Ženske smo si med seboj različne. Kaj vse lahko vpliva na dolžino menstruacijskega ciklusa, trajanje in obilnost menstruacije pa tudi bolečine in razpoloženje že nekaj dni prej?

Običajen menstrualni ciklus je v obdobju okoli enega meseca, lahko nekaj dni prej ali pa tudi nekaj dni kasneje. Normalna menstrualna krvavitev se ustavi v štirih do sedmih dnevih. Prve menstruacije pri dekletih so seveda neredne, lahko precej močne in boleče, vse dokler se ne vzpostavijo ovulacije in se ciklus običajno uredi na točno določeno dolžino, spremeni se tudi jakost krvavitev. V obdobju pred menopavzo se vse to lahko ponovi. Pri uporabnicah hormonske kontracepcije so menstrualne krvavitve običajno šibkejše, pri ženskah, ki imajo vstavljen intrauterini sistem s hormonom, pa menstrualnih krvavitev običajno ni, saj se pri njih zaradi lokalnega hormonskega delovanja ne ustvari sluznica, ki bi se spremenila v menstrualno krvavenje.

Krvavitev med menstruacijama je lahko znak vnetne bolezni, kot so vnetje jajčnikov ali maternice, tudi dlje trajajoče vnetje v nožnici lahko povzroči krvavitve po spolnih odnosih. To so nujna stanja in samo ginekolog bo ob pregledu izključil, da vmesna krvavitev ne pomeni sprememb na materničnem vratu, ki bi lahko bile rak materničnega vratu. 

Imamo vse ženske predmenstrualni sindrom PMS?

Pravzaprav imamo res vse vsaj rahel predmenstrualni sindrom, saj tako občutimo nihanje hormonov in bližajočo se menstruacijo. Nekatere občutijo zgolj napetost v trebuhu in prsih, zaprtost, ki vodi tudi do sprememb na koži obraza in pojav aken, tudi rahel glavobol in slabše spanje, nervozo in nihanje v razpoloženju. Precej žensk ima nekoliko manj energije, večjo potrebo po manj zdravi hrani, kot so denimo sladkarije, in seveda spremembe v libidu. Zaradi hormonskih sprememb se pojavita nekoliko zadrževanja vode in rahlo povečanje teže. S samokontrolo, da namesto poseganja po sladki hrani poskusimo živeti zdravo in se tudi v teh nekaj dnevih ne odpovemo rekreaciji, lahko omilimo večino težav predmenstrualnega sindroma.Kakšen je normalen ciklus od prvega dne ene menstruacije do prvega dne naslednje? Kakšne menstruacije so redne? Kaj lahko pomeni vmesna krvavitev?

V rodnem obdobju ženske je normalna samo ena menstruacija v obdobju med 21 in 35 dnevi, ki se konča v največ tednu dni. Nekatere imajo v sredini ciklusa zelo kratkotrajno in šibko krvavitev, pridruženo nekaj ur trajajoči bolečini na eni strani spodnjega dela trebuha, in natančno 14 dni po njej sledi menstruacija. To je pojav ob ovulaciji. Če menstruacije ni in so bili nezaščiteni odnosi, je v tem obdobju vedno treba pomisliti na možnost zanositve. Vsaka krvavitev zunaj ciklusa pa zahteva pregled pri ginekologu, saj je lahko znak motenj hormonskega stanja v telesu ženske zaradi pojava cist na jajčnikih, ki jih običajno pozdravimo s kratkotrajnim hormonskim zdravljenjem. Krvavitev med menstruacijama je lahko znak vnetne bolezni, kot so vnetje jajčnikov ali maternice, tudi dlje trajajoče vnetje v nožnici lahko povzroči krvavitve po spolnih odnosih. To so nujna stanja in samo ginekolog bo ob pregledu izključil, da vmesna krvavitev ne pomeni sprememb na materničnem vratu, ki bi lahko bile rak materničnega vratu. Precej pogosteje so vzrok za vmesne krvavitve za koruzno zrno veliki sluznični izrastki v votlini maternice, ki jim pravimo polipi, ali pa benigni, nenevarni tumorji na maternici, ki jim rečemo miomi in se pojavijo v steni maternice. Z manjšim operativnim posegom (histeroskopijo) lahko polipe že ambulantno odstranimo. Miome pa večinoma spremljamo z ultrazvočno preiskavo. Če povzročajo zelo močne menstruacije, se odločimo za hormonsko zdravljenje, ob katerem se njihova velikost večinoma zmanjša in so tudi menstruacije šibkejše, sicer pa je potrebna operativna odstranitev z laparoskopijo.

