Okra

Gumbo

Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. A južnjaški gumbo, ki ga v Louisiani pripravljajo že od 18. stoletja dalje, diši tako mamljivo, da se boste težko uprli čakanju. Čudovita alternativa domačemu golažu s pridihom morske hrane.

Sestavine Za 6-8 oseb

  • 2 rdeči čebuli
  • 20 – 30 strokov okre (jedilnega osleza)
  • 1 veliko rumeno papriko
  • 4 stebla zelene
  • šopek svežega peteršilja
  • 4 stroki česna
  • 2 lovorjev lista
  • 2 žlički soli
  • 1 žlička posušenega timijana
  • 1 žlička kajenskega popra
  • 1 žlička sveže mletega črnega popra
  • ½ žličke mletega pimenta
  • 500 g piščančjih bedrc (meso brez kosti)
  • 500 g kranjske ali druge pikantne klobase
  • 500 g zmrznjenih in očiščenih kozic
  • 80 g moke
  • 1,4 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 2 pločevinki paradižnikovih pelatov
  • 1 pločevinka belega fižola
  • 2 mladi čebulici
  • 400 g riža arborio

Priprava

  1. 1Nasekljajte rdečo čebulo, česen in peteršilj, papriko, okro ter zeleno pa narežite na 1–2 cm velike koščke. To zelenjavo nato v posodi zmešajte z začimbami, soljo, poprom, timijanom, lovorjem, kajenskim poprom in pimentom.
  2. 2V litoželezni posodi na zmernem ognju popecite piščančje meso, da porjavi, nato ga predevajte na krožnik.
  3. 3V isti ponvi popecite tudi na centimeter debelo narezane kolobarje klobase, prav tako naj porjavijo, tudi te pa nato odložite na krožnik s piščancem.
  4. 4Maščobo, ki sta jo spustila piščančje meso in klobasa prelijte v merilno posodo in ji dodajte še toliko olivnega olja, da dobite 150 ml mešanice.
  5. 5Oljno mešanico zlijte nazaj v litoželezno posodo in na njen počasi kakšnih 30 minut pražite moko, dokler ne postane bogate temno rjave barve. Pazite le, da se vam ne prismodi.
  6. 6V posodo dodajte še jušno osnovo in dobro premešajte, da se mešanica moke ne prijema več dna posode.
  7. 7Dodajte še pelate in beli fižol, ki ste ga precedili in z vilicami nekoliko zmečkali v pasto.
  8. 8Za konec stresite v posodo še nasekljano in začinjeno zelenjavo ter obe vrsti popečenega mesa. Pustite da vse skupaj zavre, nato pa na nizkem ognju kuhajte še 1 uro, da se gumbo zgosti.
  9. 9Medtem skuhajte riž, zadnjih deset minut pa v posodo z gumbom stresite še zmrznjene kozice in nasekljano mlado čebulo ter odstranite lovorjeva lista.
  10. 10Postrezite v ličnih skodelicah, najprej vanje nadevajte riž in čez prelijte gumbo po vrhu pa posujte še malo svežega peteršilja.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE