Moda se na takšen ali drugačen način vedno poklanja preteklosti. V vsakem šivu, ukrojeni liniji, barvi in vrsti blaga se zrcali napredek človeštva. Je tiha pripoved tega, kako daleč je prišla naša kultura oblačenja. Celjska modna oblikovalka Jolanda Thaler jo je v novi kolekciji prepletla z narodnopisno kulturno dediščino, ki jo je vse svoje življenje občudoval in zbiral strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino Jože Karlovšek

Raziskovalec ljudske umetnosti je svojo ljubezen do slovenskih ornamentov predal svojim potomcem in prav njegova vnukinja Katarina Karlovšek je tista, ki je s kolekcijami daril in uporabnih izdelkov Slovenski ornament – Jože Karlovšek poskrbela, da v 21. stoletju dragocena dediščina še živi in navdušuje nove generacije. Ko sta združili moči s Thalerjevo, se je rodil še modni poklon slovenski ornamentiki, ki obuja način, kako so naši predniki s posnemanjem oblik iz narave krasili ne samo svojih domov in uporabnih predmetov, ampak tudi in predvsem oblačila. 

Nageljčki, tulipani, vrtnice, vinska trta, ptički in srčki so motivi, ki se jih marsikdo še spominja z oblačil naših starih in prastarih staršev, v novi kolekciji Jolande Thaler pa so dobili glavno vlogo, saj krasijo tako ženske kot moške modne kose. Ti so enobarvni, zgolj v odtenkih bež, modre in bele, treh barvah, ki jih je oblikovalka izbrala kot reprezentacijo dragocenih slovenskih naravnih virov, zemlje, vode in zraka. S pisanimi ornamenti Jožeta Karlovška nosijo sporočilo, da ne smemo zanemarjati zgodovine in izročil naših prednikov, ter predvsem, da moramo zaščititi in ohraniti našo čudovito naravo, da bo tudi prihodnjim generacijam služila kot vir navdiha.