Za odkrivanje okužb s HPV in predrakavih sprememb na materničnem vratu so ključni redni ginekološki pregledi. Med epidemijo marsikateri nenujni odpadejo. Nas čakajo posledice?

Posledice nas čakajo na vseh področjih družbe in na vseh ravneh pomanjkljive zdravstvene oskrbe. Tudi v ginekologiji bomo čutili posledice poznega odkrivanja in zdravljenja bolezni. Žal je rak materničnega vratu bolezen, pri kateri sta izredno pomembna hitro odkrivanje in zdravljenje. Ker zbolevajo mlajše ženske, se bo škoda v izgubljenih letih življenja toliko bolj poznala. 

HPV je spolno prenosljiva bolezen. Pri njenem prenosu sodelujejo enako moški in ženske, zato ne vidim razloga, zakaj fantov ne bi cepili. Okužba s HPV-virusom je tudi pri moških vzrok za nastanek nekaterih kroničnih boleznih. 

Pri okužbi z virusom HPV opozorilnih znakov ne čutijo, kajne?

Okužba z virusom HPV nima nikakršnega opozorilnega znaka, nobenega simptoma. Preventivni programi, redni brisi materničnega vratu in citološka preiskava so edina možnost zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb.

Zdaj je ena od najpogosteje izrečenih besed cepivo. Ključno je tudi za preprečevanje virusa HPV. Kakšen je vaš nasvet staršem, ki imajo pomisleke ali strahove glede cepljenja svojih hčera?

Zagovarjam svobodno odločitev o posegih v telo, vsakdo se lahko suvereno in odgovorno odloči o tem, ali je cepivo za njegovega otroka dobro ali ne. Naloga nas zdravnikov pri tem je strokovno in z dokazi podprto obveščanje o dobrobiti in stranskih učinkih cepljenja (preventive) kot tudi zdravljenja v celoti. 

Foto: Serhii Bobyk/Shutterstock

Cepivo je učinkovito tudi za dečke. Bomo v prihodnje cepljeni vsi?

Cepivo mora preprečiti razvoj bolezni ter prenos na zdrave. Od odstotka precepljenih je odvisno, koliko bodo prenosi bolezni ustavljeni. HPV je spolno prenosljiva bolezen. Pri njenem prenosu sodelujejo enako moški in ženske, zato ne vidim razloga, zakaj fantov ne bi cepili. Okužba s HPV-virusom je tudi pri moških vzrok za nastanek nekaterih kroničnih boleznih. 


Je smiselno tudi cepljenje odraslih ali celo oseb, pri katerih so v preteklosti že odkrili okužbo s HPV?

HPV-virusov je veliko vrst. Poznamo že 60 različic ali sevov. Niso vsi enako nevarni. Trenutno so cepiva, ki jih uporabljamo, 10-valentna, kar pomeni, da nas ščitijo pred 10 različicami. Vprašanje, ki ste mi ga zastavili, razumem tako, da vas zanima, ali cepivo pomaga tistim, ki že imajo bolezenske spremembe kot posledico okužbe. Zanje je za cepivo že prepozno. HPV-virus je RNA-virus, ki se je sposoben »potuhniti« v naših celicah. Imunski sistem ga ne razpozna, zato ne povzroča bolezenskih znakov ob okužbi. Čez čas pa uporabi virus HPV gostiteljevo celico za svoje razmnoževanje. Bolezen nastopi več let po okužbi, ne vemo, pri kom, in ne vemo, kdaj. Nekatere ženske ne bodo zbolele nikoli, tudi če so okužene s HPV-virusom. Ker je v cepivu zaščita za različne vrste HPV-virusov, nekateri zdravniki priporočajo cepljenje, čeprav so ženske z nekaterimi od skupine virusov že okužene. Sama bi se odločila izključno po poznavanju posameznega primera.