V Mestni občini Ljubljana ves čas spremljamo stanje, povezano z epidemijo koronavirusa in izvajamo ukrepe skladno z navodili Vlade RS, so danes sporočili iz kabineta župana Zorana Jankovića, kjer so pripravili dodatne ukrepe. 

Zaprtje igrišč ob osnovnih šolah in športnih igrišč v Tivoliju

»Kljub pozivom in sprejetju ukrepov, katerih namen je zmanjšanje druženja otrok in odraslih, ugotavljamo, da se ti na nekaterih igriščih še vedno družijo v večjih skupinah. Zato zapiramo vsa igrišča ob šolah, kjer je to fizično mogoče. Na igriščih, kjer omejitev dostopa ni mogoča, pa nameščamo opozorila, da so zaprta. Predvsem apeliramo na starše, kajti na njih je, da svojim otrokom pojasnijo nevarnost medsebojnega druženja. Do preklica so zaprta tudi vsa zunanja športna igrišča v Tivoliju (košarka, nogomet, odbojka),« so zapisali. 

Do 14. ure so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 286 osebah, od tega je okuženih 137 žensk in 149 moških, opravljenih pa je bilo 8730 testiranj. Največ prijavljenih primerov je v starostni skupini med 30 in 49 let, je preko Twitterja sporočila Vlada RS. 


Hostel Celica

»Hostel Celica, s katerim upravlja javni zavod Ljubljanski grad, danes predajamo v uporabo Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana za namestitev njihovih sodelavcev. Hostel bo namenjen osebju, ki na delo v UKC Ljubljana prihaja iz drugih krajev. Tako se jim ne bo treba vsakodnevno voziti domov, hkrati pa jim bomo s tem olajšali samozaščitne ukrepe,« sporočajo. 

Nabrežja Ljubljanice so prvič po dolgem času povsem prazna.

Delovanje četrtnih skupnosti  

»V skrbi za čim bolj nemoten potek življenja v danih okoliščinah meščanke in meščane obveščamo, da se lahko v primeru kakršnihkoli težav, pridobivanja dodatnih informacij in morebitnih pobud, obrnejo na svojo četrtno skupnost,« so danes pozvali na Mestni občini Ljubljana (MOL) in navedli seznam elektronskih naslovov, kamor lahko brez tveganja okužbe pišejo posamezniki, prosijo pa da pisci izpostavljajo samo pomembne teme.  

1. mol.crnuce@ljubljana.si

2. mol.posavje@ljubljana.si

3. mol.bezigrad@ljubljana.si

4. mol.center@ljubljana.si

5. mol.moste@ljubljana.si

6. mol.polje@ljubljana.si

7. mol.jarse@ljubljana.si

8. mol.golovec@ljubljana.si

9. mol.sostro@ljubljana.si

10. mol.vic@ljubljana.si

11. mol.roznik@ljubljana.si

12. mol.rudnik@ljubljana.si

13. mol.trnovo@ljubljana.si

14. mol.dravlje@ljubljana.si

15. mol.siska@ljubljana.si

16. mol.sentvid@ljubljana.si

17. mol.smarnagora@ljubljana.si

Javna podjetja 

»Sodelavke in sodelavci javnih podjetij Energetika Ljubljana, Voka Snaga, Ljubljanska parkirišča in tržnice ter Žale skrbijo za izvajanje nujnih mestnih storitev. Znova opozarjamo, da odvoza kosovnih odpadkov trenutno ne izvajamo. Vse, ki bodo na svojih vrtovih opravljali zelene odreze ali doma urejali stanovanja in pripravljali stvari za kosovni odvoz prosimo, da odpadlo vejevje in ostale kosovne odpadke hranijo na svojem dvorišču, dokler odvoz ne bo ponovno vzpostavljen. V nasprotnem primeru bo moral ukrepati mestni inšpektorat. Vse pozivamo, naj odpadkov ne odlagajo v naravo,« so še zapisali na MOL in se zahvalili vsem meščankam in meščanom Ljubljane, ki upoštevajo navodila Vlade RS in NIJZ ter ostajajo doma. 

Pridružite se pobudi 

Medtem pa se je naš največji slovenski časopis domislil pobude, da v teh težkih časih ne pozabimo na tiste delavce, ki ne odložijo dela, saj pomagajo vsem nam. To so zdravniki, celotno medicinsko osebje in farmacevti. To so trgovci in vsi, ki skrbijo, da police v trgovinah niso prazne. To so policisti, gasilci, vozniki, novinarji, poštarji, taksisti, negovalci v domovih za starejše, varnostniki, vojaki, čistilci in komunalni delavci ... Delo poziva državljane, da jim izkažemo zaupanje in hvaležnost s skupinskim aplavzom: »Pridružite se Delovi pobudi: danes ob 18. uri stopimo na svoj balkon, svojo teraso, dvorišče ... in jim zaploskajmo!«