Morda Janezek in Metka danes ne občutita bolečin v hrbtu, a bosta zaradi njih verjetno trpela kot Janez in Meta. Pa ni treba, da je tako! Predlagamo kombinacijo povezanih vaj, ki izvirajo iz jogijskih in imajo poimenovanja iz živalskega sveta ter se, zanimivo, vse začno na črko k. Ta trenutek jih ne glede na telesno pripravljenost zmore izvesti večina otrok in odraslih, staršev, babic in dedkov. Tri, štiri, zdaj! 

kot kuža 

Foto: Dmitry Rukhlenko/Shutterstock

Podobno kot se vsak dan znova pretegne kuža, to naredimo tudi mi. Stojimo razkoračeno, stopala naj bodo vzporedna. Z zgornjim delom telesa se spustimo naprej, z rokami se oprimemo tal in zadnjico potisnemo navzgor. V položaju z iztegnjenimi udi vztrajamo vsaj petnajst sekund. Ta vaja iz pasjega sveta nam vrača energijo in spodbuja ves živčni sistem. Kdor zmore, naj počasi iztegne nazaj eno nogo čim više; enako storimo še z drugo. 

kot kobra 

Foto: Maridav/Shutterstock

Naslednja stopnja raztezanja je, ko se iz položaja kužka z rokami počasi sprehodimo naprej, dokler nimamo spodnjega dela telesa povsem na tleh. Stopali ostaneta približno enako oddaljeni drugo od drugega kot pri prejšnji vaji, hrbet pa upognemo nazaj. Opiramo se na roki, glavo potisnemo nazaj in iztegnemo vrat. Počasi štejemo do pet. Vajo, ki ohranja prožno hrbtenico in hkrati krepi ledvice, ponovimo trikrat.  

kot krokodil 

Foto: My Good Images/Shutterstock

Spustimo se do tal z obrazom navzdol. Roke pokrčimo pred seboj tako, da nastane podlaga za glavo. Tako počivajmo kakšno minuto. Roke nato položimo ob telesu. Ob izdihu dvignemo hkrati zgornji in spodnji del trupa, torej noge v zrak. Roke iztegnemo naravnost naprej. V tem položaju za sprostitev celotne hrbtenice vztrajamo vsaj 10 sekund, nato vajo ponovimo še tako, da so roke na vratu sklenjene. Dihamo kar najbolj sproščeno in obenem globoko.