Američanka, tri leta starejša od njega, katoličanka in še ločenka po vrhu: nikakor izbira, ki bi jo priporočila sama kraljica, zato bo Harryjeva pot do oltarja zanesljivo trnova, opozarjajo poznavalci. Elizabeta II. namreč velja za pravo častilko kraljevske tradicije, ki trmasto ne odstopa od protokola in ne dopušča sprememb, če zanje ni resnično tehtnega razloga – ali se bo pri vnuku omehčala in odločitev vendarle pustila srcu, je veliko vprašanje. Oviri sta načeloma dve: Meghan je predana katoličanka, toda kraljica je na čelu anglikanske cerkve in vsi, ki stopajo v zakon z britanskimi kraljevimi, so do nedavnega morali svoje versko prepričanje podrediti dvornemu. Zdaj to ni več nuja, je pa pričakovanje. Ali se bo ameriška igralka, odločna, samozavestna, izobražena in razgledana, prilagodila protokolu in ustregla vladarici, ostaja veliko vprašanje, sicer pa bi na njeni strani utegnil biti princ Charles, bodoči kralj, ki je že naznanil, da bo v svoji vladavini enakovredno sprejemal vse veroizpovedi. Katoliška veroizpoved sicer ni nepremostljiva prepreka, toda kraljica lahko zavrne izbranko ali izbranca pripadnika dvora, ki je najmanj šesti v vrsti za prestol.


Preberite še: Meghan ne bo smela na poroko


Meghan je predana katoličanka.


Ločitve težko prebavljajo

Toda Meghan nosi še en madež: je namreč ločena – nekoč je bila poročena s producentom, od katerega se je uradno ločila 2014. –, kar njeni kraljevski visokosti nikakor ni všeč. V njeni mladosti so namreč kraljevi, ki so se znašli v precepu, morali izbirati med prestolom in vsem kraljevskim udobjem ali ljubeznijo: njen stric David je tako le slabo leto preživel kot kralj Edward VIII., potem se je odpovedal kroni in vzel ameriško dvakratno ločenko Wallis Simpson. Zgodovino dobro poznamo, kralj je potem postal Elizabetin oče Albert, kot Jurij VI. Drugače se je odločila Elizabetina sestra, princesa Margareta: do ušes zaljubljena v vojnega junaka Petra Towsenda je zanemarila svoja čustva in se odpovedala zakonu z ločencem, kajti v očeh krščanstva se je preprosto nemogoče razvezati, je pojasnila, torej si poročen do smrti. Leta 1960 se je poročila s fotografom Anthonyjem Armstrongom-Jonesom in rodila dva otroka, toda zakon je kmalu začel razpadati, in to na očeh javnosti: ona se ni hotela odpovedati zabavam pozno v noč, on se ni znal upreti drugim ženskam. Leta 1978 sta se ločila.


Princesa Margareta se je nazadnje poročila s fotografom.


Elizabeta II. si menda nikoli ni mogla oprostiti, da sestri ni kot monarhinja pomagala do poroke s pravo ljubeznijo, verjetno je za to popustila pri sinu, princu Charlesu, ki je vse življenje iskal pot do Camille Parker Bowles. Desetletje po ločitvi od Diane mu je vendarle dovolila poroko z zloglasno ločenko, ki jo je javnost dolgo obsojala, da je v obup spravila princeso ljudskih src in pogubila pravljični zakon. No, leta 2005 sta princ Charles in Camilla, ki se je okitila z nazivom vojvodinja Cornwallska, vendarle dahnila usodni da in tako že skoraj dvanajst let uživata v srečnem zakonu ter dokaj veliki podpori javnosti.

Sophie in Kate bi oprostili vse

Če bo torej Harry zaprosil Meghan za roko, se bo kraljičin odziv, kakršen koli že bo, zanesljivo zapisal v zgodovino. Ločitve so namreč na britanskem dvoru v vseh pogledih velik greh, spomnimo se samo Henrika VIII., ki je moral na glavo obrniti cerkveni red, da se je lahko ločil in znova poročil. Američanka, ker je nekoč že naredila križ čez svoj zakon, ne velja za zanesljivo žensko tudi na drugih področjih, torej je vprašanje, ali bo kos zahtevnim kraljevskim dolžnostim, pojasnjujejo dobro obveščeni viri. Prav zato naj bi bila Elizabeta II. tako zelo navdušena nad grofico Sophie in vojvodinjo Kate, ki veljata za odločni branilki zakonske zveze – prepričana je namreč, da bosta ob sinu in vnuku vztrajali skozi vse viharje. Očitno bo Kate pozabila tudi na Williamovo nedavno ponižujoče pijančevanje in zabavanje s prijatelji ter pomanjkljivo oblečenimi prijateljicami v švicarskih Alpah, zaradi česar je zanemaril tudi nekaj kraljevskih obveznosti konec tedna.


Kate ne bi nikoli obupala,


Preberite še: Prej navadne smrtnice, zdaj kronane glave


Ko govorimo o škandalih, so ti pač na britanskem dvoru nedopustni, spomnimo se samo radožive Fergie, ki je kraljici povzročila neverjetno veliko sivih las, pa Diane, ki se nikakor ni hotela prilagoditi togemu sistemu. Afere in umazane igrice pa so drugod po Evropi, pa tudi če gre za kronane glave, vsakdanje, pomislimo samo na norčije Monačanov, kjer ob besedi ločitev nihče ne ostane odprtih ust, nedolžni niso niti Danci, priljubljeni španski kraljici Letizia pa so neljubi podatek, da je bila pred zakonom s Felipejem že poročena, oprostili tudi zelo verni podaniki. Lani je ločitev brez vsakršnega pompa naznanila norveška princesa Martha Louise, četrta v vrsti za prestol in mati treh otrok, novica pa je v rumenem tisku preživela komaj nekaj dni.