Tistega dne so na šoli organizirali prireditev v počastitev dneva državnosti in najbolje varovana skrivnost je bila, da se bo hkrati zgodila podelitev naziva za najboljšo učiteljico v Sloveniji. Takoj po državni himni sta v čevlje spretnih voditeljev stopila učenca 8. razreda Michel Pavošev in Sara Oblak, tudi člana dramsko-lutkovnega krožka na šoli. Sledila je prva glasbena točka, ko so nastopili odlična harmonikarji Žan Ramšak, Antonio Jukić in Lovro Peklar. Trio je z vedno aktualno poskočnico Na Golici razvnel občinstvo, da je začelo v ritmu ploskati in vriskati že ob prvih odigranih taktih. Med opisi državnih simbolov od zastave do grba, zajetimi v sproščen pogovor nastopajočih, je na citre zaigrala učenka Urša Šmid. Po njeni izvedbi priljubljene romantične skladbe Ne bodi kot drugi pevke Ditke so zapeli učenci vseh treh 9. razredov, in sicer ganljivo poslovilno pesem Zgodba o prijateljstvu skupine Čuki. Eden od verzov pravi:
Pesmi smo delili si in sanje
Lepe sanje, ceste in nebo
Le prijat'li so verjeli vanje, da nekoč se uresničijo.Slovenskega naroda sin

Piko na i glasbenemu delu je dal učenec Sebastjan Dečman, ko je na kitaro zaigral in zapel zimzeleno pesem Tomaža Domicelja Slovenskega naroda sin. Refren, ki ga tako pogosto slišimo tudi na zasebnih zabavah, je bil v družbi šolnikov posebno pomenljiv:
Ni mi mar bolečin
Z njimi živim
Kot slovenskega naroda sin.Ena učiteljica začara vso generacijo

Nato je ob spodbudi ravnateljice OŠ NHR Hrastnik Marine Kmet prva začela razpletati klopčič skrivnosti dr. Manca Košir, predsednica civilne iniciative Kakšno šolo hočemo: »Čudovito je tukaj pri vas, takšna dobra energija, tako da vse prav prisrčno pozdravljam. V okviru naše akcije nas zanima, kdo prižiga lučke v očeh naših otrok, prepoznava njihove talente, jim dovoljuje, da se zmotijo in motijo, in jih spodbudi, da se učijo na svojih napakah, ne pa da se teh bojijo. Zavedamo se namreč, da je učiteljski poklic najtežji in hkrati najlepši na svetu. Ena sama učiteljica lahko začara vso generacijo otrok, da bodo ustvarjalni, radostni, samozavestni, si upali biti, kar v resnici so, lahko pa tudi zatre talente, upanje, sanje in podre njihovo prihodnost. Odlične učiteljice in učitelji so zato najpomembnejši gradniki našega jutri. Hvala tej čudoviti šoli, kjer bomo danes skupaj slavili."Juhuhu, počitnice so tu!

V imenu uredništva One smo nato razglasili, da si je naziv najboljše učiteljice, ki poučuje prav pri njih, prislužila Tina Šantej. Ob bučnem aplavzu je prejela vrednostni bon in poletni šopek. Presenečena Šantejeva se je zahvalila v solzah sreče. Ob bok izjemnemu uspehu ter seveda tudi priznanju šoli je spregovorila ministrica za šolstvo dr. Maja Makovec Brenčič. »Vem, juhuhuhu, počitnice so tu, ampak preden jih začutimo in skočimo vanje, naj povem, da sem iskreno vesela in počaščena, ker sem danes lahko z vami. Kar nekajkrat sem že bila v vašem okolju, a danes je prav poseben praznik. Iskrena hvala, naj izrazim izjemno spoštovanje šoli. Ta ima prav letos najučiteljico z izjemnim poslanstvom in energijo, ki jo trosi med vse vas in nas. Kot ministrica lahko rečem le še samo, naj bo čim več takšnih učiteljic in učiteljev ter toliko sodelovalnosti, kot je zmorete v tej šoli. Drage učenke in učenci, zaupajte svojim učiteljem! Verjemite, da nosijo vso odgovornost do vas in nas, do družbe, v kateri bivamo, in do življenja, ki se ga vendarle radostimo in živimo tako, da ga obogatimo na vsakem koraku,« je dejala dr. Makovec Brenčičeva ter pozvala k aplavzu za zmagovalko in vse druge učiteljice in učitelje.


Priznanje najučiteljice je Tino Šantej ganilo do solz.


Najboljša šola v Sloveniji

Svoj pozdravni in slavnostni govor je imel prav tako župan občine Hrastnik Miran Jerič: »Prevevata me ponos zaradi uspehov v šoli in spoštovanje do vašega dela. Hrastniška šola ni le ena od najšol, temveč je najboljša šola v Sloveniji, kar smo že večkrat pokazali. Na njej nimamo le ene najučiteljice, ki ji še enkrat iskreno čestitam, ampak jih imamo veliko in zato smo tako uspešni. Biti učitelj ni samo poklic, to je poslanstvo in vi ga opravljate tako, kot se spodobi.« Ravnateljica Marina Kmet je dogodek sklenila hudomušno: »Na počitnice pa ne boste odšli, ne da bi jaz imela zadnjo besedo!« ter nadaljevala: »Danes je res izjemno lep dan. Tudi sama menim, da imamo na šoli še precej učiteljev, ki bi si zaslužili ta naziv, izjemno pa sem vesela in toplo, prijetno mi je pri srcu, ker ga je učiteljica pridobila zaradi vas. Vi ste prepoznali dobro v njej in to je tisto, kar šteje in kar je tudi nam učiteljem ob koncu najbolj pomembno.« Učencem je še položila na srce, da ni pomembno, kakšen poklic in izobrazbo si bodo pridobili, temveč kakšni ljudje bodo postali.


Ravnateljica OŠ NHR Hrastnik Marina Kmet med čestitanjem Tini Šantej, za njima pa župan občine Hrastnik Miran Jerič.


Ne le učiteljica, tudi najboljša prijateljica

Preden so devetošolci, za katere se je izkazalo, da so bili glavni pobudniki za akcijo zbiranja glasovnic za letošnjo najučiteljico, odhiteli počitniškim doživetjem naproti, nam je uspelo govoriti z nekaterimi med njimi, da povedo, zakaj si prav Tina Šantej zasluži biti številka ena. Po besedah ene od deklet je Šantejeva preprosto zelo razumna in jim pomaga ter jih poskuša razumeti, stvari razloži razumljivo; nanjo so se ne nazadnje zelo navezali tudi zato, ker je bila njihova razredničarka vse od šestega razreda. Sošolec jo je dopolnil, da zna njihova učiteljica vse rešiti na lep način, medtem ko se drugi sošolki zdi zares lepo, ker je vedno verjela vanje in jih zagovarjala, tudi ko so kakšno ušpičili, ter zato ni bila le njihova najboljša učiteljica, temveč tudi najboljša prijateljica.  


Preberite še intervju z najučiteljico 2017/18 Tino Šantej tukaj.


    REZULTATI GLASOVANJA   
Na uredništvo je od marca do konca maja, kolikor je trajal izbor, prispelo natančno 700 klasičnih in spletnih glasovnic, s čimer je bil porušen rekord minulih treh let. Lestvico prvih petih sestavljajo: 1. Tina Šantej, OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, 275 glasov; 2. Nevenka Dražetič, OŠ heroja Janeza Hribarja, Stari trg pri Ložu, 126 glasov; 3. Ana Svetičič, Center Janeza Levca Ljubljana, 51 glasov; 4. Rajko Tekalec, OŠ Dragomelj, Domžale, 49 glasov; 5. Rozika Kanjir, OŠ Mozirje, 33 glasov.


   IZŽREBANI GLASOVALCI 
Med tistimi, ki ste glasovali za svojega favorita ali favoritinjo, smo izžrebali srečno deseterico. Bon Zlatarne Celje v vrednosti 20 evrov prejmejo: Tian Ključanin iz Domžal, Sabina Kovačič iz Ljubljane, Marjan Zupančič iz Loža, Natalija Ferko Grebenar iz Bodoncev in Julija Adler iz Maribora. Paket s praktičnimi nagradami dobi naslednja peterica: Zoja Lovrenčec iz Bogojine, Slavica Žunter iz Rečice ob Savinji, Špela Rus iz Kranja, Nik Alauf Fantinatto iz Laškega in Sonja Žibert iz Zagorja.