Novih okužb s koronavirusom je bilo pri nas včeraj potrjenih samo 36, skupno to znese 1304 in strokovnjaki so prepričani, da je to dober znak. Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je na današnji novinarski konferenci ocenila, da je epidemija novega koronavirusa pod nadzorom. Naše številke so bistveno nižje kot v italijanski Lombardiji, je povedala, pozitivne pa so tudi projekcije, ki kažejo na upad števila okuženih, zato se lahko postopoma začne odpirati javno življenje. Od ponedeljka v specializirane trgovine 

Najprej bodo svoja vrata s ponedeljkom znova odprle prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo, je odločila vlada. Prav tako se bodo lahko odprle specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, med drugim vulkanizerske. Razveselili se bodo tudi ljubitelji športa, saj je vlada v sredo sprejela odlok, s katerim dopušča nekatere športe v domači občini in vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine. 

Po prvomajskih praznikih k frizerju 

S 4. majem bodo znova vrata odprli frizerski in kozmetični saloni ter saloni za nego psov in mačk ter ostalih živali, je sporočila vlada. Ob vnovičnem odprtju nekaterih trgovin in storitvenih obratov bo sicer treba spoštovati jasna navodila za zaščito zdravja, opozarjajo. Po mnenju Beovićeve bo treba tudi v prihodnje upoštevati nekatere ukrepe, kot so nošenje mask v zaprtih prostorih, ustrezna higiena rok ter preprečevanje tesnih stikov, ki omogočajo, da se kapljična okužba prenaša. »Če bomo ukrepe upoštevali, bomo lahko državo postopno odpirali,« je dejala. 

NPZ v osnovni šolah odpade  

O točnem datumu glede vrnitve v vrtce in šolske klopi za zdaj na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport še ni govora. Čakajo namreč še na strokovno oceno, kdaj bi bila taka vrnitev za vse udeležene (vzgojitelje, učitelje in učence in otroke) varna. Je pa danes ministrica Simona Kustec sporočila, da letos nacionalno preverjanje znanja (NPZ) ob koncu osnovne šole odpade. 

Odločitev, da letos NPZ prvič po 20 letih od uvedbe odpade, je bila po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Kustečeve sprejeta na podlagi enotne ocene stroke, od zavoda za šolstvo, do pristojnih za NPZ in predstavnikov ravnateljev. Učenci in učitelji bodo kljub temu kot dodatno gradivo pri utrjevanju znanja ali zaključevanju šolskega leta lahko uporabljali vse izpitne pole, ki so jih pripravili za letošnji NPZ. Te bodo na spletni strani Državnega izpitnega centra dostopne v elektronski obliki, so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost. Matura bo 

Kustečeva je namignila tudi, da obstaja možnost, da bo letošnja matura drugačna. Ministrstvo je sicer v četrtek srednjim šolam poslalo nov koledar za letošnje šolsko leto, v katerem so spremenjeni nekateri datumi obeh matur. Koledar opravljanja posameznih izpitov na obeh maturah je skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija, in ne 5. maja. Z ustnimi izpiti pri maturi naj bi začeli 15. junija, pri čemer sta kot rezerva določena 6. in 13. junij za primer, če šola vseh ustnih izpitov ne bi mogla izpeljati po 15. juniju.

Nespremenjeno ostaja tudi, da bodo dijaki zaključnih letnikov pouk končali 22. maja, dijaki drugih letnikov pa 24. junija. Na Državnem izpitnem centru zaradi preprečevanje širjenja novega koronavirusa pripravljajo posebna navodila za izvedbo obeh matur. 

Virus ne bo izginil 

Čeprav se bo življenje počasi vrnilo v ustaljene tirnice, pa virus ne bo povsem izginil, opozarjajo strokovnjaki. Beovićeva je na konferenci povedala, da se epidemija novega koronavirusa ne bo zaključila in popolnoma izzvenela, kot je bilo denimo pred leti pri epidemiji Sarsa. Tako je Slovenija v fazi prehoda iz velikega epidemičnega vala, ki je bil sicer pri nas sorazmerno majhen, v fazo, ko bo »epidemija še tlela« in bodo možni izbruhi. A teh bo manj, ker bo tudi manj aktivno okuženih. Vseeno pa jih bo treba zamejiti, zaradi česar bodo imeli v prihodnjih mesecih veliko dela terenski epidemiologi. 

Še vedno poostrena higiena 

To tudi pomeni, da ljudje ne smemo pozabiti na poostrene higienske navade, kar žal že nakazujejo javnomnenjske raziskave. Mediana je v nedavni raziskavi ugotovila, da je izvajanje preventivnih nasvetov za čas epidemije novega koronavirusa v zadnjih dveh tednih nekoliko upadlo. Tako je manj tistih, ki si več kot običajno umivajo roke, manj je tudi zanimanja za spremljanje vsebin o zdravju. 

K sreči pa še vedno ostaja enak delež tistih, ki razkužujejo površine. Več kot običajno si roke tudi umiva 71 odstotkov vprašanih, površine pa jih razkužuje 55 odstotkov. Vsebine o zdravju v medijih ter vsebine na spletnih straneh ministrstva za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje več kot pred epidemijo spremlja okoli 40 odstotkov. Približno enak delež jih tudi pogosteje zrači prostore. Zunaj se pogosteje rekreira 20 odstotkov prebivalcev, znotraj pa okoli 17 odstotkov. Okoli 13 odstotkov jih pogosteje poseže po zdravi prehrani, šest odstotkov pa po prehranskih dopolnilih. 

Dobili smo zdravilo 

V Slovenijo je ta teden prispelo tudi japonsko zdravilo za gripo favipiravir, ki je nakazalo učinkovitost pri zdravljenju covida-19 pri bolnikih, pri katerih potek bolezni ni težak. V Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani ga bodo prvič uporabili v kratkem. Zdravilo favipiravir je sicer registrirano in na voljo samo na Japonskem, dežela vzhajajočega sonca pa ga je poslala tudi Sloveniji. Zdravilo je treba dati v zgodnji fazi bolezni, glede na stanje pacientov pa pričakujejo prvo uporabo v teh dneh, so pojasnili v UKC Ljubljana. Če bodo zanj zainteresirane tudi druge slovenske bolnišnice, ki sprejemajo bolnike s covidom-19, se bodo dogovorili, da bo dostopno povsod. 

Preberite še: Kako je z apetitom v karanteni