Prvi kozmetični salon je odprla pred 18. letom. Ustanoviteljica in direktorica Kozmetike Afrodita Danica Zorin Mijošek si že v jugoslovanskem gospodarstvu ter pozneje ob osamosvojitvi Slovenije ni pustila vzeti vetra iz jader. Danes ni prav nič drugače. Izjemno poslovno žensko smo obiskali na delovnem mestu v Rogaški Slatini, kjer jo v družinskem podjetju obdaja kopica odločnih sodelavk in sodelavcev, ki iskreno verjamejo vanjo – da, skoraj tako kot v boginjo lepote Afrodito. 

Svoj posel dojemam kot edini konjiček. Besede kriza ne priznavam, v tej hiši je ne želim slišati. Vse težje okoliščine razumem kot izzive. Poglejte, vsak dan se pojavijo določene težave in če bi jih vedno gladko rešili, življenje ne bi bilo niti približno tako zanimivo. 

V veliki svetli sejni sobi nas ovije omamen vonj po sveže skuhani turški kavi, na mizi oko ujame lično pripravljen prigrizek, medtem ko nam Danica Zorin Mijošek z žarom ponosa v modrih očeh predstavlja svojo ekipo, v kateri prevladujejo ženske. Nekatere, denimo izkušene strokovnjakinje kozmetičarke, zanjo delajo že več kot 30 let. Pogosta tema pogovora med sodelavkami je zadnja moda, saj gre z roko v roki s kozmetiko. Direktorica Afrodite se rada modno oblači, a na prvo mesto daje svojo osebnost ter kaj pristaja njeni postavi, pojasni: »Primerna urejenost sodi k dobri kozmetiki. Najraje imam črno-bele kombinacije, vendar me slepo sledenje najnovejšim smernicam ne zanima. Oblačila in modne dodatke si izbiram premišljeno glede na to, v katerih se počutim zares dobro.« 

Štajersko narečje, svetovljanska drža 

Govori v sočnem štajerskem narečju, njen odnos do sebe in okolice pa priča o izjemno samozavestni svetovljanski drži. Zaupa nam, da je odraščala v srečni obrtniški družini, s katero so si skoraj vsako leto privoščili potovanje po Evropi. Že kot deklica je uživala, ko sta z babico nabirali zelišča, kot so kamilice, in ustvarjali domače izdelke za negovano in zdravo telo. Danica je srednja od treh sester – drugi dve sta Milica in Magda. »Mlajša sestra se mi je pridružila v poslu pol leta po tem, ko sem odprla salon, saj se je prav tako vpisala v kozmetično šolo. Vsako leto sem zaposlila še eno dekle ter razvijala lastno proizvodnjo,« na kratko opiše poslovne začetke, ki kljub začetni finančni podpori zdaj že nekaj let pokojnega očeta niso bili lahki – predvsem zaradi omejenosti v nekdanji Jugoslaviji. Bistvena prednost je bila Rogaška Slatina kot turistični kraj, razloži: »Posebna spodbuda zame je bila, ko so se tujci, vajeni prestiža, tudi leto pozneje vrnili k nam tako na nego kot po izdelke.« 

Osem vnukov in 50-letnica 

Njeni trije sinovi Luka, Iztok in Ivo so prav tako vpeti v posel. Nič drugače ni z najstarejšima vnukinjama, ki sta stari 29 in 23 let; prva dela v marketingu, druga pa še kot študentka na oddelku za grafično oblikovanje. Sicer ima kar osem vnukov – deveti je bil med našim pogovorom še približno štirinajst dni pred predvidenim rojstvom. Nekateri mlajši jim pridejo pomagat med poletnimi počitnicami. Junija letos bodo v podjetju praznovali 50-letnico obstoja. Prva dama kozmetične hiše niti približno ne razmišlja o upokojitvi. V njenih modrih očeh zažari neuničljiva odločnost, ko poudari: »Svoj posel dojemam kot edini konjiček. Besede kriza ne priznavam, v tej hiši je ne želim slišati. Vse težje okoliščine razumem kot izzive. Poglejte, vsak dan se pojavijo določene težave in če bi jih vedno gladko rešili, življenje ne bi bilo niti približno tako zanimivo.« 

Danica Zorin Mijošek (desno) s sestro Milico

Osebna izkaznica: Danica Zorin Mijošek
Projekti/mejniki: Leta 1970 odprtje kozmetičnega salona in prvi izdelek za nego obraza – kamilična krema; deset let pozneje so izdelki prvič na voljo v prodajalnah; leta 1990 preusmeritev na tuje trge zaradi propada skupne države; ob mileniju gradnja večjih sodobnejših proizvodnih in poslovnih prostorov; leta 2010 razširitev zgolj negovalne kozmetike v dermatološke in nevrološke kolekcije; lani in letos dodatno povečanje, prenova podjetja.
Konkreten vpliv mojega delovanja na družbo: Smo med večjimi zaposlovalci v regiji s 160 zaposlenimi, kar je zame velika odgovornost; delujem solidarno; naklonjena sem donacijam in pokroviteljstvu; podjetje usmerjam v ekološko odgovorne projekte; lani se je Kozmetika Afrodita pridružila Zelenemu omrežju Slovenije.
Vizija/sledilci/nasledniki: V podjetje so aktivno vključeni člani moje družine, zato me za naslednike ne skrbi. Verjamem, da bo moja vizija – obdržati podjetje s stalno letno rastjo – izpolnjena.
Vse življenje me spremljajo: kozmetika, moja velika ljubezen in moj način življenja.
Moja vzornica/moj vzornik: Oče, uspešen podjetnik v družbeni ureditvi, ki podjetništvu ni bila naklonjena. Po njem sem nasledila pogum in vztrajnost, da sem sledila svojim sanjam.
Življenjsko vodilo: Pomembneje je vedeti, kam greste, kot to, da tja pridete hitro. Strpnosti na poslovni poti me je naučil oče. Podjetje vodim z majhnimi, a zanesljivimi koraki.
Moja stalnica: Spet kozmetika, zvesta prijateljica v negovalni, osrečujoči in sproščajoči lepotni rutini zjutraj in zvečer ter čez dan kot karierna odločitev.
Kaj moramo v slovenski družbi najprej spremeniti: Medsebojne odnose, vanje vnesti več strpnosti v komunikaciji ter medgeneracijskega spoštovanja.