (sonce, luč), saj mu ta vzame njegove naravne barve in cvetje obledi. Več o sušenju lahko preberete tudi na naši spletni strani Sanjski šopek

Specializirani ste tudi za poročno cvetje. Nam lahko poveste, kakšni trendi trenutno vladajo na tem področju. Zdaj, ko je karantena minila in je spet napočil čas za poroke, bodo neveste vesele nasvetov, kakšno cvetje izbrati za obred, od poročnega šopka do okrasitve lokacije/prostora/miz. 

Tudi na področju poročne floristike Sanjski šopek ubira še neprehojene poti in na našem trgu postavlja nove trende. V letošnji sezoni bodo priljubljeni urejeno-neurejeni poročni šopki razgibanih oblik in velikosti. Še bolj se uveljavljajo stili, kot so minimalizem, boemski in chic stil, moderna eleganca ter klasična estetika. Nekaj sprememb se obeta tudi pri poročnih barvah cvetov. Pastelni odtenki, ki so bili doslej zelo priljubljeni, sicer še ostajajo, a do izraza vedno bolj prihajajo tudi zemeljske in sončne barve. Posegali bomo po močnejših odtenkih, kot so močno rdeče, vinske in temne, skoraj črne barve cvetja.