Poznamo jih več kot 1000 različnih vrst. Erazem Predjamski je z njimi za-vajal. Marsikdo pa s pomočjo njihovih zdravilnih učinkov od-vaja. Priznati moramo, da kljub vsem hvalospevom, pri češnjah v tem obdobju zlahka naletimo na najmanj dva problema. O prvem je že pred več kot 200 leti pisal sadjar Urban Jarnik (1817), in sicer, da so sadeži pogosto previsoko na vejah, drugi še bolj poznan pa, da nas premami njihov okus, zaradi česar kakšno uro pozneje trpimo za bolečinami v trebuhu. 

Foto: Yulia Furman/ShutterstockNajbolj zdravilne so bele češnje 

A če k češnjam pristopimo nekoliko resneje, strokovnjaki poudarjajo predvsem njihove zdravilne učinke. Med mnogimi sortami češenj, ki so te dni dozorele predvsem na Goriškem in Vipavskem, so najbolj znane napoleonova, bing, regina, vipavka in pozna hrustljavka, a »največ zdravilnih učinkov naj bi imelo meso bele češnje,« potrjuje ajurvedska zdravilka Swami Viswashakti Saraswati

»Bela češnja blagodejno vpliva na dihalni živčni, obtočni in prebavni sistem. Pomaga pri izkašljevanju, proti krčem in deluje adstringentno (tj. krčilno),« razlaga Viswashakti Saraswati, obenem pa opozarja, da je pri uživanju prevretka, praška (250-500 mg) ali bele češnje v sirupu proti kašlju potrebna previdnost, saj bela češnja vsebuje cianovodikovo kislino, ki je v velikih odmerkih strupena.  

Foto: Bobkeenan Photography/ShutterstockPeclji, listi in celo lubje – užitni? 

Ajurvedska medicina zatrjuje, da pripravki iz lubja bele češnje koristijo pri čiščenju krvi. Kot poročajo sadjarji, pa se je v zadnjem času znatno povečalo predvsem povpraševanje po pecljih neškropljenih češenj, njihovih listih in celo koščicah. 

Pa so res učinkoviti? Dr. Samo Kreft s Fakultete za farmacijo je kot strokovnjak precej zadržan: »Češnje ljudje uporabljajo za pospeševanje izločanja urina, preprečevanje oteklin, preprečevanje ledvičnih težav in t. i. razstrupljanje. Dejstvo pa je, da njihovi učinki doslej še niso bili potrjeni z nobeno prepričljivo raziskavo.« 

Posušene češnjeve peclje in liste za zdravljenje uporabljajo zagovorniki fitoterapije. Pri tem naj bi čaj iz posušenih češnjevih pecljev in listov pomagal pri raztapljanju sluzi in maščobe. To pomeni, da pomaga pri odvajanju vode, izločanju kamnov iz ledvic in mehurja, pri zaustavljanju driske in za lažje odkašljevanje. 

Koščice kot termofor ali poučna igrača 

Zaradi kisline, ki jo vsebujejo, jedrca v češnjevih koščicah niso užitna. Lahko pa češnjeve koščice prihranimo, posušimo in segrete shranimo v češnjevo blazinico, ki jo položimo na obolelo mesto. Kot zagotavljajo fitoterapevti, leseni ovoj koščic dobro skladišči toploto in kot naravni termofor blagodejno segreva občutljiv del telesa. 

Foto: Martina Unbehauen/Shutterstock

Mlade mamice lahko posušene češnjeve koščice uporabite na zabaven, zanimiv in koristen način, prek katerega otrok razvija motorične spretnosti in taktilni čut. V vrečo, napolnjeno s koščicami, skrijte manjši predmet, ki naj ga otrok – ne da bi v vrečo gledal – otipa in skuša prepoznati ter poimenovati. Zabava, ki je nenazadnje lahko namenjena tudi odraslim! 

Preizkusite še: 

5 najbolj preprostih receptov za okusne sladice s češnjami 

Po obiranju jagod ne smemo zanemariti