Kdor dvomi o moči mode, bo gotovo presenečen, da je prav plapolajoča zelena obleka modne hiše Versace, ki jo leta 2000 na podelitev grammyjev oblekla pevka Jennifer Lopez, odgovorna za rojstvo spletnega iskanja fotografij. J. Lo se sicer še sanjalo ni, da bo kreacija, ki so ji jo med drugim tudi odsvetovali, saj sta jo pred njo na javnih dogodkih nosili že njena oblikovalka Donatella Versace in Spajsica Geri Halliwell, igralka Sandra Bullock pa jo je oblekla v drugi barvni različici, požela toliko občudovanja. Lopezova se je preprosto odločila zanjo, ko ji je stilistka pred nos pomolila tri izbire, se pod roko raperja P. Diddyja odpravila na rdečo preprogo prireditve, vse ostalo pa je postalo zgodovina, se pevka 19 let pozneje spominja v intervjuju za Vogue. 

»Ni se mi zdela niti tako provokativna izbira. Bolj sem bila navdušena nad tem, da sem povabljena na podelitev grammyjev in da imam kaj za obleči,« se pošali Lopezova. A že po prvih trenutkih na rdeči preprogi je postalo jasno, da ima obleka velik vpliv na ljudi. »Bila je velika gneča, poskusili smo se preriniti naprej in naenkrat so se ljudje začeli odmikati. Potegnili so me na stran in mi naročili, da moram takoj na oder,« pripoveduje. »Ko sem stopila na oder, sem zaslišala šepetanje občinstva, začeli so ploskati in vreščati, jaz pa še vedno nisem vedela, kaj se dogaja. Samo smejala sem se in poskušala biti normalna. Bil je res eden takšnih popolnih trenutkov, ko je obleka zaplapolala v koraku, se razprla in povzročila pravo provokacijo, kot kultna bela obleka Marilyn Monroe,« se spominja Jennifer. Ker je imela Versacejeva obleka razporke kar na treh delih, gol hrbet je dopolnjeval globok izrez do popka, skozi razporek na krilu pa so se svetlikale z dragulji okrašene hlačke, je domišljija gledalcev še toliko bolj ponorela. »Vsi so se spraševali, kaj vse bom pokazala, a ni bilo strahu, bila je prilepljena na moje telo, tako da spodrsljajev ne bi bilo,« se nasmeji pevka. 

Ker leta 2000 družbena omrežja še niso obstajala, fotografija Lopezove ni zaokrožila svet v pičlih nekaj sekundah, a spletni iskalnik Google, ki se je tedaj še prebijal v ospredje, je že zaznal, da ljudje iščejo zadetke provokativnega modnega pripetljaja. Ker so hoteli radovednost svojih uporabnikov potešiti, so razvili možnost za iskanje slik in rodil se je Google Images. Vse samo zaradi Jennifer Lopez in Versacejeve obleke. 

Kultna džungelska obleka 20 let pozneje.

Dogodek je bil prelomen tudi za Donatello, ki se je prav v letih po bratovem umoru 1997 trudila prevzeti vajeti modne zapuščine Versace. Čeprav je džungelsko obleko posodila kar nekaj zvezdnicam, ji je prav Lopezova prinesla občudovanje ne samo modnih kritikov, ampak tudi navadnih ljudi. Jennifer in Donatella sta po odmevnih grammyjih stkali prijateljstvo, skupaj se še vedno tu in tam spominjata zelene kreacije, ki je sprožila takšen cunami v svetu. »Danes ji pravima kar "tista obleka",« se nasmeji pevka, ki je modno oblikovalko prvič spoznala na prireditvi Met Gala, takoj po smrti Giannija. Čeprav jo je videla prvič, je vidno skrušeno Donatello prijela za roko in jo podpirala cel večer, česar oblikovalka nikdar ni pozabila. Več kot dvajset let pozneje sta se ženski znova srečali na letošnjem Met Gala in skovali načrt: čas je za ponovno rojstvo kultne obleke. 

Donatella je v novo kolekcijo Versace za pomlad/poletje 2020 vključila veliko arhivskih detajlov znamke, vključno z džungelskimi potiski, ki jih je po viharju z Lopezovo posnemalo nešteto modnih znamk. Med sodobnejšimi različicami tega navdiha pa je modno revijo na milanskem tednu mode zaključila sveža podoba "tiste obleke", ki jo je nosila nihče drug kot prav J. Lo. Preden je stopila na modno brv, se je zaslišal glas Donatelle, ki Googlu naroči, naj ji pokaže fotografije Versacejeve džungelske obleke. Zvrstili so se arhivski posnetki, ki jih vsi tako dobro poznamo. Nato pa Donatella reče: »Zdaj pa mi pokaži pravo džungelsko obleko,« in pod žaromete prikoraka Jennifer, v novi obleki, ki je še bolj provokativna kot kdajkoli poprej, odstranili so ji namreč rokave, jo še bolj razgalili in jo okrasili s kristali. Pri 50. je še vedno videti fenomenalno, namesto enega pa naredi po krožni pisti kar dva samozavestna obhoda, zadnjega objeta z Donatello, saj druga brez druge tako uspešne modne zgodbe ne bi zapisali.