Po obliki lahko spominja bodisi na jabolko bodisi na hruško in ravno glede na to razlikujemo dve sorti: tako imenovano hruškasto kutino, ki je zelo aromatična in cenjena v Evropi, ter jabolčno, ki jo bolj cenijo v Ameriki. Obe sta surovi nekoliko trpki. Vsebujeta vitamin C ter kalij in baker. Tudi pečke vsebujejo pektinske snovi, ki zdravilno delujejo na vnetne procese v črevesju. Iz pečk jih izločimo tako, da jih nekaj časa namakamo v mlačni vodi, potem pa zaužijemo.Nakup: Bolj ko so kutine intenzivno rumene, bolj zrele in aromatične so. O tem se lahko prepričamo, če poduhamo bledo rumene sadeže, ki po pravilu še nimajo razvitega značilnega prijetnega vonja. Poleg zrelosti bodimo pri nakupu pozorni na to, da izbiramo med plodovi, ki so nepoškodovani, sicer začno hitro propadati.

Priprava: Trpki okus, ki ga kutinam daje tanin, lahko nevtraliziramo samo s kuhanjem oziroma pečenjem. Zaradi obilja pektina so tako ali tako najprimernejše za pripravo marmelad, džemov, želeja, čežan in sadnih prelivov.Potem ko jih zdrgnemo s krpo, da odstranimo dlačice, jih razrežemo na četrtine in odstranimo dele peščišča. Narežemo jih na manjše kose. Pristavimo jih v hladni vodi in jih, morda le z dodatkom ingverja v prahu, kuhamo največ dvajset minut. Iz te osnove lahko pripravimo marmelado, žele ali džem, lahko pa jih tudi samo pretlačimo in jih s kakšnim dodatkom, denimo s suhimi slivami ali žlico javorjevega sirupa, ponudimo, kot sicer ponudimo jabolčno čežano: za poobedek ali lahko malico. Pretlačimo jih lahko s smetano (navadno uporabimo kislo ali biosojino) in neprečiščenim trsnim sladkorjem ali medom in dobimo nasitno sadno kremo, ki je primerna tudi za lažjo večerjo ali zajtrk. Z vodo razredčena kutinova kaša oziroma čežana pa je odlična kot preliv za žitne zajtrke, predvsem je primerna za ljudi, ki imajo težave s prebavo mleka. 

Preizkusite še nekaj odličnih receptov s kutinami. Naredite okusno alternativo jabolčni čežani ali pa zdrave domače sladkarije za otroke, ki jim bodo ti kutinovi žele grižljajčki šli v slast.