»Pico milo rečeno malce preveč obložite!« slovenske navade z nasmehom komentira Ilenia Sautariello Popović, ki se je pred dobrimi 12 leti v Slovenijo preselila iz rodnega Neaplja. »Pica mora biti 'simple' (op. p. enostavna)! Namesto z mocarelo jo obložite s sirom – še vedno mi ni uspelo ugotoviti, katerim – ki v resnici sploh ni sir. In to v takih količinah, da z njim popolnoma prekrijete paradižnikovo mezgo in s tem uničite okus tiste prave originalne pice.« 

Kot nepogrešljive sestavine za pripravo ene najbolj priljubljenih jedi po vsem svetu navaja: mocarela »fior di latte«, bazilika, paradižnikova omaka, kakovostno oljčno olje in seveda, veliko ljubezni!

Naredite pico tako, kot jo pripravi Gino Sorbillo, svetovno znan picopek iz Neaplja. Gre za specifičen postopek, s poudarkom na pripravi testa, ki pa je vreden vsake minute. 

Sestavine za testo:
600 g moke (300 g tip 1100 + 300 g tip 00)
4,2 dl  vode
2 g svežega kvasa
10 g drobne soli
1/2 žličke medu

Za nadev:
paradižnikova omaka po okusu
200 g mocarela fior di latte (ali bivolja mocarela »di bufala«); pustite, da se dobro odcedi (vsaj 2/3 ure)
ekstra deviško oljčno olje
hrustljave kapre po okusu 

Predpriprava (vsaj 8 ur pred peko):
V večjo skledo vlijemo mlačno vodo, dodamo zdrobljen kvas, med in mešamo, dokler se sestavine ne raztopijo. Postopoma dodajamo moko, gnetemo in na koncu dodamo še sol. Gnetemo približno 10 minut, zmes pa mora biti nekoliko lepljiva. Nadaljujemo z raztegovanjem testa. Testo primemo na robu, ga povlečemo navzgor, pazimo, da ga ne pretrgamo, in nato potisnemo proti centru. Zasukamo posodo in na tak način obdelamo testo z vseh strani. To naredimo trikrat – na 10 do 15 min. Posodo pokrijemo s folijo za živila in pustimo vzhajati na sobni temperaturi. 

Foto: casanisa/Shutterstock

Druga stopnja:
Po vzhajanju testo prevrnemo na pomokano delovno površino (uporabimo koruzni zdrob) in ga razdelimo na štiri enake dele po približno 250 g.
Vzamemo posamezen kos, ga nežno pretlačimo od centra proti robu in na rahlo razvlečemo. Nato primemo kos testa pri robu, ga povlečemo navzven in potisnemo proti centru. Postopek ponovimo, da zaokrožimo vse testo, dokler ni gladko in kompaktno. Tako oblikujemo 4 lepe gladke hlebčke. Hlebčke, prekrite z vlažno krpo, pustimo vzhajati na deski približno 1,5-2 uri. 

Foto: Anton Chernov/Shutterstock

Tretja stopnja:
Vzhajan hlebček prenesemo na pomokano desko in ga s konicami prstov nežno razprostremo tako, da testo potiskamo od sredine proti robu. Vse pline, ki so nastali med vzhajanjem testa, moramo potisniti proti robu, s čimer bomo oblikovali venec. Testo oblikujemo v krog tako, da z dlanmi širimo osrednji del pice tako, da se vrti, ne da bi se dotaknili venca. 

Foto: mnimage/Shutterstock

Pečenje:
Pečico segrejemo na 250 °C (program pica&kruh). Na testo nadevamo le paradižnikovo mezgo, začinjeno s ščepcem soli in kančkom olja. Pico na peki papirju pečemo približno 18 minut. Po približno 10 minutah pečenja dodamo mocarelo. Ko je pica pečena, bo zlato rjava, hrustljava in z lepim vencem. 

Foto: Smspsy/Shutterstock

Pred postrežbo:
Pico postrežemo na velikem krožniku, začinimo s kančkom surovega olja in nekaj lističi bazilike. Enak postopek uporabimo za vse vrste nadevov in prelivov.