Meghan Markle in princ Harry, ki preživljata samoizolacijo z njunim prvorojencem Archiejem v novem domu v Los Angelesu, sta se doslej skrivala pred mediji, a v luči smrti temnopoltega Georga Floyda se je vojvodinja Meghan odločila, da je napočil čas, da nagovori svet. Sedla je pred telefon in posnela govor za letošnje maturantke dekliške srednje šole Immaculate Heart High School, ki jo je nekdaj tudi sama obiskovala. Namesto čestitk in spodbude ob zaključku šolanja, kot je to sprva nameravala, je vojvodinja v govoru spregovorila o rasizmu in pomembnosti gibanja Black Lives Matter (življenja temnopoltih štejejo, op. p.). 

»Kar se dogaja v naši državi, v Kaliforniji in v Los Angelesu je uničujoče. Nisem točno vedela, kaj vam lahko povem. Hotela sem vam dati pravo sporočilo, a me je skrbelo, da ga bodo secirali. Nato pa sem ugotovila, da edina stvar, ki bi bila napačna, je, da sploh ne bi spregovorila o tem, kar se dogaja, kajti, življenje Georga Floyda je štelo, življenje Breonne Taylor je štelo, življenje Philanda Castila je štelo, življenje Tamirja Ricea je štelo in še številnih drugih, katerih imena vemo ali niti ne vemo. Stephon Clarke, tudi njegovo življenje je štelo,« je govor pričela Meghan. »Prva stvar, ki vam jo hočem izreči, je, žal mi je. Žal mi je, da morate odraščati v svetu, kjer je rasizem še vedno prisoten,« je nadaljevala vojvodinja in poslušalce spomnila na proteste proti rasizmu, ki so se v Los Angelesu začeli leta 1992. Takrat je bila stara 11 ali 12 let, je povedala in nadaljevala z bolečimi spomini na trenutke, ko se je vračala iz šole v kaosu, ki je vladal na ulicah. Povsod se je vil dim, ljudje so bežali iz gorečih stavb, naokrog so vozili kombiji z oboroženimi moškimi, ko je prišla domov, pa je bilo drevo pred njeno hišo povsem požgano. »Takšnih stvari ne pozabiš nikoli,« je dejala Meghan in vzporednice potegnila s protesti, ki se dogajajo sedaj. 

»Še ena stvar, ki se je spomnim od takrat, je, kako so se ljudje povezali v boju proti nepravičnosti in to se dogaja tudi zdaj. Ljudje so združeni v solidarnosti, spet so se ustvarile in dvignile skupnosti in tudi vi boste del tega,« je dodala vojvodinja in mladim maturantkam na srce položila, da morajo na nemire, ki se dogajajo, pogledati s pozitivne perspektive, ne kot na konec nekega obdobja miru, ampak na priložnost, da zgradijo nov in lepši svet. »Vem, da ljudje velikokrat vprašajo, kolikokrat bomo še morali zgraditi boljši svet, a ga bomo. Znova in znova in znova, dokler ne stoji. Ko se porušijo temelji, smo zrušeni tudi mi.« Maturantke je pozvala, da uporabijo vse svoje znanje in veščine, ki so jih usvojile v srednji šoli, da pomagajo spremeniti družbo. »Vodile boste z ljubeznijo, vodile boste s sočutjem in za to boste uporabile svoje glas. Uporabite svoj glas bolj, kot ste ga kdajkoli prej, saj vas je večina že polnoletnih ali pa boste dopolnile 18 let in pojdite volit,« je poudarila Meghan in dodala: »Potrebovale boste empatijo za vse, ki sveta ne vidijo tako kot ve. Ker je poučevanje na naši srednji šoli vključujoče in svobodomiselno, pa vem, da tudi ve veste, da življenja temnopoltih štejejo,« svoj govor pa zaključila z mislimi: »Pripravljene ste na to, ponosna sem in navijam za vas. Ve ste voditeljice prihodnosti, ki boste ustvarile spremembe, ki jih tako močno potrebujemo.« To ni prvič, da je Meghan javno spregovorila o rasizmu. Leta 2012, ko je bila še v igralskih vodah in še ni poznala princa Harryja, je sodelovala v kampanji proti nestrpnosti. Takrat si je nadela belo majico z napisom »Ne bom dovolila rasizma« in prav tako v videu spregovorila o svojih izkušnjah z njim. Povedala je, da zato, ker je mešane rase (njena mati je temnopolta, oče pa belopolt), ljudje pogosto ne opazijo njenih korenin, a se zaveda, da bi se do nje obnašali povsem drugače, če bi vedeli za njene temnopolte prednike. 

Priznala je, da je nekoč slišala, kako so njeno mamo zmerjali z žaljivkami glede barve kože in povedala, da je bilo odraščanje v Los Angelesu kot varen mehurček, ki pa je počil, ko je pričela potovati v druge zvezne države, kjer je rasizem še vedno zelo prisoten. To je razblinilo njene predstave, da je rasizem stvar preteklost, nekaj, kar je do tedaj pripisovala, času v katerem je odrasel njen temnopolti dedek, ki je družino preselil iz zvezne države Cleveland v Kalifornijo. V videu iz leta 2012 je izrazila tudi svoje upanje za prihodnost: »Zelo sem ponosna na mojo dediščino na obeh straneh družine. Zelo sem ponosna na to, od kod prihajam in kam grem. A upam, da bodo takrat, ko bom sama imela otroke, ljudje bolj odprti za to, da se svet spreminja.« 


O tem, kako je bilo odraščati kot dekle mešane rase, pa je Meghan leta 2015 za ameriško izdajo revije Elle napisala tudi članek, v katerem je razkrila anekdoto iz otroštva. Zelo si je namreč želela set Barbie lutk družine, ki so ga prodajali v belopolti in temnopolti različici. Njen oče je želji ustregel za božič, potrudil pa se je, da je kupil oba paketa in ju med seboj pomešal, tako da je Meghan za darilo dobila družinico lutk s temnopolto mamo, belopoltim očetom in otrokoma obeh polti. »Moraš se truditi za odnos, ki ne vidi barve kože, sam si moraš narediti svoje mesto,« je zapisala o lekciji, ki jo je to naučilo.