Kako se spominjate svojega najbolj čarobnega božiča? 

Izpostavil bom spomin iz otroštva, ko smo se na božični večer kot družina zbrali ob jaslicah in se v soju svečk s petjem Svete noči budili v zaznavo očem sicer nevidne, a neizmerno blage prisotnosti. V nas se je rojevalo nekaj svet(l)ega in prijetnega. Ob nas lučke, v nas pa mila svetloba. 

Najbolj originalno darilo sem dobil kot otrok od strica. Neki božič nas je obiskal praznih rok, a s pentljo pod brado. S tem je nakazal, da je kot dar prinesel samega sebe – svojo ljubečo pozornost. 

Kaj ne sme manjkati na praznično obloženi mizi? 

Nikoli ne sme manjkati mamina potica. Čeprav nisem velik navdušenec nad poticami, pa okušam v orehovi vse božiče mojega življenja – vse tisto, kar je ob praznični mizi okušalo tudi moje srce. Najboljše božično/novoletno darilo na svetu (in kdo vam ga je podaril)? 

Najbolj originalno darilo sem dobil kot otrok od strica. Neki božič nas je obiskal praznih rok, a s pentljo pod brado. S tem je nakazal, da je kot dar prinesel samega sebe – svojo ljubečo pozornost. Od takrat praznujemo božič z najbližjimi s pentljo pod brado, da ne spregledamo, da smo drug drugemu največji dar in dragocenost. 

Petnajst minut pred polnočjo na silvestrovo vstanem in grem v hlev, da je Kapra (moj konjiček) bolj mirna ob pokanju raket. Ob polnoči pomislim na tolike in se z njimi duhovno povežem v prošnji za blagoslov in varstvo, s Kapro pa nazdraviva z jabolki.  

Najbolj spodletel poskus obdarovanja? 

Predlani so mi domači za božič podarili staro posodo za kekse, ki pa izjemno spominja na žaro. In ko sem odvil paket, sem pretresen zaječal: »Kaj ste mi kupili žaro?« Te posode seveda ne uporabljam za kekse. 

Silvestrovo – delovno, žurersko, ležerno ali prespano? 

Počivat grem kot običajno. Petnajst minut pred polnočjo pa vstanem in grem v hlev, da je Kapra (moj konjiček) bolj mirna ob pokanju raket. Ob polnoči pomislim na tolike in se z njimi duhovno povežem v prošnji za blagoslov in varstvo, s Kapro pa nazdraviva z jabolki. Izzivi prihodnjega leta? 

Ob vsem rednem je v prihodnjem letu pred mano večji zalogaj v pisanju. Sicer pa bom še bolj pozoren na to, kar mi v naporih daje moči, mi svetli misel in počutje. Pravijo, da je čarobno razmerje 1 : 5 – na eno situacijo, ki bremeni, ozavestiti (si privoščiti) vsaj pet okoliščin, ki svetlijo in krepijo.