Erotična drama, ki je nastala v sodelovanju Cankarjevega doma, MGL, SNG Drama Ljubljana in zavodom za kulturno dejavnost Imaginarium, je krstno premiero doživela ta teden, Barbari Cerar pa so se na odru pod režisersko taktirko moškega, Primoža Ekarta, pridružile še Mirjam Korbar, Nika Rozman in Mia Skrbinac. Vsaka izmed njih nam je zaupala, kako doživljajo erotiko in kako erotično energijo povezujejo s svojo bitjo. Barbara je prepričana, da je največji čar biti ženska, ko razbiješ predsodek. 

Dojemanje erotike ni povezano samo z odnosom ženska – moški, kajne? Je življenjska strast. Energija, ki napaja. Jo denimo začutite tudi pri svojem delu, ko razmišljate o vlogi?

Beseda erotika izhaja iz grške besede eros, kar pomeni ljubezen. Erotika, strast in ljubezen nas spremljajo pri vseh življenjskih dogodivščinah. In pri ustvarjanju ni nič drugače. Brez kreativnega erosa ni umetniškega dela; je motor, ki poganja domišljijski vrtiljak.

Bolj kot dojemanje vloge ženske in moškega me skrbi dojemanje človečnosti v sodobnem svetu, nestrpnost. Vsakič ko me vprašajo o moških in ženskah, vidim veliko vrv, ki jo vlečemo vsak na svojem koncu. 

»Ko oziroma če se ljudje osvobodijo in se začno dobro počutiti v svoji koži, tedaj postanejo erotična bitja,« je za Onoplus prostodušno povedal psihoterapevt Zoran Milivojević. V čem je največji čar biti ženska?

V bivanju samem. V veselju. V vesolju. V razmišljanju. V objemu. V nasmehu. V vetru, ki ti boža lica. V odločitvi, ki jo sprejmeš. V zidu, ki ga preplezaš. V misli, ki jo premakneš. V predsodku, ki ga razbiješ.

Preberite še: Barbara Cerar: Nisem brez greha 

Marsikaj se je spremenilo od pubertete, od prvega zavedanja ženske v sebi, kajne? Kako ste se vi spremenili kot ženska? In kaj je po vašem najbolj prispevalo k temu?

Če bi danes lahko srečala tisto trmasto Barbaro pri trinajstih, ki je verjela vase in sanjala o tem, da bo nekoč igrala v gledališču, bi jo peljala na gosti sok s smetano in ji rekla, vsa čast, punčka, za pogum in samozavest. Zahvalila bi se ji in ji rekla, ne skrbi, mozolji minejo, sanje pa ostanejo.

Kaj najbolj vpliva na naše dojemanje vlog ženske in moškega v sodobnem svetu?

Bolj kot dojemanje vloge ženske in moškega me skrbi dojemanje človečnosti v sodobnem svetu, nestrpnost. Vsakič ko me vprašajo o moških in ženskah, vidim veliko vrv, ki jo vlečemo vsak na svojem koncu. Kdo zmaga, je popolnoma jasno. Da pa se ženske že stoletja borimo za enake pravice, tudi.

Kateri so najbolj uporabni nasveti, ki jih ženska lahko dobi samo od žensk? Hčerka od mame? In kako pomemben je zgled?\t

Zgled je seveda mnogo bolj učinkovit od nasvetov. Včasih so usta polna besed, dejanja pa v popolnem nasprotju z izrečenim. Najbolj uporaben zgled, ki bi si ga jaz želela prenesti naprej, je veselje do življenja.