3 nepogrešljivi
Kot znajo le Švicarji
Švicarska čokolada je po svetu zaslovela na prelomu 19. stoletja v 20. in takrat enkrat je tudi slaščičar Jean Tobler spremenil svoje podjetje v tovarno čokolade. Kasneje jo je prevzel njegov sin Theodor Tobler, čigar nečak Emil Baumann je bil vodja proizvodnje, ki je med potovanjem po Alzaciji, leta 1900, poskusil posebno sladico iz lešnikov. Tako ga je očarala, da sta se po vrnitvi s stricem zaprla v kuhinjo in se lotila dela. Iz mlečne čokolade, medu in mandljeve zmesi jima je uspelo ustvariti podobno. Poimenovala sta jo toblerone – kombinacija priimka Tobler in besede torrone, kot se imenuje sladica iz lešnikov, ki jo izdelujejo v Torinu. Ostalo je zgodovina. Prepoznavno embalažo toblerona krasi tudi legendarni švicarski vrh Matterhorna, ki je od milenija stalni del uradnega dizajna izdelka. Tisti, ki si natančneje ogledajo obris te gore na zavojčku, v njej prepoznajo tudi mogočnega medveda, zaščitni znak bernskega grba.
Objavljeno: 12.7.2017
| Avtor: Melita Meršol