Precej pogosteje so vzrok za vmesne krvavitve za koruzno zrno veliki sluznični izrastki v votlini maternice, ki jim pravimo polipi, ali pa benigni, nenevarni tumorji na maternici, ki jim rečemo miomi in se pojavijo v steni maternice. Z manjšim operativnim posegom (histeroskopijo) lahko polipe že ambulantno odstranimo. 

Hormonske spremembe med menstruacijo spremenijo kislost v nožnici. Kaj pomeni, če se ravnovesje poruši?

Veliko žensk pred menstruacijo opaža rahlo srbenje na zunanjem spolovilu in tudi v vagini. Normalno se spremenjena kislost v nožnici med menstruacijo ob prisotnosti laktobacilov po končani krvavitvi hitro vzpostavi v običajen pH nožnice, ki zagotavlja ravnovesje zdrave vaginalne sluznice. Če je ravnovesje zaradi pomanjkanja laktobacilov porušeno, se imajo možnost razrasti najpogosteje glivice, ki povzročijo neprijetno srbenje, otečeno sluznico in belkaste grudice v izcedku, ali pa tudi bakterije, ki naredijo rumen ali zelenkast, tudi penast izcedek, ki ima običajno zelo moteč slab vonj. Če se težave v nekaj dnevih ne popravijo, sta potrebna pregled pri ginekologu in ustrezno zdravljenje. Posameznicam svetujemo zdravljenje z zdravili preventivno prvi dan menstruacije, če se vnetje pojavlja skoraj ob vsaki menstruaciji, ali pa uporabo tabletk za vstavljanje v vagino za vzpostavitev ustrezne kislosti, ki omogoča laktobacilom, da opravljajo svojo funkcijo.Ali je res, da so nekatere bolj nagnjene h glivičnim obolenjem in se jim vnetja rada ponavljajo?

Tiste ženske, ki se jim glivična vnetja pogosteje pojavljajo, večinoma same naredijo kaj, kar je vzrok za te težave. Prepogosto umivanje z neustreznimi mili, uporaba razkužilnih robčkov in dezodorantov v intimnem predelu porušita normalno vaginalno floro. Tudi nošenje sintetičnega spodnjega perila in tangic, ki s šivom dražijo vhod v nožnico, naj bo bolj izjema. Pozorne moramo biti pri nošenju tesnih slabo zračnih pajkic ali dolgih hlač, ki zadržujejo višjo toploto in stalno vlago, ki je pravzaprav ugodnejša za razrast glivic. 

Kako si lahko ob vnetjih, denimo glivičnih, same pomagamo?

Ženske lahko s pomočjo testerjev ugotovimo, ali je vnetje glivično ali bakterijsko. Večina že po znakih, kot sta srbenje in obilen bel grudast izcedek, ve, da ima glivično vnetje. Kar nekaj možnosti zdravljenja je na voljo v lekarnah; brez recepta lahko prejmejo učinkovite vaginalne tablete in kremo zase in za partnerja, če ima tudi on težave po spolnem odnosu. Tistim, ki se jim glivična vnetja pogosteje ponovijo, svetujemo, da imajo katero od učinkovitih zdravil vselej doma za takojšnjo uporabo.

Uporabo mila za intimno nego vsekakor priporočamo tudi mi ginekologi, saj ima ustreznejšo sestavo za občutljivo sluznico spolovila kot druga mila in geli za tuširanje. Že dolgo velja, da samo voda ni dovolj za ustrezno intimno nego. 

Kako naj se negujemo med menstruacijo?

Intimna nega med menstruacijo zahteva posebno pozornost. Vselej menjujmo vložke ali še posebej tampone in menstrualno skodelico zgolj z umitimi, čistimi rokami in dovolj pogosto. Uporabo mila za intimno nego vsekakor priporočamo tudi mi ginekologi, saj ima ustreznejšo sestavo za občutljivo sluznico spolovila kot druga mila in geli za tuširanje. Že dolgo velja, da samo voda ni dovolj za ustrezno intimno nego. Dovzetnost za vnetja je med menstruacijo nekoliko večja kot preostale dni ciklusa, zato nikoli ne smemo pozabiti na vstavljen tampon, ki bi povzročil razrast tudi za življenje nevarnih bakterij. Ženske, ki imajo okoli menstruacije pogostejša vnetja, imajo na voljo tudi tampone s probiotiki.