Število enajst simbolizira notranjega učitelja, uravnoteženost energij in vizijo. Natančno enajstič zapored na uredništvu revije Ona skupaj s civilno iniciativo Kakšno šolo hočemo organiziramo izbor najboljših osnovnošolskih učiteljic in učiteljev. Glavno besedo pri tem, kdo bo zmagal, imate še vedno izključno vi, spoštovane bralke in bralci, glasujete lahko vse do konca maja. 

Ni zastonj kosila. Podarjenemu konju se ne gleda v zobe. Izbrana, ne nujno izključujoča se modra izreka sta nadvse dobrodošla, ko razmišljamo o osnovnošolskem izobraževanju. To je v osnovi brezplačno, čeprav se večini staršev zaradi njega vsako šolsko leto opazno zniža stanje na bančnem računu – če drugega ne, zaradi šolskih potrebščin, dodatnih dejavnosti in položnic za prehrano. Seveda učitelji sodijo med javne uslužbence. To dejstvo vedno znova sproža vprašanja, koliko so takšni lahko pri svojem poklicu zares neodvisni in suvereni, saj lahko besedna zveza »v najboljšem interesu javnosti« vsakomur pomeni nekaj drugega in si jo ne le razlaga, temveč tudi uresničuje po svoje.

Življenjsko koristno znanje

Med odraščanjem, ko se otrok v ožjem družinskem krogu in širši družbi vrstnikov ter odraslih uči odgovornosti zase in za druge, je ključno, kakšnega pedagoga ima ob sebi kopico ur na dan pet dni v tednu. Odlični učitelji – ravno prav strogi, odločni in hkrati pošteni, pravični, duhoviti, sproščeni in srčni – so zato zlata vredni. Drage bralke in bralci, pomagajte nam najti vzorno njo ali vzornega njega, kraljico ali kralja učiteljskega poklica v šolskem letu 2019/20! Naj vam namignemo, da dajte prednost osebi, ki zna pohvaliti in grajati v pravem trenutku, tako da otroška duša posledično ni ranjena, temveč postane še bolj radovedna, ustvarjalna v iskanju življenjsko koristnega, praktičnega znanja.

Del projekta AmCham

V reviji Ona, Slovenskih novicah ali na spletni strani www.onaplus.si bodo do konca maja na voljo glasovalni kuponi. V začetku junija bomo vse prešteli in prvouvrščeni ali prvouvrščenemu podelili priznanje najučitelj/-ica, bon v vrednosti 500 evrov bruto in letno naročnino na revijo Onaplus

Letos bo naša akcija prvič postala tudi del projekta Učitelj sem! Učiteljica sem!, ki poteka pri AmCham Slovenija – Ameriški gospodarski zbornici v Sloveniji

Med vsemi, ki boste glasovali, bomo izžrebali tri, ki boste prejeli Mercatorjevo darilno kartico za dvajset evrov. Posamezniki lahko glasujete le enkrat; upoštevali bomo originalne glasovnice iz tiska ali spletni glas, ki ga lahko oddate spodaj.